Στα διεθνή
· Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά τα κέρδη στη Wall Street και μετά την ενίσχυση από την υποστήριξη της Κίνας για την αγορά ακινήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα.
· Οι μετοχές ανέβηκαν στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την είδηση ότι δύο κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ενίσχυσαν την πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να χαλαρώσουν τους όρους για τις εταιρείες ακινήτων ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις για την παράταση των εκκρεμών δανείων. Οι Κινέζοι προγραμματιστές προχώρησαν.
· Οι δείκτες αναφοράς ήταν επίσης υψηλότεροι στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Οι μετοχές του ασιατικού κλάδου ημιαγωγών σημείωσαν άνοδο αφότου η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ανέφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και οι αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ ανέβηκαν τη Δευτέρα.
· Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν οριακές μεταβολλές αφού ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,2% τη Δευτέρα και ο Nasdaq 100 ανέβηκε υψηλότερα.
· Το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι όλων των ομολόγων του της Ομάδας των 10, επεκτείνοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν τη Δευτέρα όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Κερδισμένα κρατικά ομόλογα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Το γεν ενισχύθηκε, ενώ το υπεράκτιο γουάν παρουσίασε μικρή αλλαγή.
· Οι προκλήσεις στην Κίνα έρχονται καθώς πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό ζήτημα τον υψηλότερο πληθωρισμό και την εξ αυτού αύξηση των επιτοκίων. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street, οι traders κοσκίνισαν τις παρατηρήσεις από μια σειρά ομιλητών της Federal Reserve, ενώ περιμένουν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τετάρτης που θα βοηθήσουν στον καθορισμό της πορείας για αυξήσεις επιτοκίων.
· Μια δυνητικά γεμάτη ειδήσεις για τις αγορές εβδομάδα ξεκίνησε ήρεμα χθες Δευτέρα, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν άνοδο παρά τη φυγή από το ρίσκο των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.
· Ανακάμπτοντας από την πτώση την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,6%, ή περίπου 210 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 0,2%.
· Ένας σημαντικός μοχλός του φετινού ράλι μετοχών, οι μετοχές της Microsoft, της Apple και της Alphabet έχασαν όλες τουλάχιστον 1,1% τη Δευτέρα, με την Alphabet να πρωτοπορεί με πτώση 2,5%. Εν τω μεταξύ, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια και η βιομηχανία ήταν μεταξύ των τομέων με καλύτερες επιδόσεις.
· Οι επενδυτές και οι αναλυτές δικαιολόγησαν σε μεγάλο βαθμό την κακή μέρα για τις μετοχές της τεχνολογίας, λέγοντας ότι έπρεπε να αναμένεται κάποια αστάθεια ενόψει της βασικής αναφοράς για τον πληθωρισμό την Τετάρτη και την έναρξη της σεζόν κερδών αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
· Την Παρασκευή, η τελευταία μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε ελαφρώς λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο. Ακόμα κι έτσι, το ποσοστό ανεργίας έπεσε μια βαθμίδα στο εξαιρετικά χαμηλό 3,6% και οι μισθοί αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
· Υπήρξαν ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις εκτός των ΗΠΑ Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο καταναλωτικός πληθωρισμός στην Κίνα μειώθηκε σταδιακά τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε περισσότερα από επτά χρόνια – και τα δύο στοιχεία ασθενούς ζήτησης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Στην Αθήνα
Μια δέσμη παρατηρήσεων από τους εγχώριους αναλυτές βοήθησε στην σταθεροποίηση του φρονήματος των επενδυτών. Από τις εκτιμήσεις της Piraeus Sec. ξεχώρισαν: “Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, περιμένουμε οι επιλεκτικές κινήσεις να συνεχιστούν”. Σε στάση αναμονής βλέπουν τους επενδυτές και από την Eurobank Equities: “Οι Αγορές περιμένουν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Τετάρτη στις ΗΠΑ και της έναρξης των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου διεθνώς”. Από τις εκτιμήσεις της Beta Sec. προέκυψε η προσδοκία: “Ήπια αντίδραση αναμένεται με επιλεκτικές τοποθετήσεις. Οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, ενόψει των επερχόμενων ανακοινώσεων”.
Η εμπειρία μας έδειξε πως η καλή μέρα δεν φαίνεται από το ξεκίνημα αλλά από τις εισαγωγές εντολών αγοράς και πώλησης στο φινάλε της. Τα 13 εκατ. ευρώ έπιασε ο τζίρος στις 11:43 με τον ΓΔ τότε στις 1283,71 μονάδες ήτοι με κέρδη +0,42%. Το βασικό από την εικόνα των blue chip στο ταμπλό ήταν η σχέση ανοδικών 14 εκ ων οποίων 6 κέρδιζαν πάνω από +1,2%. Στον αντίποδα βρισκόντουσαν 10 και μόνο τα ΕΛΧΑ είχαν πτώση άνω του -1% και μικρότερη του -2%. Το επόμενο στοιχείο που θεωρούμε σοβαρό σχετίζεται με το γεγονός πως τα περισσότερα ανοδικά blue chip τη Δευτέρα ήταν στα καθοδικά της Παρασκευής.
Το rotation είχε ακόμα λόγους ύπαρξης. Από την Fast Finance δε, ειδοποίησαν νωρίς πως έχει ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τις συναλλαγές στα παράγωγα η κίνηση του ΔΤΡ που την αποτύπωσε με ορισμό του πιθανού κατώτερου μέρας στις 1004 μονάδες ενώ το ανώτερο μπορεί να έπιανε τις 1066. Το σημαντικό ήταν πως ο ΔΤΡ είχε αράξει τις 1033 μονάδες με άνοδο της τάξης του +1% με τους αναλυτές της FF να ειδοποιούν για κατοχύρωση του επιπέδου. Η υγεία στη διαπραγμάτευση ήταν αρκετά εμφανής. Το κατώτερο μέρας ήταν ως το πρώτο τρίωρο οι 1025 μονάδες και το ανώτερο οι 1038.
Με 40 εκατ. ευρώ τζίρο ο μέσος όρος είχε στις 15:05 περάσει πάνω από τις 1292,00 μονάδες και ο λόγος για αυτή την εξέλιξη ήταν η μείωση του πλήθους των καθοδικών blue chip. Ήταν μόνο τρία και κανένα εξ αυτών δεν έχανε πάνω από -0,7%. Στον αντίποδα με κέρδη μεγαλύτερα του +2% βρισκόντουσαν οι ΑΡΑΙΓ ΣΑΡ ΠΕΙΡ ΜΠΕΛΑ ΑΛΦΑ ΕΤΕ CENER. Δεν είχαμε μια σύνοδο με κεντρική ιδέα τη συσσώρευση. Οι ξένοι θεσμικοί με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον από τις 13:00 και μετά έδειχναν το δρόμο προς την χρηματιστηριακή ανεξαρτησία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε: “Τα επιτόκια φαίνεται να έχουν ακόμα μια ανοδική βολή μέσα στον μήνα από την ΕΚΤ και από εκεί και πέρα οι προβλέψεις μιλάνε για στάση αναμονής, μέχρις ότου δούμε τα αποτελέσματα και τα νέα δεδομένα. Πλέον είμαστε στα μέσα του Καλοκαιριού, με την Αγορά να έχει ενδιαφέρον τέτοια περίοδο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί ο ΓΔ να μην καταφέρνει στην παρούσα να δώσει αποδόσεις, παρόλα αυτά η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει την τιμητική της, μιας και αρκετοί τίτλοι συνεχίζουν την κίνηση με συνεχόμενα νέα υψηλά. Κατασκευές και Πληροφορική φαίνεται να συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι, με την ΕΧΑΕ να είναι “παντός καιρού” και την ΛΑΜΔΑ, μετά από μεγάλο διάστημα, να δείχνει ότι μπορεί να δώσει αποδόσεις. Στην μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχει διάσπαρτη κίνηση και κάθε εβδομάδα βλέπουμε όλο και κάποιον “ξεχασμένο” να μπαίνει σε τάση.
Οι Έλληνες επενδυτές σταθερά αυξάνονται ανοίγοντας νέους κωδικούς, ή ενεργοποιούνται κωδικοί από τα παλιά. Αν δούμε τα εβδομαδιαίο και μηνιαίο γράφημα, είμαστε σε μία φάση υψηλής ανοδικής τάσης που δύσκολα ανατρέπεται, μιας και σε κάθε διόρθωση εμφανίζονται διαθέσιμοι αγοραστές, που απορροφούν την προσφορά”.