Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Καύσιμα στην κινητικότητα των επενδυτών

INTIME – NEWS

Η κινητικότητά τους τροφοδοτείται από την πτώση των τιμών της βενζίνης. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι κανονικής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 3,49 δολάρια το Σάββατο.

Το είχαν προδικάσει οι traders στα παράγωγα, το υποστήριζε η δυναμική στα χρηματιστήρια της Ασίας αρχικά και της Ευρώπης στις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, μεταξύ μας, αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη χρονιά κατεύθυνση από τις διεθνείς αγορές, αλλά σκοπιμότητες των ισχυρών θεσμικών που έχουν αρχή και τέλος τις ελληνικές αξίες. Σημειωτέον, αυτοί που κυριαρχούν είναι ξένοι θεσμικοί. Αυτοί χθες διάβαζαν τα ακόλουθα: Την Τρίτη, ένα πλήθος ρεκόρ 43,2 εκατομμυρίων Αμερικανών αναμένεται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο για τις διακοπές της 4ης Ιουλίου, σύμφωνα με την American Automobile Association. Αυτό είναι περίπου 4% υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 41,5 εκατομμυρίων το 2019.

Η κινητικότητά τους τροφοδοτείται από την πτώση των τιμών της βενζίνης. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι κανονικής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 3,49 δολάρια το Σάββατο. Δηλαδή, 1,34 δολ. χαμηλότερα από πέρυσι και περίπου 30% κάτω από το ρεκόρ των 5,03 δολαρίων που σημειώθηκε στα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους. Οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τον εθνικό μέσο όρο σε περίπου 30 πολιτείες. Στην πτώση συμβάλλει η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου που τροφοδοτείται από τις ανησυχίες ότι μια παγκόσμια ύφεση θα βλάψει τη ζήτηση, είπαν οι αναλυτές. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο από αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Η στήλη θεωρεί πως αυτού του είδους η πληροφορία, αν και δεν αφορά άμεσα την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επηρεάζει θετικά τους θεσμικούς που ποντάρουν στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη και στις μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Αντί λοιπόν να την πέφτουν όλα τα κόμματα και οι πανελίστες στην επιχείρηση που είχε το μπιτς μπαρ κουνώντας το δάκτυλο, για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα» του σερβιτόρου που κολυμπώντας κουβαλούσε τα ποτά, ίσως θα άξιζε να προτείνουν μείωση των τιμών ως αντίδοτο στη μείωση του ενδιαφέροντος για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Τουρκία, Αλβανία, Κροατία μάς παίρνουν τα σκήπτρα αυτό το καλοκαίρι και ουδείς ειδοποιεί για τον πληθωρισμό της απληστίας που διώχνει κόσμο από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Σχετικά άσχετο: Θεωρούμε πως οι ξένοι θεσμικοί όποτε ήθελαν μπορούσαν να ωθήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.280 μονάδες και δεν το έκαναν για λόγους που μόνο αυτοί γνώριζαν. Χθες με την τιμιότητα που τους διακρίνει έναντι των αδύνατων εγχώριων επενδυτών, έστελναν από την έναρξη το μήνυμα της υπέρβασης της οροφής του πρώτου εξαμήνου, μέσα από τη ζήτηση των τραπεζικών blue chip. Το άνοιγμά του ΔΤΡ ήταν και ανώτερο ημέρας.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η ανάγκη ωθεί…

Πέφτω από τα… σύννεφα. Αυτό που πίστευα για μια ομάδα ανθρώπων που εκτιμούσα και ήθελα από μικρός να τους μοιάσω, δεν ίσχυε με τίποτε. Αυτό προέκυψε με τη διόγκωση μιας «είδησης» που αποκάλυψε πόσο άσχετοι είναι οι δημοσιογράφοι των δελτίων ειδήσεων με ταπεινά επαγγέλματα όπως του σερβιτόρου. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν περάσει από το σέρβις σε αναψυκτήρια ή μπαρ όσοι είναι αρχισυντάκτες στα δελτία ειδήσεων. Αλλά αφού οι περισσότεροι καμαρώνουν αν γνωρίζουν καλά κάποιους ηθοποιούς, καλό θα ήταν να τους ρωτήσουν (ελπίζουμε αυτοί να λένε αλήθεια για τα επαγγέλματα που έκαναν για να πληρώσουν τη σχολή τους ή το νοίκι). Η πολιτική ορθότητα έχει όρια που τα σχηματίζει η πραγματική εμπειρία. Έτσι ίσως μάθουν πως υπάρχουν πολλοί στον αγώνα του σερβιρίσματος που πασχίζουν να τραβήξουν την προσοχή των πελατών με στόχο το μεγάλο φιλοδώρημα. Δεν είναι οι επιχειρήσεις, είναι η μαγεία της σαγήνης σε μερικά δευτερόλεπτα και η ανάγκη που ωθεί σε τέτοιες ενέργειες.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης