Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Η καλή μέρα φάνηκε από νωρίς

Nikos Libertas / SOOC

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ως φαινόμενο δεν είναι αναστρέψιμο. Η ζωή μας σε μια σειρά από πράγματα είναι υποχρεωτικό να αλλάξει και αυτές οι αλλαγές θα είναι συνάρτηση του οικονομικού και πολιτιστικού στάτους ενός εκάστου ή της οικογένειάς του.

Από την αρχή φάνηκε χθες η μέρα στην αγορά, αν και η εμπειρία μας έδειξε πως η καλή μέρα δεν φαίνεται από το ξεκίνημα αλλά από τις εισαγωγές εντολών αγοράς και πώλησης στο φινάλε της. Ο τζίρος έπιασε τα 13 εκατ. ευρώ στις 11:43, με τον Γ.Δ. τότε στις 1.283,71 μονάδες, ήτοι με κέρδη 0,42%. Το βασικό από την εικόνα των blue chips στο ταμπλό ήταν ότι 14 κινούνταν ανοδικά, εκ ων οποίων έξι κέρδιζαν πάνω από 1,2%. Στον αντίποδα βρίσκονταν 10, και μόνο τα ΕΛΧΑ είχαν πτώση άνω του 1% και μικρότερη του 2%. Το επόμενο στοιχείο που θεωρούμε σοβαρό σχετίζεται με το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά τα ανοδικά blue chips ήταν στα καθοδικά της περασμένης Παρασκευής.

Το rotation είχε ακόμα λόγους ύπαρξης. Από τη Fast Finance, δε, ειδοποίησαν νωρίς πως έχει ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τις συναλλαγές στα παράγωγα η κίνηση του ΔΤΡ, που την αποτύπωσε με ορισμό του πιθανού κατώτερου ημέρας στις 1.004 μονάδες, ενώ το ανώτερο μπορεί να έπιανε τις 1.066. Το σημαντικό ήταν πως ο ΔΤΡ είχε αράξει τις 1.033 μονάδες με άνοδο της τάξης του 1%, με τους αναλυτές της Fast Finance να ειδοποιούν για κατοχύρωση του επιπέδου. Η υγεία στη διαπραγμάτευση ήταν αρκετά εμφανής. Το κατώτερο ημέρας ήταν έως το πρώτο τρίωρο οι 1.025 μονάδες και το ανώτερο οι 1.038.

Η περιπέτεια της προσμονής με παραλλαγές στην έκφραση της διάθεσης για ρίσκο είχε την τιμητική της. Με 40 εκατ. ευρώ τζίρο, ο μέσος όρος είχε περάσει στις 15:05 πάνω από τις 1.292 μονάδες και ο λόγος για αυτή την εξέλιξη ήταν η μείωση του πλήθους των καθοδικών blue chips. Ήταν μόνο τρία και κανένα εξ αυτών δεν έχανε πάνω από 0,7%. Στον αντίποδα βρίσκονταν οι ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και CENER, με κέρδη μεγαλύτερα του 2%. Δεν είχαμε μια σύνοδο με κεντρική ιδέα τη συσσώρευση. Οι ξένοι θεσμικοί, με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον από τις 13:00 και μετά, έδειχναν τον δρόμο προς τη χρηματιστηριακή ανεξαρτησία.

Την είχε φέρει ο συνδυασμός της χαλάρωσης των ανησυχιών στα διεθνή ταμπλό με την κινητικότητα που παρουσίαζαν οι συναλλαγές στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Μετά την εγγραφή του ανώτερου ημέρας στις 1.293,5 μονάδες ήταν ήδη σαφές πως οι αποτιμήσεις των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς θα τραβούσαν την ανηφόρα. Δεν θα το έκαναν με σημαίες και με ταμπούρλα, αλλά για να εκπληρωθεί η ανάγκη της διαμόρφωσης ενός χαρτοφυλακίου που θα δώσει το μέγιστο δυνατό κέρδος φέτος.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Άλλαξε ο καιρός και οι καιροί…

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ως φαινόμενο δεν είναι αναστρέψιμο. Η ζωή μας σε μια σειρά από πράγματα είναι υποχρεωτικό να αλλάξει και αυτές οι αλλαγές θα είναι συνάρτηση του οικονομικού και πολιτιστικού στάτους ενός εκάστου ή της οικογένειάς του. Θα χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι για απλές αλλαγές, όπως η προγραμματισμένη χρήση των κλιματιστικών, αλλά και για πλήρη ανατροπή σε συνήθειες όπως το πότε και για πόση ώρα θα απολαμβάνουμε την παρέα με τη θάλασσα. Το βασικότερο, όμως, θα είναι ο χρόνος και ο τόπος εργασίας. Η εμπειρία από τη διαβίωση σε σκληρά λόγω υψηλών θερμοκρασιών μέρη του πλανήτη έδειξε πως η απογευματινή εργασία και οι συνεργάτες που χρειάζεται να αποδέχονται τα σπαστά ωράρια είναι οι μόνες βιώσιμες λύσεις όταν ο καύσωνας καθιστά τον βίο… αβίωτο. Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε χύμα στο κύμα και ας ήταν κάποτε αυτή η δυνατότητα το καμάρι του κάθε «Έλληνα». Άλλαξε ο καιρός και μαζί άλλαξαν… οι καιροί.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης