Το ότι στην αγορά της Αθήνας ξεδιπλώνεται ένα bull market, που όμοιό του έχει χρόνια να βιώσει το επενδυτικό κοινό, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας λογικός και σχετικά μορφωμένος ενήλικας. Το πόσοι από τους έχοντες τη δυνατότητα να επενδύουν μέρος εκ των διαθέσιμων κεφαλαίων τους σε αξίες υψηλού ρίσκου είναι γνωστό. Αλλά επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να είναι δραματικά περισσότεροι από πέρυσι. Λοιπόν, χωρίς μολύβι και χαρτί, είναι οι ξένοι θεσμικοί που κινούν τα νήματα της αγοράς και έχουν προκαλέσει την άνοδο των βασικών δεικτών κατά 42% από την αρχή του έτους.
Βέβαια και οι εγχώριοι επενδυτές δεν είναι αθώοι από την εκτίναξη κατά 52% του FTSEM, αν και σε αυτή την ομάδα μεγάλη σημασία φέτος έπαιξαν και θα συνεχίσουν να παίζουν οι μεγαλομέτοχοι και οι αποφάσεις τους για κινήσεις στο πεδίο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Μια άνοδος που δεν εμφάνισε κόπωση, αν και εξελίσσεται από τον Μάρτιο και μετά, έχει πλέον ανοίξει την όρεξη ορισμένων για μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Στα βασικά καθήκοντα της στήλης, όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες, είναι ο εντοπισμός ανεπαίσθητων λεπτομερειών που ειδοποιούν για αλλαγές στην τακτική των ισχυρών θεσμικών.
Διότι αυτές δεν ανατρέπονται από τους πιο αδύναμους ενεργούς διαχειριστές και γίνονται όταν αλλάζει η τακτική, όχι η στρατηγική, των ισχυρών. Αυτό λοιπόν που εντοπίσαμε ως διαφορά στην τακτική τους κατά τη διαπραγμάτευση στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η απόφαση να μην επιτρέψουν σε κυνηγούς κερδών από κινήσεις βραχέων οριζόντων να τα υλοποιήσουν. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που κατάφεραν με την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν μετά τη σύνοδο της περασμένης Τρίτης. Ενώ έφεραν τον Γ.Δ. σε κλεισίματα πάνω από τις 1.317 μονάδες και τον διατήρησαν ψηλά, με μια συσσώρευση, καλοδουλεμένο προϊόν πορείας των αποτιμήσεων σε αρνητικό πεδίο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ελάχιστοι κερδοσκόποι τόλμησαν υπολογίσιμου όγκου intraday κινήσεις.
Πάρα τ’ αύτα, η παραμονή του μέσου όρου ψηλότερα από τις 1.320 μονάδες ήταν και είναι πρόκληση. Διότι με βάση τη στατιστική προϊστορία είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για τις 1.379,4 μονάδες που λειτούργησαν ως οροφή στις συνόδους από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου του 2014. Στην περίπτωση που θα ξεπεραστεί και αυτό το επίπεδο αντίστασης, σειρά έχουν οι 1.550 και οι 1.640 μονάδες, που είναι επίπεδα συναρτημένα με τις συναλλαγές το 2011. Η χρηματιστηριακή απαξίωση ήρθε το 2012 και η ανάκτηση των 1.500 μονάδων θα αποτελέσει φυσική συνέπεια της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ειδοποιούμε εγκαίρως… ο τολμών νικά.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Δεσπόζουσα έννοια η αλλαγή
Από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ως το πλήθος των κρατώνμελών του ΝΑΤΟ, από τη νομισματική σύσφιγξη της Fed ως τη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και από την αποδοχή της ανάγκης για εκσυγχρονισμό του Δημοσίου ως τις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντοπίζεται δεσπόζουσα έννοια. Η αλλαγή. Σε πρόσωπα αλλά και στο πλήθος των κρατών που ως το 2021 οι πολίτες τους δεν ήθελαν να υποταχθούν στις υποχρεώσεις μιας στρατιωτικής συμμαχίας. Η αλλαγή στον βηματισμό της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και αυτή στη νομοθεσία της Ευρωζώνης για την πράσινη και αειφόρο ενέργεια, έχουν ήδη συνδυαστεί με τις προσδοκίες μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αφορούν καίριες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα αυστηρότερου ελέγχου των εμπορικών συναλλαγών, στην ψηφιοποίηση μέρους των διαδικασιών στην απόδοση της δικαιοσύνης και στην παραδοχή μιας σκληρής αλήθειας. Η αλλαγή δεν έρχεται με τους πολίτες στους καναπέδες να ζητούν από τους κυβερνώντες, πατώντας ένα κουμπί, να ξεπροβάλει μια αλλαγή.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης