Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ήταν και είναι λίγοι οι αισιόδοξοι «ιππότες»

SOOC

Ανάλογα και πιο επίμονα θα συμπεριφερθεί η ΕΚΤ. Όμως στην Αθήνα οι θεσμικοί δεν κινήθηκαν αντιδρώντας σε αυτά τα δεδομένα, αλλά με βάση τις επιδόσεις των blue chips στο 2023 και κύρια στο δεύτερο τρίμηνο, που τελειώνει με θριαμβευτικό τρόπο.

Οι θεσμικοί σε παγκόσμια κλίμακα με τη στάση τους στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να ενστερνίζονται την από καιρό εκφρασμένη θέση της στήλης, πως οι οικονομίες των ΗΠΑ και των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθούν, αλλά δεν θα βουλιάξουν καταστροφικά. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων είναι κλειστές σήμερα. Και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για ύφεση για περισσότερο από έναν χρόνο, ενισχύουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς να πλήξει την οικονομία. Η Fed την Τετάρτη διατήρησε το κόστος δανεισμού σταθερό, αλλά θα συνεχίσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού με δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ανάλογα και πιο επίμονα θα συμπεριφερθεί η ΕΚΤ. Όμως στην Αθήνα οι θεσμικοί δεν κινήθηκαν αντιδρώντας σε αυτά τα δεδομένα, αλλά με βάση τις επιδόσεις των blue chips στο 2023 και κύρια στο δεύτερο τρίμηνο, που τελειώνει με θριαμβευτικό τρόπο. Τράβηξαν από τα «μαλλιά» τις αποτιμήσεις των μετοχών του 25άρη που υστέρησαν κατά την εξέλιξη του ράλι των τελευταίων τριών μηνών και άσκησαν ήπιες πιέσεις, προφανώς από την ενθυλάκωση κερδών στις πλέον ανοδικές του έτους τράπεζες. Ήταν και είναι ακόμα ολίγοι οι ιππότες – εγχώριοι παράγοντες που εκφράζουν αισιοδοξία για την άμεση συνέχεια.

Η στήλη, προσπαθώντας να συμβάλει στην ποικιλία των πληροφοριών, αναζήτησε τις μετοχές του 25άρη που την περασμένη εβδομάδα το μέγιστο τελευταίων τριών μηνών σημείωσε ψηλότερη άνοδο από αυτή που είχαν τα μέγιστα των βασικών δεικτών. Τη βδομάδα που ο Γ.Δ. έπιασε ένα στόχο που τον έθεταν πολλοί εγχώριοι αναλυτές και η στήλη (τις 1.280 μονάδες), το ανώτερο τελευταίων τριών μηνών έναντι της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου είχε μεταβολή της τάξης του +1% (+0,89% για την ακρίβεια). Αλλά υπογραμμίζοντας το φρέσκο ανοδικό momentum, το ανώτερο 3 μηνών των ΕΛΧΑ ενισχύθηκε +6,67%, ΒΙΟ +6,20%, ΜΠΕΛΑ +3,47%, ΟΤΕ +3,07%, ΑΡΑΙΓ +2,76%, ΛΑΜΔΑ +2,73%, ΜΥΤΙΛ +2,64%, ΤΙΤC +2,14% και ΟΛΠ +1,98%.

Αυτής της κατηγορίας η πληροφόρηση δεν διεγείρει τους πάντες, αλλά όσους συμμετέχουν καθημερινά στις συναλλαγές. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί και αυξάνονται αργά μα σταθερά. Μια ομάδα επενδυτών που περιμένει πώς και πώς μια γερή διόρθωση κρύβεται στην απόσταση που έχουν τα ΣΜΕ του FTSE25 από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Από την άλλη εμείς, που θεωρήσαμε ότι οι θεσμικοί διατήρησαν την ανοδική τάση την περασμένη βδομάδα αποφασίζοντας να τραβήξουν ψηλότερα τις αποτιμήσεις των blue chips που δεν απόλαυσαν έως τώρα την εύνοιά τους, εκτιμούμε ότι μια διόρθωση δεν θα προκαλέσει τρόμο. Οι εκλογές σκεπάζουν τη σημασία της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η εμπειρία

Αφορμή για τα παρακάτω η αύξηση του κόστους της ενέργειας. Δεν θα λέγαμε πως πολιτικοί όπως ο ηλικίας 100 ετών Henry Kissinger, όταν τοποθετούνται για τα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας έχουν πάντα δίκιο ή πως εκφράζουν τις καλύτερες προτάσεις για την επίλυσή τους. Ωστόσο η συμπυκνωμένη σοφία από τη συσσώρευση εμπειριών προσφέρει σε όποιον δεν τυφλώνεται από ιδεολογικές παρωπίδες τροφή για σκέψη. Ας αφήσουμε στην άκρη τα γεωπολιτικά, ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών σε αναπτυγμένες οικονομίες επειδή πνίγει την αγοραστική τους δύναμη ο πληθωρισμός. Τότε θα καταλάβουμε ότι ο πόλεμος είναι η βάση όχι μόνο για τη φυσική εξόντωση αλλά και για την οικονομική εκατομμυρίων ανθρώπων. Προειδοποιώντας για πιθανότητα πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν είπε: «Οι ηγέτες που δεν είχαν εμπειρία καταστροφών ή δεν βρέθηκαν στην κορυφή ενός γκρεμού μερικές φορές πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες επιλογές από ό,τι πραγματικά διαθέτουν. Είναι χαρακτηριστικό της εποχής». Αφύπνιση αιθεροβαμόνων;

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης