Στα διεθνή
Η αργία στις αμερικανικές αγορές και η πενία στη ροή των ειδήσεων σε παγκόσμια αλλά και σε τοπική κλίμακα άφησε χωρίς έμπνευση τους επαγγελματίες επενδυτές ενώ οι βασικοί δείκτες σε πολλά σημεία του πλανήτη βρίσκονται κοντά ή πάνω σε ρεκόρ υψηλών βίου. Η ρευστοποίηση θέσεων αποδείχθηκε πιο δημοφιλής και πραγματοποιήθηκε με ήπιους ρυθμούς που αποδόθηκαν στην απουσία της καθοδήγησης από τον Φάρο των χρηματιστηρίων περισσότερο παρά σε κάποια φρέσκια ανησυχία. Αντίθετα τα μηνύματα από την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα μετέδωσαν αισιοδοξία.
Πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές του ευρω σαν αντίδραση στην απόφαση από την ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων με τους θεσμικούς να ανησυχούν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,02% στις 462 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.588 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,96% στις 16.201 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 7.314 μονάδες.
Στην Αθήνα
Το επίπεδο των 1280 μονάδων έχει προβληματίσει καθώς οι θεσμικοί πρέπει να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα ωθήσουν τον μέσο όρο. Πιο ψηλά δυσκολεύονται πριν τις εκλογές να τον πάνε αλλά ταυτόχρονα δεν είναι βέβαιοι αν αξίζει να τον πιέσουν για να δώσει μια σοβαρή διόρθωση. Χθες στις 14:50 με τον τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 1275,3 μονάδες με κατώτερο μέρας ως τότε τις 1273,4 και ανώτερο τις 1279,5 και μεταβολή -0,17% ενώ οι DAX και CAC είχαν πτώση -0,6% και -0,5% αντίστοιχα. Στα καθοδικά blue chip βρισκόντουσαν αυτά με την μεγαλύτερη άνοδο στη βδομάδα εκπνοής ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΒΙΟ ΕΥΡΩΒ. Ο πειρασμός της ενθυλάκωσης των πρόσφατων κερδών είχε προφανώς κυριεύσει μια μερίδα επενδυτών. Η διάθεση των εγχώριων επενδυτών και ειδικά των επαγγελματιών για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν τόσο έντονα σκληρή όσο απέναντι στα blue chip.
Η διάθεση των εγχώριων επενδυτών και ειδικά των επαγγελματιών για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν τόσο έντονα σκληρή όσο απέναντι στα blue chip. Δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από τους ξένους θεσμικούς απέναντι στα κερδισμένα blue chip. Για παράδειγμα η ΑΡΑΙΓ που εκτινάχθηκε κατά 3,64% χθες έχει ήδη κέρδη στο 2023 περίπου +90%, με κανένα καθοδικό μήνα εκτός από το -0,90% του τρέχοντος Ιουνίου.
Ενώ απομένουν μόλις 4 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα με εμφάνιση του επιφυλακτικού κλίματος στις Αγορές του εξωτερικού πιθανά μέτρησαν τα υψηλά 9ετιας, και η έλλειψη ειδήσεων – καταλυτών. Έτσι οι εγχώριοι παράγοντες θεώρησαν φυσικό επακόλουθο το ότι επικράτησαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε αρκετούς τίτλους. Υπολογίσιμο ρόλο στην σημερινή εικόνα της Αγοράς έπαιξαν και οι αποκοπές μερισμάτων.
Η Eurobank Equities σημειώνει “Στάση αναμονής λόγω του επιφυλακτικού κλίματος στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς η αισιοδοξία γύρω από την Κίνα εξασθενεί, με τους όγκους να είναι υποτονικοί λόγω της αργίας στις ΗΠΑ”. Η Euroxx Sec. ωστόσο τόνισε “Περιμένουμε η Ελληνική Αγορά να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα και να διατηρήσει τα υψηλά 9 ετών”.
“Παρά τις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφή νίκη και απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να προκαλέσουν έναν νέο γύρο κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, επιβραδύνοντας τη δυναμική”. Ήταν οι προσδοκίες της Beta Sec.
“Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα, η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1340 μονάδες και η πλησιέστερη στήριξη στις 1240 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Το ντεμπούτο της CENER σαν μετοχή του 25άρη συνοδεύτηκε από απώλειες της τάξης του -1,3%. Θα λέγαμε πως κάθε μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει και τη δική της συναλλακτική ιστορία.
Η βάση της καθοδικής δυναμικής δεν ήταν η ίδια στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου. Αρχικά οι απώλειες προήλθαν από τον αρνητικό τρόπο αντίδρασης στην είδηση πως η Coca-Cola HBC κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της Brown – Forman Finland Oy. Ιδιοκτήτρια της μάρκας βότκα “Finlandia”. Η συμφωνηθείσα τιμή αγοράς ανέρχεται σε 220 εκατ. δολάρια. Η μετοχή της ΕΕΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 26,91 ευρώ (-3,06%), για να ακολουθήσει αντίδραση, με επιστροφή σε θετικό πεδίο, αλλά μετά από νέες πιέσεις ορίστηκε κλείσιμο στα 27,46 ευρώ (-1,08%). Μερικοί φαίνεται ότι θεωρούν πως η βότκα πάει μόνο με πορτοκαλάδα.
Μια εξέλιξη που ενδιαφέρει τους κυνηγούς των αποδόσεων από τις αγορές σταθερού εισοδήματος αφορά της απόφαση της ΑΛΦΑ που εξουσιοδότησε τις Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, ως Joint Bookrunners, για έκδοση ομόλογου αξίας 400 εκατ. ευρώ εξαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης μετά τα πρώτα πέντε χρόνια. Πιθανά αυτή να ήταν απόφαση που προκάλεσε η ασθενής ζήτηση για νέα δάνεια. Για δεύτερο τρίμηνο υπήρξε απόκλιση από τους στόχους των συστημικών τραπεζών αναφορικά με την πιστωτική τους επέκταση. Η κοντινότερη στήριξη είναι οι 1240 μονάδες. Μπορεί για τα χθεσινά να φταίει η αργία στη Wall Street.