Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ισορροπία στις αποτιμήσεις

EUROKINISSI

Διαφέρουν οι ταχύτητες της επιθυμίας και, για παράδειγμα, της αφομοίωσης των μέτρων που θα δώσουν ένα σαφές αποτύπωμα προς το καλύτερο στις μετρήσεις των μακροοικονομικών αναφορικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Δεν είναι να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν, ειδικά όσοι έχουν οικογένεια, και διαθέσιμα κεφάλαια αδιαφορώντας για τα σημεία των καιρών. Ακόμα και σε μέρες που ρευστοποιούνται παγκόσμια αξίες υψηλού ρίσκου, η Αθήνα με απόδοση +37% έως τώρα, με χαμηλό τζίρο, οριακά πάνω από 71 εκατ. ευρώ, έχασε το μισό εκ των απωλειών των DAX και CAC. Σε εβδομαδιαία βάση οι διαφορές εντυπωσιάζουν. Το -0,02% του Γ.Δ. έναντι του -3% στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Η κεντρική ταμπέλα στο ταμπλό αναγράφει την ύπαρξη επιλεκτικού και επίμονου αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και σε μέρες «μαύρες» για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ήταν η πρώτη με τόσο χαμηλών τόνων δραστηριότητα στα πακέτα. Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν ίσως έγιναν και αυτό θα έχει ως επίπτωση την επιστροφή συναλλακτικά σε χαμηλούς τόνους και απότομη θερινή ραστώνη που θα τη δικαιολογεί ο καύσωνας. Για σεμινάρια και συμπεράσματα ως προς τη συνέχεια το πώς διαχειρίστηκαν οι ισχυροί την ισορροπία στις αποτιμήσεις των blue chips για να βγει αυτό το -0,02% στην εβδομάδα.

Επιθετικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ΑΡΑΙΓ (+3,15% σε εβδομαδιαία βάση και ετήσια απόδοση 110% ως τώρα), ΕΛΧΑ (+5,65% με +32,72% στο 2023), ΕΥΔΑΠ (+6,98% και ετήσια +1,32% ως τώρα), ΚΟΥΕΣ (+3,93% και +34,61% στο 2023) και ακολουθούν με κέρδη άνω του 2,5% οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ με αποδόσεις 46% και 114% στο 2023 αντίστοιχα. Η προτίμηση των θεσμικών δεν αλλάζει, η ζήτηση κυριαρχεί στη διαπραγμάτευση των εταιρειών που θεωρήθηκαν βέβαιοι νικητές αυτής της δύσκολης χρονιάς και η αγορά αλλάζει στάση απέναντι ολίγων από τις μετοχές που ήταν σε δυσμένεια. Κατά συνέπεια η επιλογή κάποιου νικητή από τα ανοδικά blue chips του 2023, με προτίμηση ένα τραπεζικό και δύο από την τουριστική βιομηχανία με μερικά ακόμα από τον κατασκευαστικό τομέα, συνθέτουν ένα ισορροπημένο για φέτος χαρτοφυλάκιο.

Πρόσφατη πληροφόρηση ανέδειξε την ύπαρξη πλατφορμών αφιερωμένων στην ελληνική αγορά παραγώγων. Μια από αυτές είναι η martingale. finance, ένας ιστότοπος στον οποίο παρέχονται δωρεάν ιστορικά δεδομένα για όλα τα συμβόλαια options και futures της ελληνικής αγοράς. Προσφέρει μια σειρά από κρίσιμα εργαλεία. Τι κερδίζει; Καταγράφει την επενδυτική συμπεριφορά. Αυτά διαπιστώσαμε και θελήσαμε να ειδοποιήσουμε πως για κέρδη από παράγωγα δεν φτάνουν τα εργαλεία. Χρειάζεται εκπαίδευση και εμπειρία.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Τα πράγματα σοβαρεύουν

Λοιπόν, η εντύπωση που σχηματίσαμε από την παρακολούθηση των εργασιών στη Βουλή είναι πως μυαλό δεν έβαλε κανείς. Ωστόσο, οι ηγέτες των κομμάτων που ο λαός τα έστειλε να τον εκπροσωπήσουν διέθεταν όρεξη για κόντρα και την αυθεντικότητα της ευφράδειας από το ότι καταλάβαιναν τι έλεγαν. Αλλά οι πιο φρέσκοι αγνόησαν τη βαρύτητα της έννοιας «τα μπάνια του λαού». Έτσι, δεν λειτούργησε επιβραδυντικά στην ανάπτυξη ενός λόγου που έφθανε με μεγάλες ταχύτητες στα αυτιά των συνήθως ηλικιωμένων ενδιαφερόμενων. Οι κυβερνητικοί παράγοντες βάλθηκαν να στέλνουν μηνύματα δεξιά και αριστερά πως θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα φωτός ώστε να ξεκολλήσουν οι ελληνικές αξίες από την ομάδα των επενδυτικών σκουπιδιών. Αυτό είναι το ζουμί κάτω από τα ταρατατζούμ της επενδυτικής βαθμίδας. Η αξιολόγηση, όμως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε παγκόσμια βάση, δεν θα γίνει μόνο με τα κριτήρια που ίσχυαν προ τριμήνου. Το σύνθετο έγινε πολύπλοκο, οι παράμετροι που διαμορφώνουν τάση πολλαπλασιάστηκαν, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης