Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Μπορεί να έφταιγε η αργία στη Wall Street

Sooc

Η διάθεση των εγχώριων επενδυτών και ειδικά των επαγγελματιών για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν τόσο έντονα σκληρή όσο απέναντι στα blue chips.

Στις 14:50 χθες, με τον τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε οδηγηθεί στις 1.275,3 μονάδες, με κατώτερο ημέρας έως τότε τις 1.273,4 και ανώτερο τις 1.279,5 και μεταβολή -0,17%, ενώ οι DAX και CAC είχαν πτώση 0,6% και 0,5% αντίστοιχα. Στα καθοδικά blue chips βρίσκονταν αυτά με τη μεγαλύτερη άνοδο στην εβδομάδα εκπνοής: ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ και ΕΥΡΩΒ. Ο πειρασμός της ενθυλάκωσης των πρόσφατων κερδών είχε προφανώς κυριεύσει μια μερίδα επενδυτών. Η έως τότε πορεία ήταν το ήμισυ μια κλιμακούμενης έντασης γενικευμένων πιέσεων που προκάλεσαν μετά τις 16:00 την υποχώρηση του μέσου όρου στις 1.270 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις στη διάρκεια των δημοπρασιών έφεραν τις 1.268,5 μονάδες.

Η διάθεση των εγχώριων επενδυτών και ειδικά των επαγγελματιών για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ήταν τόσο έντονα σκληρή όσο απέναντι στα blue chips. Δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από τους ξένους θεσμικούς απέναντι στα κερδισμένα blue chips. Για παράδειγμα, η ΑΡΑΙΓ, που εκτινάχθηκε κατά 3,64% χθες, έχει ήδη κέρδη περίπου 90% στο 2023, με κανέναν καθοδικό μήνα, εκτός από το -0,9% του τρέχοντος Ιουνίου. Το ντεμπούτο της CENER ως μετοχή του 25άρη συνοδεύτηκε από απώλειες της τάξης του 1,3%. Θα λέγαμε πως κάθε μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει και τη δική της συναλλακτική ιστορία.

Η βάση της καθοδικής δυναμικής δεν ήταν η ίδια στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου. Αρχικά οι απώλειες προήλθαν από τον αρνητικό τρόπο αντίδρασης στην είδηση πως η Coca-Cola HBC κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της Brown – Forman Finland Oy, ιδιοκτήτρια της μάρκας βότκα «Finlandia». Η συμφωνηθείσα τιμή αγοράς ανέρχεται σε 220 εκατ. δολάρια. Η μετοχή της ΕΕΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 26,91 ευρώ (-3,06%), για να ακολουθήσει αντίδραση, με επιστροφή σε θετικό πεδίο, αλλά μετά από νέες πιέσεις ορίστηκε κλείσιμο στα 27,46 ευρώ (-1,08%). Μερικοί φαίνεται ότι θεωρούν πως η βότκα πάει μόνο με πορτοκαλάδα.

Μια εξέλιξη που ενδιαφέρει τους κυνηγούς των αποδόσεων από τις αγορές σταθερού εισοδήματος αφορά την απόφαση της ΑΛΦΑ που εξουσιοδότησε τις Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, ως Joint Bookrunners, για έκδοση ομόλογου αξίας 400 εκατ. ευρώ εξαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης μετά τα πέντε πρώτα χρόνια. Πιθανά αυτή να ήταν απόφαση που προκάλεσε η ασθενής ζήτηση για νέα δάνεια. Για δεύτερο τρίμηνο υπήρξε απόκλιση από τους στόχους των συστημικών τραπεζών αναφορικά με την πιστωτική τους επέκταση. Η κοντινότερη στήριξη είναι οι 1.240 μονάδες. Μπορεί για τα χθεσινά να φταίει η αργία στη Wall Street.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Πολίτικη διαφήμιση…

Κάθεται ο πολίτης στον καναπέ για να απολαύσει μερικά λεπτά μετάδοσης μιας καλλιτεχνικής ψευδαίσθησης, γέννημα δημιουργικής φαντασίας. Αναφερόμαστε στην παρακολούθηση κάποιου αγαπημένου του σίριαλ. Άλλοι πάλι προτιμούν τα αθλητικά γεγονότα ως αταλάντευτοι οπαδοί αθλητικών συλλόγων. Η «ποινή» για την επιλογή τους ήταν πάντα οι διαφημίσεις. Έπεφταν, μάλιστα, την πιο «ακατάλληλη» στιγμή. Γιατί και οι διευθυντές των καναλιών δεν επιλέγουν τυχαία τον χρόνο της μετάδοσής τους. Κόβουν το θέαμα όταν το ενδιαφέρον κορυφώνεται, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα του ζάπινγκ. Μερικές εβδομάδες φέτος έχουμε διαφημίσεις με ειδοποίηση: Ακολουθεί δωρεάν πολιτική διαφήμιση. Σαν αντίδραση δηλώνουμε ότι θα διατυπώσουμε πολίτικη διαφήμιση, ήτοι παρουσίαση των προθέσεων των πολιτών. Σκεφτείτε, κύριοι επικοινωνιολόγοι, πως το να ξέρουμε πώς πίνει τον καφέ του ο πρωθυπουργός και πόσο σίγουρος είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για την ανθρωπιά που θα εγκαταστήσει δεν προσφέρουν την πολυπόθητη στροφή προς το κόμμα, αλλά γεννά αποστροφή για τη ρητορική των υποσχέσεων. Προσγειωθείτε για να σωθείτε. Κουράζετε αφόρητα.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης