Skip to main content

Οι ερμηνείες για τα μηνύματα του ταμπλό

REUTERS/Charles Platiau

Το ταμπλό μιλάει. Δηλαδή οι ισχυροί θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές των blue chips. Μόνο που τα μηνύματά του δεν διαβάζονται ίδια από όλους. Ορισμένοι τα ερμηνεύουν ως συγκρατημένη αγανάκτηση. Ίσως ξεπηδά από την επιφύλαξη που εκφράζουν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες απέναντι σε μια πορεία που δεν σηκώνει τόσες αντιρρήσεις για την ποιότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος όσες προβάλλουν εκείνοι επίμονα. Άλλοι, αναγνωρίζοντας την άρνηση να περάσουν οι αποτιμήσεις των επιμέρους μετοχών τον Γ.Δ. χαμηλότερα από τα «επιτρεπτά» από τη στατιστική προϊστορία επίπεδα στήριξης, διαβάζουν την πορεία του μέσου όρου ως αναγκαία έως την Κυριακή.

Γιατί, όπως λένε οι πολιτικοί αρχηγοί, την Κυριακή το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και το πώς θα γεμίσουν εξαρτάται από τη διάθεση του… «κυρίαρχου λαού». Για τη στήλη, η κίνηση σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη έως τις 15:30 με τζίρο στα 60,5 εκατ. ευρώ και τιμή ανοίγματος που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα κατά περίπου μιάμιση μονάδα (1,46), ενώ το ανώτερο ημέρας εμφανίστηκε στα 13 πρώτα λεπτά και ήταν 1,09 χαμηλότερα από τις 1.268,53 μονάδες (το προχθεσινό κλείσιμο) ήταν ένδειξη προσμονής. Αλλά εάν αυτή αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ή το κλίμα που θα προκύψει όταν αρχίσει η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές εταιρείες του S&P 500, δεν είναι ξεκάθαρο.

Τεχνικά, από την πλευρά των πλέον αισιόδοξων που όριζαν την πρώτη στήριξη στις 1.268 μονάδες, το κλείσιμο στις 1.264,96, γράψτε 1.265, δεν καθησυχάζει για την τάση στη συνέχεια. Οι λιγότερο ενθουσιώδεις έβλεπαν στήριξη στις 1.240. Συνεπώς η δυναμική στη χθεσινή συνεδρίαση δεν προκάλεσε όσους «δεν είχαν τη μύγα», που λέει ο κυρίαρχος λαός(;), να σκεφτούν τις πωλήσεις θέσεων από φόβο για πιθανό εγκλωβισμό. Εάν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός πως στις δημοπρασίες υπήρξε ανοδική ώθηση, με δεδομένη την πτωτική δυναμική στη Wall Street, συμπεραίνουμε πως η Αθήνα διατηρεί το δικό της «ανεξάρτητο» επενδυτικό κοινό.

Η καθοδική δυναμική στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, τα οποία θεωρούνται από τους θεσμικούς του πλανήτη απολύτως εξαρτημένα από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, λειτουργεί υπέρ της στερεοποίησης της γοητείας του Χ.Α. Ας κρατήσουν τα ξένα την προσδοκία πως η ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) θα σαρώσει τα πάντα και ας στοιχηματίσουν σε αυτό. Γιατί η ποικιλομορφία του επενδυτικού πληθυσμού θα δείξει το μονοπάτι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, σε όσους θα χρησιμοποιήσουν παραδοσιακή λογική. Οικονομία που αναπτύσσεται στηριγμένη στον ήλιο, τη θάλασσα και την ορθολογική εκμετάλλευση των τουριστικών υπηρεσιών με έμφαση στον ορθολογισμό όλων και ο κάθε… νοών ας παύσει να συμπεριφέρεται ανοήτως.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ο νοών νοείτω…

«Ξέρω πως θα φύγεις μακριά μου, μέσα από την αγκαλιά μου θα πετάξεις σαν πουλί». Είναι στίχοι που ταιριάζουν σε Έλληνες γονείς. Είδαν παιδιά που μεγάλωσαν με κόπο και καμάρωναν, επειδή πίστευαν πως αποκτούσαν τις προϋπο- θέσεις να ζήσουν καλύτερα. Το πόσο θα τους στοίχιζε η μετανάστευση των τέκνων τους, όταν άρχισε να δείχνει τα δόντια της η άρνηση της παρα- δοχής της αναγκαιότητας των μνημονίων, δεν το φαντάστηκε κανένας. Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις ήταν η είδηση πως η Γερμανία εμφάνισε αύξηση του πληθυσμού της κατά 1,3%, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από την επανένωση της χώρας πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες. Με βάση όσα ανέ- φερε άρθρο του Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ήταν Ουκρανοί μετανάστες. Χωρίς μετανάστες για να πληρώσουν φόρους και να εργαστούν, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης ίσως ξεμείνει από εργατικό δυναμικό που τροφοδοτεί την ανάπτυξη. Και ο νοών νοείτω.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης