Μια απορία απλώνεται στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών του αθηναϊκού Χρηματιστηρίου. Γιατί ενώ όλοι οι αρμόδιοι αναφέρονται με βεβαιότητα στην έλευση της αξιολόγησης που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, οι ισχυροί θεσμικοί που κρατούν το κλειδί για την εγγραφή τιμών ψηλότερα από τη ζώνη των 1.280 μονάδων δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του Γ.Δ. ούτε στις 1.280,01 μονάδες. Την Παρασκευή είδαμε τον Γ.Δ. να χτυπά στις 1.287,6 μονάδες, αλλά να κλείνει στις 1.278,6. Η τακτική τους ήταν αμυντική, χωρίς να αφήνει τη γνωστή χαραμάδα ελπίδας και υποσχέσεων πως θα ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα οσονούπω, για να βρεθεί στις 1.310 μονάδες χονδρικά, επίπεδο που ορίζει η στατιστική προϊστορία ως σημαντική οροφή.
Μια φήμη επίσης διαδίδεται που μπορεί να μπερδέψει σε γωνιακά και χωρίς βάση στοιχήματα τους ιδιώτες επενδυτές. Αναφερόμαστε στη φήμη πως θα δοθεί στην Αθήνα η επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων ημερών, μετά από έκτακτες αξιολογήσεις. Οι παράγοντες που έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη διάθεση για ρίσκο μέσα απ’ αυτό το μονοπάτι βάζουν μπροστά από τα επιμέρους επιχειρήματά τους τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα. Αλλά ως τώρα μια έκτακτη έκθεση αξιολόγησης δεν γίνεται για να τονιστεί η εκτός προγράμματος οικονομική πρόοδος μιας χώρας. Μάλλον διότι μπορούν να την αντιληφθούν χωρίς υπογράμμιση οι πάσης φύσεως επενδυτές.
Ο θεσμικός ρόλος των οίκων αξιολόγησης είναι η παροχή προστασίας, όχι κατεύθυνσης των επενδυτικών κεφαλαίων για την παραγωγή πλούτου. Όσοι ονειρεύονται πως μπορούν οι πολιτικές σκοπιμότητες να επηρεάσουν τη λειτουργία των αξιολογήσεων και το πρόγραμμα, βάσει του οποίου αυτές θα επιτελούνται και θα ανακοινώνονται, μπορεί να «ξυπνήσουν» με τον σβέρκο… πιασμένο. Παράλληλα υπάρχει η στατιστική ανάλυση που θα δώσει τις πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιλογή μερικών μετοχών που θα συνιστούσαν ένα χαρτοφυλάκιο ιδιώτη επενδυτή. Την επενδυτική βαθμίδα πλέον τη χρειάζονται οι κυβερνόντες και οι ισχυροί θεσμικοί των αγορών σταθερού εισοδήματος.
Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν κατά νου πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, η αναγνώριση του δικαιώματος να βρίσκονται οι ελληνικές αξίες σε βαθμίδα που θα επιτρέπει την άνευ όρων και προϋποθέσεων τοποθέτηση κεφαλαίων σε αυτές, θα ωφελήσει τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους. Αλλά ως τότε οι αποδόσεις του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου δίνουν σαφείς πληροφορίες για τις μετοχές του 25άρη που έχουν κερδίσει την εύνοια των ξένων θεσμικών, οι οποίοι δεν θα πάψουν να κυριαρχούν στις συναλλαγές. Αυτοί μάλιστα θέλουν να αισθάνονται οι συμμετέχοντες ιδιώτες προστατευμένοι, ώστε να προκύψει το βάθος που σχηματίζεται με την ποικιλομορφία του επενδυτικού πληθυσμού.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Ελάττωμα…
Αυτό το σπάνιο ελάττωμα για άλλους πληθυσμούς, στη χώρα το συναντάμε συχνότατα και ενώ είναι αντιπαραγωγικό και διαβρωτικό της ενότητας κάθε οργανωμένου χώρου, δεν λένε να το κόψουν οι εντός των κομμάτων κυριαρχούσες προσωπικότητες. Καταλάβατε νομίζω πως αφορμή γι’ αυτή την γκρίνια έδωσε η στάση και τα σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, υπό μορφή σπόντας. Αλλά και οι παρατηρήσεις αρκετών από τους αντίπαλους ηγέτες αποκάλυψαν μια μικροψυχία που δεν βοηθά την κοινωνία στην πορεία για πολιτική ωρίμανση. Έκανε λάθη η ηγεσία της παράταξης που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 ως το 2019; Έκανε. Και το μεγαλύτερο ήταν ίσως η επιχείρηση καπελώματος του αριστερού χώρου, γιατί έτσι δυσκόλεψε κάθε διαδικασία που θα έφερνε την ένωση των δυνάμεών του. Ήταν όμως ο Αλέξης ένας ηγέτης που έμαθε πώς και πέτυχε να κυβερνήσει και να κερδίσει την προσοχή την ισχυρών. Είναι επιβλαβής ναρκισσισμός ο μηδενισμός της αξίας του, πάνω στη διαδικασία ανάδειξης αντικαταστάτη.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης