Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, με την τιμή των συμβολαίων του μπρεντ να ενισχύεται κατά 1%, στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, και τα futures του αμερικανικού αργού κατά 0.9%, στα 70,05 δολάρια το βαρέλι.
Το κλίμα στην αγορά διαμορφώνουν τέσσερις παράγοντες:
1. Τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας
Χθες και οι δύο δείκτες ενισχύθηκαν πάνω από 3%. Η αύξηση των τιμών αποδόθηκε στην αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης καυσίμων από την Κίνα, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στη μείωση ενός βασικού βραχυπρόθεσμου επιτοκίου κατά δέκα μονάδες βάσης προχώρησε, καθώς έκρινε πως τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στη χώρα μετά την κατάργηση των περιορισμών λόγω πανδημίας δεν έδωσαν την αναμενόμενη δυναμική στην οικονομία.
2. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Σήμερα η αγορά κινείται πιο συγκρατημένα ενόψει της συνεδρίασης της Fed. Οι traders πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραλείψει την επιβολή μιας ακόμα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων. Ο γρίφος που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια για 11η συνεχή συνεδρίαση ή αν θα σταματήσουν είναι ο εξής: Μια άλλη αύξηση θα προκαλούσε περισσότερο πόνο σε νοικοκυριά και εταιρείες σε μια περίοδο που οι επικριτές της Fed λένε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι η λύση.
Παράλληλα, οι αυξήσεις των επιτοκίων ενισχύουν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επιβαρύνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Ενδεχόμενη παράλειψη επιβολής μιας ακόμα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου, υποστηρίζοντας τις τιμές.
… και η «βασιλική μάχη»
Εάν όμως η Fed δεν αποσύρει την αυστηρή νομισματική της πολιτική, οι τιμές του αργού είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση, σύμφωνα με την Bank of America που κάνει λόγο για μια «βασιλική μάχη» για το πετρέλαιο στην οποία έχουν εγκλωβιστεί η Σαουδική Αραβία και η Fed.
Σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα, ο αναλυτής της BofA, Φρανσίσκο Μπλανς, επεσήμανε την πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, όταν το πετρέλαιο έφτασε σε τριψήφια επίπεδα. Η μείωση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης της Fed, η οποία έχει αυξήσει τις προσδοκίες για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, υπερνικώντας τον αντίκτυπο των περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους προμηθευτές, είπε.
«Στον πυρήνα τους, οι αγορές γίνονται μάρτυρες μιας βασιλικής μάχης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, φέρνοντας τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν εναντίον του προέδρου Τζέι Πάουελ», ανέφερε ο Μπλανς.
Τα επίπεδα των τιμών στις οποίες διαπραγματεύεται την τελευταία περίοδο το πετρέλαιο είναι πολύ χαμηλά για τους Σαουδάραβες που θέλουν τις τιμές πάνω από 81 δολάρια το βαρέλι για να μπορούν να πληρώσουν για τα μεγάλα έργα τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wall Street Journal.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, ως ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς.
Αλλά δεν θα είναι οι Σαουδάραβες που θα καθορίσουν τις τιμές. Σύμφωνα με τον Μπλανς το πετρέλαιο θα ανέβεια στα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, με ώθηση από τη Fed καθώς πιθανότατα πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.
3. Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί «πριν από το τέλος της δεκαετίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και για πρώτη φορά κάνει λόγο για κορύφωση την περίοδο αυτή.
Στην έκθεσηή του για το πετρέλαιο, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και η αύξησή της «αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά έως το 2028».
Για φέτος όμως αύξησε τις προβλέψεις του για την ζήτηση πετρελαίου κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια, ανεβάζοντας το προβλεπόμενο σύνολο στα 102,3 εκατομμύρια βαρέλια.
Ωστόσο, ο οργανισμός αναμένει ότι οι αντίθετοι άνεμοι της οικονομίας θα μειώσουν την ζήτηση κατά 860.000 βαρέλια το επόμενο έτος και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων θα συμβάλει στη μείωση 400.000 βαρελιών το 2028 για συνολική ζήτηση 105,7 εκατομμυρίων βαρελιών, έναντι 102,3 εκατομμυρίων βαρελιών το 2023.
4. Τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού
Από την πλευρά της προσφοράς, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση αναλυτών για πτώση 500.000 βαρελιών.
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.