Οι θεσμικοί σε παγκόσμια κλίμακα με τη στάση τους στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να ενστερνίζονται την από καιρό εκφρασμένη θέση της στήλης, πως οι οικονομίες των ΗΠΑ και των ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης θα επιβραδυνθούν, αλλά δεν θα βουλιάξουν καταστροφικά. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων είναι κλειστές σήμερα.
Στα διεθνή
· Έτυχαν θετικής υποδοχής οι αποφάσεις αρκετών κεντρικών τραπεζών, αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν σημαντική πρόοδο την περασμένη εβδομάδα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ο S&P500 κέρδισε στη βδομάδα +2,58% ο DAX +2,56%, και ο CAC +2,43%. Οι επαγγελματίες διαχειριστές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι παρά τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό και τις κατόπιν καθοδήγησης των Κεντρικών Τραπεζών αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα προκαλέσει νομισματική χαλάρωση νωρίτερα από το αναμενόμενο.
· Οι επενδυτές θεώρησαν πως είναι μισογεμάτο το ποτήρι, ωθώντας ψηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον Nasdaq να οδηγεί σε νέα ετήσια υψηλά. Ωστόσο, το μήνυμα σε δεύτερη ανάγνωση ήταν πιο διακριτικό. Η Fed και η ΕΚΤ δεν παρέλειψαν να προειδοποιήσουν τη επενδυτική κοινότητα για την επιμονή του «δομικού» πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο από το αναμενόμενο τερματικό επιτόκιο από τα τις ίδιες τις Κεντρικές Τράπεζες και σε παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων.
· Τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να αδιαφορούν όταν η Fed πασχίζει να υπογραμμίσει ότι η πληθωριστική απειλή δεν έχει εξαφανιστεί. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ “απείλησε” να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης ήδη από τον Ιούλιο, πιθανώς για δεύτερη φορά φέτος. Η ΕΚΤ, από την άλλη, ήταν λιγότερο μυστηριώδης, κάνοντας μια τέταρτη αύξηση στα επιτόκια για να τα φέρει στο 4% διακηρύσσοντας παράλληλα ότι η λιτότητα δεν έχει τελειώσει. Τα μακροοικονομικά στατιστικά παραμένουν αδύναμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
· Η αγορά ομολόγων είναι πιο προσεκτική. Στο τέλος μιας εβδομάδας που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, οι κεντρικές τράπεζες δεν εξέπληξαν, αφού υπήρξε η διατήρηση του status quo για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έλαβε υπόψη αυτή την πληροφορία και συνεχίζει να κινείται προς τα υψηλά του Μαρτίου στο 5,08%.
· Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό μοχλό στο FX. Η χρονική διαφορά μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρα εμφανής στην τροχιά του δολαρίου, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 0,9140 EUR. Η ισχύς του ενιαίου νομίσματος είναι ακόμη πιο έντονη έναντι του γιεν, το οποίο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Η σταθερά διευκολυντική στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας το εξηγεί εύκολα αυτό. Την Παρασκευή, το USD διαπραγματευόταν στα 141,8170 JPY.
· Ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας: Μετά από μια μάλλον ήσυχη αρχή της εβδομάδας, το μακροοικονομικό ημερολόγιο θα ενταθεί από την Τετάρτη με την ανακοίνωση του ετήσιου πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ομιλίες των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Πέμπτη θα είναι μια μέρα-κλειδί καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα διενεργήσει την αξιολόγηση της νομισματικής της πολιτικής και θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει το παράδειγμά της αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, τη σύνοψη της νομισματικής πολιτικής και το επίσημο επιτόκιο αναφοράς.
· Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έφτασε στο Πεκίνο χθες το πρωί για ένα θυελλώδες διπλωματικό ταξίδι καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να σταθεροποιήσει τους τεταμένους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, του οποίου η προηγούμενη απόπειρα να επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο ματαιώθηκε όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ένα φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετούσε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, θα έχει μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους τις δύο ημέρες που θα έχει στο κινεζικό έδαφος.
Στην Αθήνα
Η Fed την Τετάρτη διατήρησε το κόστος δανεισμού σταθερό, αλλά θα συνεχίσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού με δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ανάλογα και πιο επίμονα θα συμπεριφερθεί η ΕΚΤ.
Όμως στην Αθήνα οι θεσμικοί δεν κινήθηκαν αντιδρώντας σε αυτά τα δεδομένα, αλλά με βάση τις επιδόσεις των blue chip στο 2023 και κύρια στο δεύτερο τρίμηνο που τελειώνει με θριαμβευτικό τρόπο. Τράβηξαν από τα μαλλιά τις αποτιμήσεις των μετοχών του 25άρη που υστέρησαν κατά την εξέλιξη του ράλι των τελευταίων τριών μηνών και άσκησαν ήπιες πιέσεις, προφανώς από την ενθυλάκωση κερδών στις πλέον ανοδικές του έτους τράπεζες. Ήταν και είναι ακόμα ολίγοι οι ιππότες – εγχώριοι παράγοντες που εκφράζουν αισιοδοξία για την άμεση συνέχεια.
Η στήλη προσπαθώντας να συμβάλει στην ποικιλία των πληροφοριών, αναζήτησε τις μετοχές του 25άρη που την περασμένη εβδομάδα το μέγιστο τελευταίων τριών μηνών σημείωσε ψηλότερη άνοδο από αυτή που είχαν τα μέγιστα των βασικών δεικτών. Τη βδομάδα που ο ΓΔ έπιασε ένα στόχο που τον έθεταν πολλοί εγχώριοι αναλυτές και η στήλη (τις 1280 μονάδες), το ανώτερο τελευταίων τριών μηνών έναντι της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου είχε μεταβολή της τάξης του +1% (+0,89% για την ακρίβεια). Αλλά υπογραμμίζοντας το φρέσκο ανοδικό momentum το ανώτερο 3 μηνών των ΕΛΧΑ ενισχύθηκε +6,67%, ΒΙΟ +6,20%, ΜΠΕΛΑ +3,47%, ΟΤΕ +3,07%, ΑΡΑΙΓ +2,76%, ΛΑΜΔΑ +2,73%, ΜΥΤΙΛ +2,64%, ΤΙΤC +2,14% και ΟΛΠ +1,98%.
Αυτής της κατηγορίας η πληροφόρηση δεν διεγείρει τους πάντες, αλλά όσους συμμετέχουν καθημερινά στις συναλλαγές. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί και αυξάνονται αργά μα σταθερά.
Η αγορά με βάση τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών έχει φθάσει στο τέλος της εβδομάδας με triple witching εκπνοή μάλλον το έχει παρακάνει με την επίμονη υπεροχή της ζήτησης. Παράλληλα όμως αποτυπώνει το σεβασμό στην αντίσταση των 1280 μονάδων. Οι ενεργοί traders εμφανίστηκαν διστακτικοί στην ανάληψη ρίσκου, κύρια στις Τραπεζικές μετοχές. Περιμένουν μια αποφόρτιση στην τεχνική εικόνα που αφορά βασικούς δείκτες και αρκετές από τις ευνοημένες μετοχές.
Ο στόχος της προσέγγισης της αντίστασης των 1380 (για την ακρίβεια στο επίπεδο των 1377 μονάδων) είναι το βασικό σενάριο, αλλά σχεδόν όλοι δεν αποκλείουν μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση. “Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των δεικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναμένονται και αποκοπές μερισμάτων. Cenergy και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο”. Σημείωναν από την Οptima Bank αιτιολογώντας την συναλλακτική έκρηξη στις δημοπρασίες. Στο ίδιο μοτίβο οι τοποθετήσεις από την Euroxx Sec με προσδοκία εμφάνισης νευρικότητας. “Αυξημένη μεταβλητότητα και όγκος συναλλαγών, λόγω της τριπλής λήξης στα Παράγωγα και των αλλαγών στους δείκτες FTSE”.
Από τη Beta Sec. υπογράμμισαν: “Η Αγορά είναι σε αναμονή, αφομοιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα, με εναλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα Παράγωγα Ιουνίου έληξαν σήμερα, ενώ το rebalancing των δεικτών FTSE/FTSE Russell και Stoxx πραγματοποιήθηκε στις τελικές δημοπρασίες”.
Η Merit επισημαίνει: “Πολύ ισχυρά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ , ενώ ιδιαίτερη θετική εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του management της HELLENIQ ENERGY για τα επενδυτικά πλάνα του Ομίλου τα επόμενα χρόνια. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι παρόλο το μεγάλο ράλι της Αγοράς, συνεχίζουν να υπάρχουν ευκαιρίες στο Χ.Α. για τους επενδυτές, ενώ οι προοπτικές κάποιων ποιοτικών Εισηγμένων δείχνουν εξαιρετικές τα επόμενα χρόνια. Η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας σταθερά κάτω από το 3,8%, με την αντίστοιχη Γερμανική στα επίπεδα του 2,5%.
Πλέον η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό Εταιρειών και το φαινόμενο έχει δύο ερμηνείες: αφενός το “εύκολο κέρδος” έχει βγει από τις Εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου, που έφερε την Αγορά στις 1200 μονάδες, αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις Εταιρειών, που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα, στερούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευσή τους, ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους. Στην κινητικότητα περισσότερων “χαρτιών” έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Αγορά πλέον κινείται με ηπιότερες ανοδικές κινήσεις, ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές, είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης”.
Από το σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνου Χατζηδάκη ξεχωρίσαμε: “Οι Αγορές διέγνωσαν ότι κινούμαστε προς το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και η προτεραιότητα πλέον δίνεται στο “μάζεμα” της ύφεσης που θα παράξει το αυξημένο κόστος δανεισμού, όπως και η επίδραση που θα έχει σε πληθωρισμό και Αγορά εργασίας. Αν και η εικόνα παραμένει ακόμα εύθραυστη, οι επενδυτές θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών που παρατηρείται, σε σχέση με πέρυσι, θα περάσει σταδιακά στην Οικονομία, επαναφέροντας τα περιθώρια κέρδους στις Επιχειρήσεις σε επίπεδα κανονικότητας”.