Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ιδιαίτερη φροντίδα από τους θεσμικούς

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο πρώτο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης στην Αθήνα η κίνηση του μέσου όρου ήταν πλάγια μεταξύ των 1.267,2 και των 1.271,7 μονάδων. Αμέσως μετά (στις 12:30) η πορεία του πήρε τη μορφή του «Μ» με εκκίνηση από τις 1.271,5. Είδαμε πόσες πολλές παραλλαγές μπορεί να εφαρμόσουν οι θεσμικοί στη σχέση προσφοράς και ζήτησης, ώστε η αγορά να συνεχίσει την άνοδό της χωρίς να παραβιάζεται το επίπεδο της αντίστασης στις 1.280 μονάδες. Δύο φορές χτύπησε ο Γ.Δ. στις 1.276, στις 12:51 και στις 15:35 που εμφανίστηκε και το νέο υψηλό στο έτος, το οποίο ήταν οι 1.276,81 μονάδες, με ενδιάμεσο χαμηλό τις 1.273, ενώ στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1.272,44. Η «ραχοκοκαλιά» αυτής της πορείας ήταν ο ΔΤΡ.

Με διάθεση να ερμηνεύσουμε αυτή την ιδιαίτερη φροντίδα που δείχνουν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί, καθίσαμε και καταγράψαμε την κίνηση που εμφάνισαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις. Οι άνθρωποι που έχουν την καλύτερη πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά στα διεθνή και για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, έχουν φορτώσει τα χαρτοφυλάκιά τους με περισσή βεβαιότητα πως θα ωφεληθούν. Χωρίς να υπολογίσουμε τις χθεσινές συναλλαγές, για την ΠΕΙΡ η αξία των πακέτων ήταν πάνω από 60 εκατ. ευρώ, για την ΕΤΕ 43,1 εκατ. ευρώ, για την ΑΛΦΑ 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ για την ΕΥΡΩΒ ήταν κάτω από 5 εκατ.

Απ’ αυτή την προσέγγιση φαίνεται ποιες από τις τράπεζες είχαν «χώρο» να αποκτήσουν κι άλλους θεσμικούς στη μετοχική τους σύνθεση και ποιες είχαν αυτό που λέμε ισχυρό μεγαλομέτοχο. Θα αδικούσαμε, όμως, και αρκετά blue chips αν δεν αναφέραμε το έμπρακτο ενδιαφέρον για… «πακετοποίηση» από ξένους θεσμικούς. Ξεχωρίσαμε την ΜΠΕΛΑ με αξία πακέτων 35,3 εκατ., για τον ΟΤΕ τα πακέτα ξεπέρασαν τα 23,7 εκατ. ευρώ, για τον ΟΠΑΠ η αξία πακέτων ανήλθε στα 23,6 εκατ. και για τη ΔΕΗ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές με περιορισμένη ακρίβεια ξεπέρασαν τα 8 εκατ. . Αυτοί οι υπολογισμοί δεν ήταν εύκολο να γραφούν. Νομίζουμε, ωστόσο, πως οι αναγνώστες δικαιούνται το κάτι παραπάνω στην εξειδικευμένη πληροφόρηση.

Φυσικά υπάρχει σύνδεση της προτίμησης για αγορές υπό μορφή χονδρικής και της ορμής των αποτιμήσεων. Αν και μερικές φορές τα φρένα στην άνοδο ειδοποιούν πως θα ακολουθήσει τοποθέτηση με πακέτα. Τίποτε απ’ αυτά, όμως, δεν θα έχει αξία αν δεν λάβουν υπόψη πολιτικοί και πολίτες τις παρατηρήσεις ενός ξεχωριστού μάνατζερ, του κ. Θεοδωρόπουλου, με κεντρική την προτροπή για άρνηση στην επιστροφή σε όσα ίσχυαν προ μνημονίων. Χρειάζονται φρέσκα όνειρα και κατάλληλα γι’ αυτά πλαίσια.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Δεν θα τον χωρά και η γης ακόμα

Δεν έχω κέφι για δουλειά, πάλι με δέρνει η τεμπελιά και κάθομαι στο στρώμα. Νιώθω το σώμα μου βαρύ και ο ουρανός δεν με χωρεί, ούτε και η γης ακόμα. Ιδού το «ραπ» του μαθητή χωρίς κατασταλαγμένη άποψη για το επαγγελματικό του μέλλον. Προέκυψε από στατιστικά δεδομένα από τα χρόνια που για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου τα ιδιαίτερα μαθήματα για πανελλήνιες ήταν καθημερινότητα. Πέρασαν πάνω από 35 χρόνια, αλλά συζητώντας με κάποια παιδιά στη γειτονιά κατάλαβα πως μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ακόμα και τις μέρες της ψηφιοποιημένης διακίνησης ιδεών και προσδοκιών. Γιατί οι επιλογές της επιστήμης ή η απόρριψή της είναι κάτι που το αποφασίζει ο υποψήφιος. Όχι ο πατέρας, ούτε ο πετυχημένος συγγενής και τότε μόνο έχουμε ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας για να μετασχηματιστεί σε δύναμη που θα τον βάλει στη σχολή που θέλει. Διαφορετικά θα τον δέρνει η τεμπελιά και θα έχει μόνιμα νεύρα γιατί δεν θα τον χωρά και η γης ακόμα.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης