Οι επενδυτές επιθυμούν να δουν μια επιβράδυνση στην υπερθέρμανση των τιμών, επειδή υποθέτουν, και σωστά, ότι θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική της Fed λιγότερο τιμωρητική. Οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν δυναμικά αυτή την εβδομάδα, διαγράφοντας σταδιακά τις απώλειες από την περασμένη εβδομάδα, μετά από άλλη μια οικονομική τόνωση στην Κίνα. Τα δεδομένα από τον ΔΤΚ των ΗΠΑ συγκλόνισαν τις αγορές νομισμάτων μετά την υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα και ενίσχυσαν την διάθεση για ρίσκο.
Στα διεθνή
Τα κέρδη των ασιατικών δεικτών υπογραμμίζουν την αισιοδοξία που κατέλαβε τους διαχειριστές κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα και συνοδεύτηκαν από την άνοδο των ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
- Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και οι μετοχές ανέβηκαν καθώς τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού ενίσχυσαν την κερδοσκοπία ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων της.
- Ο S&P 500 κατευθύνθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, ενώ ο Nasdaq 100 ξεπέρασε τις επιδόσεις του. Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων, που είναι πιο ευαίσθητες σε επικείμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής, υποχώρησαν 13 μονάδες βάσης σε περίπου 4,75%. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών.
- Δεν είναι αμελητέα τα κέρδη των βασικών δεικτών της Wall Street αλλά αυτό που εντυπωσίασε ήταν η επική βουτιά του δολαρίου που εκτινάσσει το φράγκο και το γεν καθώς οι traders ζυγίζουν την πιθανή πορεία της σύσφιξης μέσω της νομισματικής πολιτικής της Fed
- Εξετάζουν επίσης τον αντίκτυπο στην πολιτική της Fed της μείωσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης του δολαρίου του Bloomberg βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022
- Ένα χαμηλό 14 μηνών του δολαρίου ΗΠΑ σφραγίζει τις αγορές συναλλάγματος παγκόσμια, καθώς οι traders εξετάζουν τον αντίκτυπο στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε μια γενιά λόγω της μεγαλύτερης των προσδοκιών της αγοράς επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
- Το ελβετικό φράγκο ανήλθε στο ισχυρότερο επίπεδο από το 2015 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ το γεν της Ιαπωνίας κέρδισε περισσότερο από 1% την ημέρα για να παγιώσει τα κέρδη του κάτω από το 140 ανά δολάριο. Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,11 δολάρια και η βρετανική λίρα άγγιξε τα 1,30 δολάρια ορίζοντας και τα δύο τα ισχυρότερα επίπεδά τους σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Στην Αθήνα
Στο χθεσινό πρωινό σχόλιο εκφράσαμε μια ενδόμυχη επιφύλαξη. Το ταμπλό την επιβεβαίωσε. Γράφαμε λοιπόν: Με δεδομένη τη ανεξαρτησία της δυναμικής στην Αθηναϊκή κεφαλαιαγορά, μερικές φορές, όταν τα μηνύματα από τις ασιατικές συναλλαγές και την προηγούμενη σύνοδο ειδοποιούν για άνοδο, οι σκέψεις μας διχάζονται. Βρίσκονται μεταξύ της προσδοκίας για άνοδο και στην πιθανότητα νε επικρατήσουν πιέσεις, μόνο και μόνο για να τονιστεί η διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών αξιών.
Έχει συμβεί μερικές φορές φέτος και χθες, στις 12:30, ο ΓΔ με τζίρο κοντά στα 28,2 εκατ. ευρώ εμφάνιζε οριακή άνοδο +0,11%. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν κέρδη της τάξης του +0,8% που στη συνέχεια ξεπέρασαν το +1% πιθανά να στήριζαν κέρδη στα ΣΜΕ του S&P500. Το πλήθος των ανοδικών blue chip είχε περιοριστεί στα 10 με 12 τα πτωτικά. Κοινό χαρακτηριστικό και για τις δυο ομάδες ήταν πως ανεξάρτητα από το πρόσημο το μέγεθος της μεταβολής τους ήταν μικρότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας με δυο το πολύ εξαιρέσεις.
Ήταν ίσως αποτέλεσμα επιφυλάξεων η ηπιότητα στη ζήτηση αλλά και στις ρευστοποιήσεις. Οι θεσμικοί κάτι περίμεναν από το πεδίο στο εσωτερικό και από τα προγραμματισμένα γεγονότα θεωρήσαμε πως τους απασχολούσε το τί θα προέκυπτε από τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν. Οι κινήσεις των θεσμικών
Ο έλεγχος της μεταβολής του μέσου όρου έγινε με το πλήθος και το μέγεθος των μεταβολών των μετοχών του 25άρη. Το γιατί χρειάστηκε χθες, μετά από το +2%, αυτή η τακτική είναι η απάντηση που θα ξέμπλεκε τους περισσότερους εγχώριους επενδυτές.
Τελικά είναι δικαιολογημένη η απουσία ενθουσιασμού για τις μετοχές της Αθήνας χθες, καθώς η εξάρτηση των κερδών των εισηγμένων από τα επιτόκια είναι πολύ ασθενέστερη και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ευνοούνται από το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων. Εξ αυτού και η εστίαση των εγχώριων αναλυτών για τις Τράπεζες:
Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ προήλθε η ειδοποίηση: “Εν αναμονή του ‘πακέτου’ του ΤΧΣ η μετοχή της Eurobank πλησιάζει στα απόλυτα υψηλά έτους, στα 1,6760 ευρώ που έχει και αντίσταση. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1,80. Το 1,60 είναι σημαντική κοντινή στήριξη. Σε ημερήσιο το ‘stop’ στο 1,51. Ολίγον από ‘κάτι κουρασμένα παλληκάρια’ μαρτυρά ο ΓΔ, με τον ταλαντωτή να συστήνει προσοχή βραχυπρόθεσμα και μόνο. Το 1315 κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1286. Το 1327 – 1330 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση”.
Από την Beta Sec. σημείωσαν: “Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, θα μπορούσαμε να δούμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που να περιορίζουν το momentum”.
Το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. ανέφερε: “Οι επενδυτές προεξοφλούν επενδυτική βαθμίδα και βλέπουν ότι η Χώρα μας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και πλέον η ανάπτυξη θα είναι δυνατή και το 2023 ενώ τα εταιρικά κέρδη θα υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις. Η ανοδική κίνηση αναμένεται να εισέλθει σε νέα φάση και θα συμμετάσχει σε αυτήν και η μικρή κεφαλαιοποίηση. Παρακολουθούμε τις διαθέσεις της Ελληνικής Αγοράς, τμήματα της οποίας συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες. Όμως είμαστε και σε επιφυλακή για μια πιθανή βαθύτερης φύσεως διόρθωση, από οποιαδήποτε αφετηρία κι αν σημειωθεί”.