Η δυναμική στις τελευταίες συνεδριάσεις είχε σαφή δείγματα μηνυμάτων για αναγνώριση των στατιστικά χτισμένων αντιστάσεων και στηρίξεων. Σε πολλούς τα επίπεδα τιμών για τον Γ.Δ. στις 1.280 και στις 1.380 μονάδες είναι «άγνωστα». Όχι γιατί δεν τα βίωσαν, αλλά γιατί η επιστροφή των αποτιμήσεων σε αυτά έγινε μετά από πάροδο πολλών (εννέα) ετών. Η επιλογή των ξένων θεσμικών, που στην τρέχουσα εβδομάδα φάνηκε να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος Ιουνίου περισσότερο από αυτό στις 21 Μαΐου, ήταν η αναζήτηση της διάθεσης των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές νωρίς.
Η κορύφωση στις 1.268 μονάδες, με το ζενίθ τη Δευτέρα στις 1.273,5, αποτέλεσε την αφορμή για ρευστοποίηση θέσεων γενικευμένα. Οι ρυθμοί γι’ αυτή την επιλογή ήταν ήπιοι και έτσι με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερων συναλλαγών, κατόπιν εμφάνισης τριών κυμάτων προσφοράς, ο Γ.Δ. ήταν στις 1.260 μονάδες και ο τζίρος είχε ανέλθει στα 16,2 εκατ. ευρώ. Αυτά, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν όλα κλείσιμο με θετικές μεταβολές και οι βασικοί δείκτες στην Ευρωζώνη, εκτός του ισπανικού ΙΒΕΧ, κατέγραφαν κέρδη. Στις 12:30 ο τζίρος ήταν 28,2 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. καθόταν στις 1.258,9 μονάδες και το πλήθος των ανοδικών blue chips ήταν 8.
Χαμήλωμα στους ρυθμούς και ήπιες πιέσεις ήταν η επιλογή των ισχυρών. Αυτή έφερε αμέσως μετά τις 16:00, με γνωστή πλέον την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μια ισορροπία στο πλήθος των καθοδικών και ανοδικών blue chips: 12 προς 13. Περισσότερο από 1% υποχωρούσαν στις 16:10 οι ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΡΩΒ και πάνω από 1% κέρδιζαν ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ, ενώ οι τραπεζικές μετοχές με τις απώλειές τους είχαν προσδώσει μεταβολή -0,6% στον ΔΤΡ. Ο Γ.Δ., όμως, είχε πλέον πτώση 0,1% και είχε επιστρέψει στις 1.262 μονάδες. Η αγορά έδειξε για άλλη μια φορά πόσο εύκολα βρίσκει τις κατάλληλες ισορροπίες για να μη δώσει «δικαιώματα» στους απαισιόδοξους ούτε και ελπίδες στους αισιόδοξους.
Ωστόσο, με αυτή την τακτική, ενώ είχαν απομείνει λιγότερα από 60 λεπτά ως το πέρας της συνόδου, το πρόσημο της μεταβολής δεν ήταν προβλέψιμο. Μια εξήγηση σύμφωνα με τον Δ. Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ είναι πως ο οίκος Fitch παρουσίασε αξιολόγηση φειδωλή στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τις χαρακτήρισε τελικά σταθερές, ορίζοντας τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ως καλύτερο στην Ε.Ε., κάνοντας πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2023. Η Morgan Stanley είναι πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο +2,5% και ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς θεωρεί πιθανό το +3,5%.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Μία επιλογή και μόνο…
Στη γειτονική Ιταλία, η αποχώρηση από τη ζωή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πιθανό να σημαίνει και την οριστική κατάργηση των πάρτι μπούνγκα μπούνγκα. Εδώ, αν και είχαμε εμφανίσεις κομμάτων που στηρίζονται στη λαϊκίστικη αντίληψη γύρω από την πολιτική, δεν είχαμε ποτέ αποκαλύψεις ότι γίνονταν ανάλογα φόρουμ χαράς. Ωστόσο, οι εξελίξεις που πρόσφατα παρακολουθούν με έκπληξη εκατομμύρια πολίτες, αναφορικά με τα όσα αποκαλύπτουν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι των επερχόμενων εκλογών πως συμβαίνουν σε περιοχές ευαίσθητες ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουμε την εντύπωση πως οδηγούν σε μία και μόνο επιλογή: Αναφερόμαστε στη λύση του μούγκα μούγκα για μια κατάσταση που όπως τη διαχειρίζονται θα δώσει αφορμές για διαφορετικού τύπου επιχειρήματα από επιθετικούς γείτονες. Αυτή η δίψα για την ολοκληρωτική καταστροφή του προφίλ των αντίπαλων σχημάτων στον αγώνα για κατάληψη της εξουσίας δεν ενθουσιάζει ούτε συσπειρώνει, παρά μόνο τους μισαλλόδοξους οπαδούς κάθε κόμματος. Αφήστε που δεν την αντιλαμβάνονται, δικαιολογημένα, ούτε οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης