Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανάκαμψη στην Αθήνα μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Θετικό το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το συνέδριο της ΕΚΤ στο επίκεντρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν θετικά την Τετάρτη, αφού έσπασαν το σερί των απωλειών τους στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης. Άλμα 0,97% για τον Γενικό Δείκτη, στις 1.247 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,69%, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να προσθέτουν 1,2% και να ηγούνται των κερδών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα κυριότερα χρηματιστήρια σημείωναν άνοδο. Οι βασικοί πόροι αντιστάθηκαν στη θετική τάση και υποχώρησαν κατά 0,9%. Στο +0,88% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι αγορές έλαβαν ώθηση από ένα πλήθος μάκρο στοιχείων από τις ΗΠΑ την Τρίτη, τα οποία αμβλύνουν τις ανησυχίες για απότομη οικονομική επιβράδυνση, με αυξήσεις που καταγράφηκαν στις βασικές παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Μιλώντας την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός στη ζώνη του ευρώ και ότι είναι πολύ νωρίς για να «κηρύξουμε τη νίκη» στις επίμονα υψηλές τιμές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ μίλησε σκληρά για τον πληθωρισμό την Τετάρτη στη Σίντρα, λέγοντας ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον και ενδεχομένως με επιθετικό ρυθμό. «Πιστεύουμε ότι έρχονται περισσότεροι περιορισμοί» στη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν επίσης τα στοιχεία για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς που θα προκύψουν από τη Γερμανία και την Ισπανία την Τετάρτη.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές άνοιξαν με πτώση, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές, καθώς η περιοχή αφομοιώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου από την Αυστραλία και η Κίνα δημοσιεύει τα βιομηχανικά κέρδη της για τον Μάιο.