Skip to main content

Η τάση δεν άφησε περιθώρια για διλήμματα

EUROKINISSI

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την ανεξαρτησία της δυναμικής στην αθηναϊκή κεφαλαιαγορά, μερικές φορές, όταν τα σημεία από τις ασιατικές συναλλαγές και την προηγούμενη σύνοδο ειδοποιούν για άνοδο, οι σκέψεις μας είναι διχασμένες. Βρίσκονται μεταξύ της προσδοκίας για άνοδο και στην πιθανότητα να επικρατήσουν πιέσεις, μόνο και μόνο για να τονιστεί η διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών αξιών φέτος. Η τάση χθες δεν άφησε περιθώρια για τέτοιου είδους διλήμματα και έτσι στις 14:30, με τζίρο που πλησίαζε τα 80 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε οδηγηθεί στις 1.315,5 μονάδες με κέρδη 1,9% και το ανώτερο ημέρας είχε εμφανιστεί στις 13:04 και ήταν οι 1.319,70 μονάδες.

Το πλήθος των ανοδικών blue chips ήταν 24, με τα ΕΛΧΑ στο -0,2%. Δεν ήταν το ποσοστό των απωλειών που εντυπωσίαζε, ούτε το πλήθος των ανοδικών. Ξάφνιαζε το φαινόμενο να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των κερδισμένων blue chips οι τέσσερις τράπεζες και να ακολουθεί η ΜΟΗ, με τις μεταβολές τους να είναι πάνω ή κοντά στο +3%, υπογραμμίζοντας το επίμονο θεσμικό και μόνιμα αγοραστικό ενδιαφέρον. Τι επενδυτικές βαθμίδες και άλλα τινά αυτής της κατηγορίας… Το ταμπλό έγραφε: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος.

Μία φήμη, που έμεινε φήμη, ξεκίνησε από δήλωση του κεντρικού μας τραπεζίτη κ. Στουρνάρα. Είναι άγνωστο εάν έχει βάση και αφορούσε στο ότι στις 14 του μήνα θα δούμε αναβάθμιση. Στη σύντομη ανάλυση της Fast Finance ειδοποίησαν από νωρίς ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί για τη συνέχεια. «Η διάσπαση του 1.033 έδωσε εκτόνωση και τάση με επόμενο στόχο το επίπεδο των 1.108». Κατέληγαν, μάλιστα, με την εξής εκτίμηση: «Όσο κλείνει πάνω από τις 1.070 μονάδες, η τάση είναι επιθετική». Ως αντιστάθμιση στην αισιοδοξία που προκλήθηκε, ήρθαν οι δηλώσεις του Samuel Tilleray, του Sovereign Rating Analyst της S&P Global.

Ήταν μάλλον τα ακόλουθα ακριβώς: «Θα περιμένει η S&P να δει το έργο που θα παραγάγει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό σκέλος, στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη Δικαιοσύνη, αλλά και στις κινήσεις μείωσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να αποφασίσει για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας». Πόσο τα υπολόγισαν αυτά οι διαχειριστές κεφαλαίου δεν είναι μετρήσιμο και θα περιμένουμε σήμερα τις αντιδράσεις των ισχυρών θεσμικών εν ψυχρώ. Άλλωστε, ήταν σημαντικό το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το 15ετές ομόλογο, για το οποίο το βιβλίο προσφορών έκλεισε, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί συνολικά 3,5 δισ. ευρώ. Η πρόοδος δεν αφορά μόνο τις μετοχικές αξίες, διευκολύνει και τις κυβερνητικές κινήσεις.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Αμυντική βιομηχανία

Οι εργολάβοι της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας από τη Νατοϊκή σύνοδο πλημμύρισαν από απαιτήσεις για τα πάντα, από πυρομαχικά μέχρι πυραύλους και οχήματα μάχης. Έχουν όμως… πρόβλημα. Σχεδόν 18 μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προέκυψε ένα απόλυτα κατανοητό δίλημμα, σχετικό με την επέκταση της παραγωγής. Αν υποθέσουν ότι ο πόλεμος και οι εντάσεις με τη Ρωσία θα διαρκέσουν επ’ αόριστον, θα επιταχύνουν την παραγωγή. Πιθανά όμως να χρειάζεται συγκράτηση εωσότου να λάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για αύξηση των παραγγελιών από κυβερνήσεις που έχουν προοδεύσει, περικόπτοντας επί δεκαετίες τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους. Σε αυτά τα διλήμματα δεν περιλαμβάνονται η Τουρκία και η Ελλάδα. Με τόσες διαφορές σε πολιτιστικό, θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο, με καταματωμένη προϊστορία χιλιετιών, είμαστε -μετά την Ουκρανίατα δύο τελευταία χρόνια οι δύο καλύτεροι και σταθεροί πελάτες των εργολάβων της αμυντικής βιομηχανίας.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης