Η καθοδική δυναμική στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, τα οποία θεωρούνται από τους θεσμικούς του πλανήτη απολύτως εξαρτημένα από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, λειτουργεί υπέρ της στερεοποίησης της γοητείας του ΧΑ.
Ας κρατήσουν τα ξένα την προσδοκία πως η ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) θα σαρώσει τα πάντα και ας στοιχηματίσουν σε αυτό. Γιατί η ποικιλομορφία του επενδυτικού πληθυσμού θα δείξει το μονοπάτι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, σε όσους θα χρησιμοποιήσουν παραδοσιακή λογική. Οικονομία που αναπτύσσεται στηριγμένη στον ήλιο τη θάλασσα και την ορθολογική εκμετάλλευση των τουριστικών υπηρεσιών με έμφαση στον ορθολογισμό όλων και ο κάθε… νοών ας παύσει να συμπεριφέρεται ανοήτως.
Τεχνικά θα κάνουμε μια πρόβλεψη από εκείνες που θα κάνουν μήνες ίσως και ένα χρόνο για να φανούν. Αλλά θα φανούν και θα προκαλέσουν ανατροπή στον τρόπο που προσεγγίζονται στατιστικά τα επίπεδα τιμών που θα καθορίσουν για χρόνια την τάση. Αυτά είναι οι αντιστάσεις στη ζώνη μεταξύ των 1513,31 και των1570 μονάδων. Ενώ για την ώρα οι αναλυτές ασχολούνται για την δύναμη της αντίστασης στις 1370 μονάδες η στήλη προτείνει να σηκώσει το κεφάλι ο νέος σε ηλικία μέσος ιδιώτης επενδυτής 200 μονάδες ψηλότερα καθώς διακρίνει την ύπαρξη ορισμένων που βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους.
Στα διεθνή
· Μικτή εικόνα στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών με πτώση της τάξης του -1,9% στον Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ αλλά άνοδο +0,35% για τον ΝΙΚΚΕΙ ενώ ο σύνθξετος δείκτης της αγοράς της Σαγκάης υποχωρεί υπογραμμίζοντας την επιφύλαξη για την συνέχεια της κινεζικής ανάπτυξης.
· Τα ΣΜΕ του S&P500 έχουν οριακές μεταβολές και δεν δείχνουν την κατεύθυνση στα άνοιγμα του Φάρου των αγορών ενώ πτωτικά ειδοποιούν πως θα ξεκινήσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
· Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, επιβραδύνοντας ένα πρόσφατο ράλι που οδήγησε τους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα του έτους παρά τις αμφιβολίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
· Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες εισέρχονται στην εορταστική εβδομάδα διαπραγμάτευσης, έχοντας σερί κερδών. (Οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία του Ιουνίου.) Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο για πέντε διαδοχικές εβδομάδες, έχοντας τη μεγαλύτερη διάρκεια από το 2021.
· Η έναρξη της οικοδόμησης για στέγαση στις ΗΠΑ για τον Μάιο ήταν πολύ υψηλότερη από το αναμενόμενο, λόγω των έργων τόσο για μια οικογένεια όσο και για πολλές οικογένειες. Η FedEx, η οποία συχνά αντιμετωπίζεται ως οικονομικό ανεμοδείκτης αναφέρει κέρδη μετά το καμπανάκι της λήξης .
· Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,6%, ή περίπου 200 μονάδες, οδηγώντας τους κύριους δείκτες χαμηλότερα.
· Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου ήταν στο 3,726%, από 3,768% την Παρασκευή.
· Οι κινεζικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια αναφοράς στα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια καλά ειδοποιημένη κίνηση καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομική του ανάκαμψη.
· Οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών ήταν κυρίως ανοδικές. Τα κέρδη προήλθαν μετά από απροσδόκητα ισχυρές εκκινήσεις στέγασης τον περασμένο μήνα. Μερικές από τις μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις φέτος ανήκουν σε κατασκευαστές κατοικιών.
· Οι μετοχές πετρελαίου και ενέργειας υποχώρησαν. Το αργό Brent διολίσθησε και ο ενεργειακός τομέας S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 2%, το τμήμα με τη χειρότερη απόδοση του γενικού δείκτη.
· Οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες εισηγμένοι στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ γλίστρησαν. Το JD.com και το PDD υποχώρησαν περίπου 7% και 8%, αντίστοιχα. Η Alibaba υποχώρησε περίπου 4% αφού ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλό του.
· Οι παγκόσμιες αγορές ήταν ελαφρώς χαμηλότερα. Στην Ασία, οι δείκτες υποχώρησαν μετά την κίνηση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,5% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,5%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύθηκε λιγότερο από 0,1%. Ο πανηπειρωτικός Stoxx Europe 600 διολίσθησε 0,6%.
Στην Αθήνα
Όπως λένε οι πολιτικοί αρχηγοί, την Κυριακή το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και το πώς θα γεμίσουν εξαρτάται από τη διάθεση του… “κυρίαρχου λαού”. Για τη στήλη η κίνηση σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 15:30 με τζίρο στα 60,5 εκατ. ευρώ και τιμή ανοίγματος που αντιστοιχούσε πτωτικό χάσμα 1,46 μονάδες ενώ το ανώτερο ημέρας εμφανίστηκε στα 13 πρώτα λεπτά και ήταν 1,09 χαμηλότερα από τις 1268,53 μονάδες (το κλείσιμο της Δευτέρας) ήταν ένδειξη προσμονής.
Το ταμπλό μιλάει. Δηλαδή οι ισχυροί θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές των blue chip. Μόνο που τα μηνύματά του δεν διαβάζονται ίδια από όλους. Ορισμένοι ερμηνεύουν το -0,28% ως συγκρατημένη αγανάκτηση. Ίσως ξεπηδά από την επιφύλαξη που εκφράζουν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες απέναντι σε μια πορεία που δεν σηκώνει τόσες αντιρρήσεις για την ποιότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, όσες προβάλλουν εκείνοι επίμονα.
Άλλοι, αναγνωρίζοντας την άρνηση να περάσουν οι αποτιμήσεις των επί μέρους μετοχών τον ΓΔ χαμηλότερα από τα “επιτρεπτά” από τη στατιστική προϊστορία επίπεδα στήριξης, διαβάζουν την πορεία του μέσου όρου σαν αναγκαία ως την Κυριακή. Αν αυτή αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ή το κλίμα που θα προκύψει όταν αρχίσει η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές εταιρίες του S&P500, δεν είναι ξεκάθαρο.
Τεχνικά από την πλευρά των πλέον αισιόδοξων που όριζαν την πρώτη στήριξη στις 1268 μονάδες, το κλείσιμο στις 1264,96, γράψτε 1265, δεν καθησυχάζει για την τάση στη συνέχεια. Οι λιγότερο ενθουσιώδεις, στήριξη έβλεπαν στις 1240, Συνεπώς η δυναμική στη χθεσινή συνεδρίαση δεν προκάλεσε όσους “δεν είχαν τη μύγα”, που λέει ο κυρίαρχος λαός(;), να σκεφτούν τις πωλήσεις θέσεων από φόβο για πιθανό εγκλωβισμό. Αν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός πως στις δημοπρασίες υπήρξε ανοδική ώθηση, με δεδομένη την πτωτική δυναμική στη Wall Street, συμπεραίνουμε πως η Αθήνα διατηρεί το δικό της “ανεξάρτητο” επενδυτικό κοινό.
Από την Depolas investmen sevices ειδοποίησαν: “Ελεγχόμενη υποχώρηση είχαμε χθες στο ΧΑ, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κλειστή ήταν η αγοράς των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στο διεθνές τοπίο, αλλά η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε αναζήτηση καταλυτών ώστε να μπορέσουν οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες να οδηγηθούν υψηλότερα, ειδικότερα μετά την τελευταία ανοδική κίνηση. Ήτοι, είναι πιθανή μια διόρθωση τιμών έξω το επόμενο διάστημα. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ θα συνεχίσει την συσσώρευση μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών με ανοδικό όριο την περιοχή των 1280-1290 μονάδων, όπως έχουμε αναφέρει ξανά”.
Ενώ ο Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο τακτικό του εβδομαδιαίο σχόλιο τόνισε “Στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ολοκληρώσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων σε συνέχεια της νέας αύξησης που αποφάσισε η ΕΚΤ διαμορφώνοντας το κόστος οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% για τις εμπορικές τράπεζες. Προκαλείται έτσι εύλογος προβληματισμός για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται ήδη σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης. Την ίδια ώρα, η Federal διακόπτει προσωρινά πιθανότατα τις δικές της αυξήσεις αναμένοντας τα νέα δεδομένα στα μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία) για να καθορίσει τη στάση της στη συνέχεια. H νηοπομπή των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έχει ήδη οδηγήσει τον Γ.Δ. σε αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους με την επίδοση των 1277,56 μονάδων της Παρασκευής να καταγράφει ρεκόρ 9ετίας και το Χ.Α. να είναι πρωταθλητής όλων των αγορών. Σαν αποτέλεσμα, μια διορθωτική κίνηση του Γ.Δ. είναι ενδεχόμενη, με τις 1.240 μονάδες να αποτελούν την πλησιέστερη στήριξη και τις 1.340 την πλησιέστερη αντίσταση“.