Τα ξένα χρηματιστήρια είχαν μια εβδομάδα που προκλήθηκε χαλάρωση των φόβων για τη νομισματική πολιτική. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπου η πληθωριστική πίεση μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σε άλλες δυτικές χώρες, η κατάσταση είναι λιγότερο ξεκάθαρη.
Ο El-Erian παραδέχεται: Το σενάριο της ομαλής προσγείωσης (Soft-Landing Narrative) κερδίζει σε επίπεδο πιθανοτήτων και η συμβουλή του είναι να μην κινηθούν οι επενδυτές που σέβονται τις αναλύσεις του κόντρα σε αυτό που θα φέρει ως κυρίαρχη τάση αυτή η αποδοχή από την πλευρά των επαγγελματιών διαχειριστών. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, λέει ο El-Erian ειδικός στις αγορές σταθερού εισοδήματος και εξ αυτού συντηρητικά σκεπτόμενος, υποστηρίζοντας πως η ύφεση μπορεί να παρακαμφθεί, εάν η Fed δεν σφίξει υπερβολικά.
- Το δολάριο σημείωσε ελάχιστη μεταβολή τη Δευτέρα, αφού ένας δείκτης ισχύς του δολαρίου διέλυσε ένα πενθήμερο σερί απωλειών την Παρασκευή. Η εβδομαδιαία διολίσθηση του νομίσματος έχει τον δείκτη πίσω κοντά στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2022, καθώς ορισμένοι στρατηγοί και επενδυτές προτείνουν ότι η μακροχρόνια ανοδική του πορεία έχει τελειώσει.
- Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν μετά από έναν ακόμη γύρο αδύναμων στοιχείων που πυροδότησε ανησυχίες για ανάκαμψη στην Κίνα. Η προοπτική συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επηρέασε επίσης το κλίμα.
- Οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από τη διάμεση πρόβλεψη 7,1% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
- Το χερσαίο και το υπεράκτιο γιουάν αποδυναμώθηκε. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέκτεινε νωρίτερα τη στήριξη για το νόμισμα, αλλά διατήρησε αμετάβλητη τη μεσοπρόθεσμη δανειακή διευκόλυνσή της τη Δευτέρα, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις της αγοράς για περισσότερα κίνητρα.
- Οι μετοχές υποχώρησαν στη Νότια Κορέα και παρέμειναν σταθερές στην Αυστραλία. Οι ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας, ενώ οι πρωινές συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ακυρώνονται λόγω καταιγίδας.
- Τα συμβόλαια για τον S&P 500 και τον Nasdaq 100 ήταν χαμηλότερα στην Ασία. Το ράλι των αμερικανικών μετοχών χτύπησε σε τοίχο την Παρασκευή, αφού μια έκθεση έδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να μειώσει τον πληθωρισμό.
- Το γεν σημείωσε άνοδο αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα δήλωσε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή στις οικονομίες των ΗΠΑ και του κόσμου. Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη λειτουργικότητα της αγοράς ομολόγων της Ιαπωνίας από την προηγούμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο.
- Οι αποδόσεις των ευαίσθητων στην πολιτική τριετών ομολόγων της Αυστραλίας παρέμειναν σταθερές, ενώ αυτές των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν δύο μονάδες βάσης. Το αυστραλιανό δολάριο, το οποίο είναι ευαίσθητο στις οικονομικές προοπτικές της Κίνας, αποδυναμώθηκε.
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα η διάθεση για ρίσκο προκαλεί σκαρφαλώματα σε επίπεδα που σχημάτισαν συναλλαγές πραγματοποιημένες πριν από εννέα χρόνια. Για αυτό και διαφέρει από την εικόνα που εμφανίζουν όλες τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του ευρώ. Καθώς σε αυτά η τάση προκύπτει από τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική των FED και ΕΚΤ. Στην Αθήνα για πολλούς γίνεται προεξόφληση της αναβάθμισης των ελληνικών αξιών που θα την προκαλέσει η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από το6υς Οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα οι ισχυροί θεσμικοί ενδιαφέρονται για την έξοδο του ΤΧΣ από την μετοχική σύνθεση των Τραπεζών και για τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων, χωρίς να υποτιμούν τις κινήσεις διοικήσεων στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών.
Στο φινάλε της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου ο ΓΔ κατάφερε να εμφανίσει εβδομαδιαία άνοδο +3,70%, στον μήνα είχε μεταβολή +3,68%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +42,57%. Στον FTSEΜ είχαμε εβδομαδιαία άνοδο +4,20%, στον μήνα +7,72% και στο έτος επίδοση +51,97%. Ο ΔΤΡ στη βδομάδα εμφάνισε μεταβολή +6,19%, στον Ιούλιο ενίσχυση κατά +8,06%, ενώ στο 2023 η άνοδός του έφτασε το +70,23%. Ο FTSE25 στη βδομάδα ενισχύθηκε +4,30% ενώ στο μήνα +3,68% και στο 2023 αποδίδει +42,69%.
Το ότι στην αγορά της Αθήνας ξεδιπλώνεται ένα bull market που όμοιό του έχει χρόνια να βιώσει το επενδυτικό κοινό, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας λογικός και σχετικά μορφωμένος ενήλικας. Το πόσοι από τους έχοντες τα δυνατότητα να επενδύουν μέρος εκ των διαθέσιμων κεφαλαίων τους σε αξίες υψηλού ρίσκου έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στο τρέχον έτος στις μετοχές του 25άρη δεν είναι γνωστό. Αλλά επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να είναι δραματικά περισσότεροι από πέρυσι.
Οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις επιφυλάξεις για συμμετοχή στο πλήθος των διαφορετικής κατεύθυνσης εκτιμήσεων των αναλυτών, μετά από μια εβδομάδα που τα κέρδη των δυο πρώτων ημερών διατηρήθηκαν ως το φινάλε της, μέσω “μαγικών” στις δημοπρασίες για ορισμό τιμών στο κλείσιμο.
Η τοποθέτηση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. αποτυπώνει την αίσθηση των αισιόδοξων: «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επαφή με τα υψηλά 9 ετών και τον ανοδικό στόχο των 1370 μονάδων. Η κατοχύρωση κερδών στα επίπεδα των 1320 μονάδων ήταν συνεπής με την υπεραγορασμένη εικόνα των ταλαντωτών, έδειξε ωστόσο πόσο γρήγορη και “ρηχή” είναι μια διόρθωση επί του παρόντος».
Υπέρ διατήρησης της συσσώρευσης
Από την Euroxx Sec. εκτιμούν: «Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν». Από την Beta Sec. σημείωσαν: «Το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς η Αγορά διαπραγματεύεται σε υψηλά 9 ετών και με απόδοση 42% από την αρχή του έτους». Με διαφορετική προσέγγιση αλλά ίδια κατάληξη στις προσδοκίες τα σχόλια της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Η συνεδρίαση δεν πρόσθεσε, αλλά ούτε και αφαίρεσε κάτι στην τεχνική εικόνα, καθώς ο ΓΔ έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1300 μονάδων».
Προγραμματισμένα γεγονότα
Εκτός από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, η τρέχουσα εβδομάδα στο εξωτερικό περιλαμβάνει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Κίνα (17/7), στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου στις ΗΠΑ (18/7) και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη (εκτ. 5,5%) την προσεχή Τετάρτη.
Στο εσωτερικό
• Την Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την 25ετη παραχώρηση της Αττικής Οδού.
• Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank με βασικό θέμα, μεταξύ άλλων, την αγορά ιδίων μετοχών, απόφαση από την οποία εκκινεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
• Χωρίς το μέρισμα χρήσης/επιστροφή κεφαλαίου 2022 θα διαπραγματεύονται οι Intracom (0,12 ευρώ/μετοχή – Δευτέρα 17/7), Ίλυδα (0,02 ευρώ/μετοχή– Δευτέρα 17/7) και Space (0,1314 ευρώ/μετοχή– Δευτέρα 17/7).
• Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο”.