Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Προσγειωμένες προσδοκίες…

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καλό είναι να μη φθάσουμε στο… καλόμαθε η γριά στα σύκα και θα φάει και τα συκόφυλλα. Δηλαδή στον πλήρη εφησυχασμό των εγχώριων επενδυτών από την αποδοχή της αναγνώρισης πως τα επενδυτικά κριτήρια από τους ξένους θεσμικούς για τις ελληνικές αξίες διαφέρουν και δεν επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα. Διότι μπορεί στο πεδίο της νομισματικής σύσφιγξης για την τιθάσευση του πληθωρισμού να υπάρχουν ισχυρότερες και μετρήσιμες αντοχές από την πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας που διαμορφώνει σημαντικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ. Θα ενισχύονται λοιπόν οι αποτιμήσεις ορισμένων εισηγμένων, ακόμα και εισερχόμενες στο κατακαλόκαιρο. Αυτό όμως θα γίνεται με επιλεκτικότητα αυστηρά.

Αλλά απέναντι από μια σειρά άλλων προκλήσεων, που τώρα δεν βρίσκονται ακόμα στον αφρό της επενδυτικής προβληματικής, δεν είναι βέβαιη η ανεξαρτησία της εταιρικής κερδοφορίας. Παράλληλα η στήλη, με τη γνωστή συνήθειά της να περνά κρίσιμα στατιστικά δεδομένα με το χέρι στους πίνακες που χρησιμοποιεί, σας διαβεβαιώνει ότι σταμάτησαν οι κινήσεις με γενικευμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτές που χωρίς στόχευση ανά περίπτωση επίσης, με γενικευμένες εντολές πώλησης αποσκοπούν στην ενθυλάκωση κερδών από επαγγελματίες διαχειριστές, που επιλέγουν εκτός των άλλων κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων.

Όλα αυτά συνδυάζονται με αλλαγές στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών, που η ανοδική πορεία των βασικών δεικτών καθορίζεται από λιγοστές μα γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας με κεντρικό καμβά στην επενδυτική απληστία την κυριαρχία της γοητείας της ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης). Ιδού, πολύ χαρακτηριστική περίπτωση «παρεξηγήσεων» που προκαλούνται από τη χρήση εφαρμογών της ΑΙ από την πλευρά των ιδιωτών. Όσοι έχουν παίξει με chatbots όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google ή με γεννήτριες εικόνων όπως το Dall-E, γνωρίζουν πως μια ΑΙ Joanna (ένας ψηφιακός κλώνος) δεν χάνει ποτέ τη φωνή της, ενώ δεν θα μπορούσε να ανακατέψει τα μαλλιά της ένας ανεμοστρόβιλος από το κάμπριο που οδηγεί με 160 Km/h.

Μπορεί όμως να ξεγελάσει την οικογένειά της και την τράπεζα της Joanna, καθώς από τότε που την κατασκεύασε την ακολουθεί κατά πόδας. Στην Αθήνα προεξοφλούνται τα κέρδη από την παροχή των τουριστικών υπηρεσιών και από την κατανάλωση προϊόντων που τραβιούνται το καλοκαίρι. Η άνοδος για την προεξόφληση της εγκατάστασης σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, κατά την εκτίμησή μας, έλαβε τέλος. Και αυτό θεωρούμε πως είναι το κεντρικό μήνυμα από το ταμπλό. Δεν σημαίνει ότι είναι η ώρα «οι φίλοι να αποσύρονται» που λένε στην πρέφα όταν «αγοράζουν» οι παίκτες. Ας αποκτήσουν προσγειωμένες προσδοκίες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Διαφωνίες συμπολεμιστών

Όταν αρχίζουν οι συμπαραστάτες και οι συμπολεμιστές, δηλαδή αυτοί που αισθάνονται πως έχουν συμφέροντα και όχι μόνο ιδέες να υπερασπιστούν, να διαφωνούν δημόσια και επιθετικά, τονίζεται η ρήξη στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των επιτιθέμενων στην Ουκρανία. Η εξέλιξη ίσως να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Αυτό που δεν μπορεί να έχει μια αντίστοιχη πορεία φαίνεται πως είναι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ξεδιπλώνεται, ακόμα και στο τέλος Ιουνίου, αποκαλύπτει πόσο έξω είχαν πέσει οι δεξαμενές σκέψης με τους επιστήμονες που τη μελετούσαν. Επειδή άφησαν τον πλανήτη έκθετο σε ασύμμετρες απειλές, διατυπώνοντας καθησυχαστικά μηνύματα προς τους πολιτικούς ηγέτες. Τους κινδύνους ενισχύουν όσα παράγονται από τις πολεμικές μηχανές της ουκρανικής και της ρωσικής σύγκρουσης. Ο επικεφαλής της Κίνας δείχνει ψύχραιμος. Χωρίς όμως να μπορούμε να ελέγξουμε αν όντως είναι. Με λυμένα τα ζωνάρια εμφανίζονται οι ηγέτες στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης