Skip to main content

Σε αναζήτηση του επόμενου μεγάλου trend

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ βήμα ξεκίνησε η σύνοδος που για αρκετούς εγχώριους παράγοντες θα ξεκαθάριζε αν η αναπήδηση του μέσου όρου ήταν ένα πυροτέχνημα ή μια κίνηση που υπαγόρευσε η αναγκαιότητα που συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα των ισχυρών θεσμικών. Διότι μια σειρά από ώριμους υπολογισμούς των επαγγελματιών έχουν ήδη καταστείλει τις μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της εγχώριας αγοράς. Θεωρούν δεδομένη την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ελπίζουν επίσης σε καθυστέρηση της απόδοσής της για λόγους που αφορούν την επενδυτική ψυχολογία. Θυμίζουμε πόσες φορές αναφερθήκαμε φέτος σε πτυχές της με σειρά παρεμβάσεων υπό τύπου προετοιμασίας του κοινού της «Ν» και των αναγνωστών της στήλης.

Οι ώριμοι διαχειριστές κεφαλαίων επαγγελματίες ή ιδιώτες αναζητούν τώρα το επόμενο μεγάλο trend, που μάλλον για τη στήλη θα ξεπηδήσει από τις εξελίξεις στην Ασία. Μπορεί φυσικά να μην ισχύει αυτή μας η εκτίμηση, αλλά αν έχουν δίκιο οι θεσμικοί που επιμένουν πως θα περάσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ πριν πέσει ο πληθωρισμός στο επίπεδο του 2% που «βολεύει» τη Fed και δούμε την Ευρωζώνη σε ύφεση στο 2024, τι απομένει; Η Κίνα και οι πέριξ αυτής οικονομίες. Βέβαια αυτές οι σκέψεις θεωρούνται αν όχι εχθρικές τουλάχιστον «αντιτουριστικές» έναντι των αξιών της Δύσης. Αλλά κάτι ανάλογο συνέβη μετά τη φούσκα των εταιρειών dot.com και την έκρηξη στη Σοφοκλέους.

Στις 12:30 λοιπόν χθες ο Γ.Δ. έχανε πάνω από 0,2%, με τζίρο κοντά στα 19 εκατ. ευρώ, οδηγούμενος χαμηλότερα από τις απώλειες που έπιασαν το -0,7% του ΔΤΡ. Είχε ήδη σημειώσει δύο φορές ανώτερο μέρας, τις 1.295,3 μονάδες, και κατώτερο πέντε μονάδες χαμηλότερα, που για να το γράψει χρειάστηκε περίπου 40 λεπτά. Πολλοί εξ όσων παρακολουθούσαν μπορεί να αισθάνθηκαν απογοήτευση, η εκτίμησή μας ήταν πως αυτή η εικόνα δεν θα χειροτέρευε ως προς το κατώτερο μέρας, αλλά θα αποτελούσε σταδιακά καλό σημάδι για τη συνέχεια στο δεύτερο εξάμηνο.

Όντως στις 14:30 με τζίρο στα 33 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. είχε επιστρέψει στις 1.294 μονάδες, με οριακά κέρδη. Είχε τελικά πορεία που έμοιαζε με τη συγκόλληση ενός V «ύψους» 3,7 μονάδων, που τη διαδέχθηκε ένα W «ύψους» 12,4 μονάδων του Γ.Δ. Στους έχοντες επαφή με τις ακολουθίες Fibonacci αφιερώσαμε την περιγραφή της δυναμικής με αυτό τον τρόπο στο ουσιαστικότερο… ξεπέταγμα. Γιατί στο επόμενο διάστημα η προσοχή μας μειώνεται από τις έγνοιες που προκαλεί η προετοιμασία για την «κατασκήνωση». Αφού οι ογκολόγοι μας κατέταξαν στην ομάδα των εχόντων ανάγκη χημειοθεραπείας διαρκώς, ακολουθούμε πιστά. Καλή αντάμωση τη Δευτέρα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Κόντρες

Με αλληλοεκβιασμούς πάνω σε ζητήματα σημαντικών για κάθε πλευρά αναγκών ανάμεσα σε Δύση και Κίνα συνεχίζεται η διαμόρφωση της δηλητηριασμένης ατμόσφαιρας μέσα στην οποία οφείλουμε να ζήσουμε εμείς, οι πολίτες των αναπτυγμένων δυτικών οικονομιών. Η αφορμή για αυτή την παρέμβαση έρχεται από την πληροφορία πως η Κίνα αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές δύο σημαντικών ορυκτών, του γερμανίου και του γαλλίου, προς την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει σαν απάντηση επί των περιορισμών παροχής προς την Κίνα κάποιων ημιαγωγών που μόνο η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να παράγει σε τόσο μικρό μέγεθος. Το ερώτημα που θέλαμε να αναδείξουμε είναι σχετικό με το «καλό» μας. Η κόντρα υποτίθεται πως υπάρχει και διογκώνεται για το καλό μας, ήτοι υπέρ του συμφέροντος των Ευρωπαίων και των Αμερικανών πολιτών. Αλλά πόσες φορές στην ιστορία για το καλό μας προέκυψαν μεγάλες δυσκολίες σε εκατομμύρια πολίτες από λανθασμένες επιλογές ηγετών, που δεν μέτρησαν τις επιπτώσεις από την περίπτωση που ο αντίπαλος επέλεγε το «μολών λαβέ»…

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης