Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ο πάγκος αποδείχθηκε αβαθής

Nikos Libertas / SOOC

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα και με ρυθμό συναλλαγών κατώτερο του μέσου όρου της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου, έως τις 14:00 περίπου το ανώτερο ημέρας ήταν οι 1.326,55 μονάδες, ήτοι επίπεδο οριακά υψηλότερο (0,94 της μονάδας) του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και το κατώτερο οι 1.317 μονάδες.

Σαν κεραυνός εν αιθρία λειτούργησαν οι πιέσεις στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς. Με μέτριους όγκους στην αρχή εμφανίστηκαν μικρής ισχύος πιέσεις που ήταν περιορισμένες σε κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές με πρώτη και «καλύτερη» την ΕΕΕ. Η αλλαγή στην τακτική των θεσμικών, εκτός της τρομοκρατίας που εμπόδισε τις κινήσεις intraday την περασμένη εβδομάδα, είχε να κάνει επίσης με το ξεγέλασμα και τον καθησυχασμό των επενδυτών πως θα είχαμε πάλι μια συνεδρίαση συσσώρευσης και μικρού εύρους διακύμανσης. Βέβαια, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας το γεγονός πως η τιμή ανοίγματος ήταν και ανώτερο ημέρας, ωστόσο δεν ειδοποιούσε για τη σκληρότητα των πιέσεων στη συνέχεια.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα και με ρυθμό συναλλαγών κατώτερο του μέσου όρου της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου, έως τις 14:00 περίπου το ανώτερο ημέρας ήταν οι 1.326,55 μονάδες, ήτοι επίπεδο οριακά υψηλότερο (0,94 της μονάδας) του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και το κατώτερο οι 1.317 μονάδες. Από τις 14:02 και μετά το ξεφόρτωμα θέσεων έγινε πάγιο φαινόμενο και άμεση συνέπεια ήταν η αγορά να καταλήξει στον ορισμό πυθμένα με οκτώ «μικροκύματα», που ήταν οι 1.300 μονάδες. Ο τράπεζες συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη, αλλά επίσης είχαν «καλούς» συμπαραστάτες. Ήτοι τις ΕΕΕ (-4,94%, τρία λεπτά πριν από το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών), ΣΑΡ (-3,43%), ΜΟΗ (-3,02%), ΚΟΥΕΣ (-2,69%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,33%), ΟΤΟΕΛ (-2,29%).

Θα βόλευε καλύτερα να αναφέραμε πως με κέρδη χθες στις 16:56 συναντήσαμε μόνο τις ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και αυτά ήταν οριακά. Φυσικά θέλουμε να μην περάσει στα μουλωχτά η παραδοχή πως άλλα περιμέναμε να αποτυπώσει το ταμπλό και άλλα είδαμε να προκαλούν οι επιλογές των θεσμικών. Το σημαντικότερο ήταν το πόσο αβαθής μπορούσε να γίνει ο πάγκος της αγοράς για να είναι δυνατό να χάνει η μετοχή της ΕΕΕ 5% με συνολικό όγκο λιγότερο από 71.500 τεμάχια στις 17:00, με τον συνολικό τζίρο τότε ελαφρά υψηλότερα από τα 70 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε όλες τις επιφυλάξεις των συντηρητικών αναλυτών και προσγείωσε τους αισιόδοξους και εμάς που ανήκουμε σε αυτή την ομάδα. Οι εξηγήσεις που δίνονται από τους διαχειριστές κεφαλαίου στο Χ.Α. για αυτή τη μίζερη προσέγγιση μιας πτώσης στη διάθεση για ρίσκο πανευρωπαϊκά και στη Wall Street, αρχικά αφορούν την απόφαση να παρακολουθήσουν το διεθνές κλίμα. Αλλά αυτό που επικράτησε στα πρώτα λεπτά στη Νέα Υόρκη άλλαξε γρήγορα σε θετικό για τις μετοχές και θεωρούμε πιθανή την αλλαγή των προθέσεων και των διαθέσεων και στην Αθήνα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι…

Όταν λείπει η μόρφωση, αλλά κάποιες οφειλόμενες χάρες τοποθετούν δημοσιογράφους σε θέσεις που είναι, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, απαραίτητο να εκφράζουν γνώμη για όλα, τα μαργαριτάρια πέφτουν σαν βροχή. Στη ζωή δεν βαθμολογούνται οι παρουσιαστές ειδήσεων ούτε οι συμμετέχοντες στα τηλεοπτικά πάνελ. Τα σχόλιά τους, όμως, επηρεάζουν όσους παρακολουθούν τις ενημερωτικές εκπομπές και πολλές φορές αποπροσανατολίζονται. Ωστόσο, για οιαδήποτε πρόοδο στα κρίσιμα ζητήματα απαιτείται σαφής στόχευση και σχεδιασμένες κινήσεις από τους κυβερνώντες. Είναι εύκολο να αποδέχεται το σώμα των δημοσιογράφων μέσω της απολογίας τηλεοπτικών αστέρων πως είχε ολιγωρήσει σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι εντελώς ανακριβές. Δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων η μέτρηση του ρυθμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ούτε μπορούν να ειδοποιήσουν για την επερχόμενη αλλαγή. Είναι οι κυβερνήσεις που πρέπει να ορίσουν ομάδες μελέτης με κατάλληλους επιστήμονες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που χρειάζεται να πιεστούν και όχι κάποιοι δημοσιογράφοι που νομίζουν πως «αλέθουν» όλα όσα παρουσιάζουν.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης