Στα διεθνή
Στα ασιατικά χρηματιστήρια η άνοδος είχε σφραγίσει τις μεταβολές όλων των δεικτών
Τα γεγονότα για άλλη μια εβδομάδα, υπενθύμισαν πάλι στους επενδυτές την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών στη Δύση να αυξήσουν τα επιτόκια. Αυτό έκαναν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στη διάσκεψη της ΕΚΤ που έλαβε χώρα την Πέμπτη 29/6 στην Πορτογαλία. Και αυτή τη φορά, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων λιγότερο.
Μερικά καλά νέα στην τελευταία μέρα του μήνα και το εξάμηνου απέδειξαν ότι έχουν δίκιο οι αισιόδοξοι. Αλλά που να το βρουν όσο οι κκ Λαγκάρντ και Παουελ και οι πέριξ αυτών επιμένουν στην γραμμή της σύσφιξης καθώς προβλέπουν παρατεταμένη περίοδο με τις πληθωριστικές πιέσεις να μην αυξάνονται αλλά και να μην υποχωρούν αισθητά. Ο πληθωρισμός ωστόσο στο τέλος του εξάμηνου μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στην πέμπτη εβδομάδα του έκτου μήνα του 2023, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν σημαντικές ανοδικές μεταβολές και οι δείκτες από τα πλέον αναπτυγμένα χρηματιστήρια σημείωσαν τις μεγαλύτερες. Στη Wall Street ο S&P500 κέρδισε +2,35%, ενώ στο 2023 ενισχύεται πλέον κατά +15,91%. Ο Dow ανέβηκε +2,02%, εμφανίζοντας κέρδη +3,80% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή +4,27%, με άνοδο στο 2023 +7,90%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή +3,68%, στο 2023 κερδίζει 7,24%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,19%, στο 2023 ανέβηκε κατά +31,73%.
Ο FTSE100 σκαρφάλωσε κατά +0,93%, και στο 2023 απέδωσε +1,07%. Ο DAX με άνοδο +2,01%, στο 2023 αποδίδει +15,98%, ο CAC με μεταβολή +3,30%, στο 2023 απέδωσε 14,31%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά 3,53% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +16,57%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εκτινάχθηκε +3,75%, με απόδοση το 2023 +19,08%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία κέρδη +1,94%, ενώ στο 2023 αποδίδει +8,72%.
Το δολάριο ήταν σταθερό έναντι του ευρώ στα 0,9210 ευρώ και υποχωρεί 0,2% έναντι της λίρας της Μεγάλης Βρετανίας GBP. Η ουγγιά του χρυσού είναι σταθερή στα 1907 δολάρια ΗΠΑ. Το πετρέλαιο ανέκαμψε μερικά σεντς, με το αργό Brent Βόρειας Θάλασσας στα 74,55 δολάρια το βαρέλι και το ελαφρύ αργό WTI στα 69,93 δολάρια ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 3,84%.
Στην Αθήνα
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις 24/6 η ήπια πλαγιοανοδική συσσώρευση που ξεδιπλώθηκε την τελευταία εβδομάδα του μήνα και του εξαμήνου, δεν ήταν στα πρώτα από τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια των αναλυτών ξένων και εγχώριων. Αυτό που διατηρήθηκε για άλλη μια εβδομάδα ήταν η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων των ισχυρών θεσμικών, λες και το έκαναν επίτηδες για τονιστεί προς την πλευρά των εγχώριων επενδυτών αυτό το φαινόμενο.
Προσδίδοντας στους βασικούς δείκτες εβδομαδιαίες μεταβολές της τάξης του +0,8% ως 1,8% για τον FTSEM ενώ για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν από +2% ως +3,75%. Παίρνοντας θάρρος από το +2,36% του S&P500 και την άνω του +2% εβδομαδιαία μεταβολή των DJIA και Nasdaq Comp.
Ενώ όλοι οι αρμόδιοι αναφέρονται με βεβαιότητα στην έλευση της αξιολόγησης που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, οι ισχυροί θεσμικοί που καρτούν το κλειδί για την εγγραφή τιμών ψηλότερα από τη ζώνη των 1280 μονάδων δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του ΓΔ ούτε στις 1280,01 μονάδες. Την Παρασκευή είδαμε τον ΓΔ να χτυπά στις 1287,6 μονάδες, αλλά να κλείνει στις 1278,6. Η τακτική τους ήταν αμυντική, χωρίς να αφήνει τη γνωστή χαραμάδα ελπίδας και υποσχέσεων πως θα ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα οσονούπω, για να βρεθεί στις 1310 μονάδες χονδρικά, επίπεδο που ορίζει η στατιστική προϊστορία ως σημαντική οροφή.
Μια φήμη επίσης διαδίδεται που μπορεί να μπερδέψει σε γωνιακά και χωρίς βάση στοιχήματα τους ιδιώτες επενδυτές. Αναφερόμαστε στην φήμη πως θα δοθεί στην Αθήνα η επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων ημερών μετά από έκτακτες αξιολογήσεις. Οι παράγοντες που έχουν επιλέξει να στηρίξουν την διάθεση για ρίσκο μέσα από αυτό το μονοπάτι, βάζουν μπροστά από τα επιμέρους επιχειρήματα τους τις δηλώσεις του κ Στουρνάρα. Αλλά ως τώρα μια έκτακτη έκθεση αξιολόγησης δεν γίνεται για να τονιστεί η εκτός προγράμματος οικονομική πρόοδος μιας χώρας. Μάλλον διότι μπορούν να την αντιληφθούν χωρίς υπογράμμιση οι πάσης φύσεως επενδυτές.
Ο θεσμικός ρόλος των οίκων αξιολόγησης είναι η παροχή προστασίας όχι κατεύθυνσης των επενδυτικών κεφαλαίων για την παραγωγή πλούτου. Όσοι ονειρεύονται πως μπορούν οι πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάσουν τη λειτουργία των αξιολογήσεων και το πρόγραμμα, βάσει του οποίου αυτές θα επιτελούνται και θα ανακοινώνονται, μπορεί να “ξυπνήσουν” με το σβέρκο… πιασμένο.
Ο Ιούνιος μας αποχαιρέτησε και η είσοδος στο δεύτερο εξάμηνο είναι γεγονός. Ωστόσο η τελευταία εβδομάδα του ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου τριμήνου, ενώ ο τζίρος αγγίζοντας τα 146 εκατ. ευρώ υπογράμμισε τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών μετά από ράλι ανεξαρτησίας έναντι των αγορών του ευρώ και μακράς διαρκείας.
Συμβουλευτικά παρενέβη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. “Είναι δεδομένο ότι τα κεφάλαια, σε κάθε φάση της Αγοράς, θα ψάχνουν τίτλους που θεωρούν ότι θα αποδώσουν. Όσο το Χ.Α. κινείται ομαλά, αυτό θα συνεχίζεται ανεξάρτητα το τι κάνει ο ΓΔ. Παράλληλα θα βλέπουμε “rotation” κεφαλαίων. Ειδικά σε τέτοιες φάσεις της Αγοράς, όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν δεν πρέπει να βλέπουν βραχυπρόθεσμα την κίνηση, ακόμα και αν αυτή συνεχίσει άμεσα. Ακόμα δεν έχουμε δει εξάρσεις και αυτό χαρακτηρίζεται ως θετικό”.
Μέσα τη βδομάδα το spread μεταξύ 2ετους και 10ετους Αμερικανικού ομολόγου, επέστρεψε σε διαφορά μεγαλύτερη των 100 μονάδων βάσης “Όταν τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχωρούν χαμηλότερα από τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων, οι Αγορές θεωρούν ότι αποτελεί σήμα επερχόμενης επιβράδυνσης της Οικονομίας. Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσει ένα έτος συρρίκνωσης και Ευρωπαϊκή ύφεση το 2024”. Σύμφωνα με την HSBC Asset Management.
Διαπιστώσεις από τη Eurobank Equities: “Οι Αγορές καθώς κινούνται προς τη λήξη του πρώτου εξαμήνου οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια των Κεντρικών Τραπεζών, παράλληλα με τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία”. Ενώ από την Beta Sec ανέφεραν: “Η Αγορά διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά έτους, ενδεικτικό της αισιοδοξίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, τα εταιρικά κέρδη και τις εταιρικές συμφωνίες που θα ακολουθήσουν. Αναμένουμε οι επενδυτές να προβούν σε πιο αποφασιστικές ενέργειες, ενόψει ενός περιπετειώδους Ιουλίου. Όσο για τα προγραμματισμένα γεγονότα ειδοποίησαν: Την Τρίτη η Αμερικανική Αγορά είναι κλειστή λόγο αργίας, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν στοιχεία για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ. Την Τετάρτη 5/7 έχουν γενικές συνελεύσεις, η JUMBO και ο ΟΛΠ, ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένουμε τα στατιστικά της επιβατικής κίνησης στο Αεροδρόμιο της Αθήνας για τον μήνα Ιούνιο, τα οποία αναμένουμε να προϊδεάσουν για την υπόλοιπη τουριστική περίοδο τους επενδυτές”.