Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εκπνοή των σειρών Ιουνίου επηρεάζει τη δυναμική και κάνει… θαύματα

Intime News

Η δυναμική στις τελευταίες συνεδριάσεις είχε σαφή δείγματα μηνυμάτων για αναγνώριση των στατιστικά χτισμένων αντιστάσεων και στηρίξεων.

Ενόψει μιας σειράς αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Fed αυτή την εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια εγκαταστάθηκε διάθεση για ρίσκο. Οι δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανεβαίνουν, λόγω των μετοχών τεχνολογίας. Οι traders πιστεύουν ότι η Fed στο τέλος της συνεδρίασης της για τη νομισματική πολιτική στις 14 Ιουνίου θα παραλείψει την επιβολή μιας ακόμα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

Στα διεθνή

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάιο έδειξαν μια διχοτόμηση. Ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε στο 4%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει ακόμα αρκετή σταθερότητα στις πληθωριστικές πιέσεις. Τα έξοδα ενοικίασης, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ασφάλισης αυτοκινήτων αυξήθηκαν, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έπιπλα σπιτιού μειώθηκαν.

Ο γρίφος που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell την Τετάρτη, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια για 11η συνεχή συνεδρίαση ή αν θα σταματήσουν είναι ο εξής: Μια άλλη αύξηση θα προκαλούσε περισσότερο πόνο σε νοικοκυριά και εταιρείες σε μια περίοδο που οι επικριτές της Fed λένε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι η λύση.

Η ελπιδοφόρα άποψη είναι σχετική με δείκτες που δείχνουν ότι η ζήτηση για φορτία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στις ΗΠΑ μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αγοράζουνε λιγότερα αγαθά, κάτι που κατ’ επέκταση υποδηλώνει ασθενέστερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών των φορτώσεων σιδηροδρομικών αυτοκινήτων συρρικνώθηκε κατά 16% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με την Anna Wong της Bloomberg Economics. Οι αποστολές κιβωτίων παρουσιάζουν επίσης μεγάλη πτώση ενώ ο Wong πιστεύει ότι ο δείκτης οδηγεί στις λιανικές πωλήσεις έως και έξι μήνες.

Τα στοιχεία της βρετανικής αγοράς εργασίας ασκούν πίεση στην BOE να συνεχίσει την πεζοπορία.

Η BOE έχει περισσότερη δουλειά να κάνει μετά την απροσδόκητη σύσφιξη της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, ενώ οι αυξήσεις των μισθών ήταν οι υψηλότερες ποτέ εκτός της πανδημίας.

Οι traders  αύξησαν τα στοιχήματα ότι η BOE θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι επενδυτές τιμολόγησαν άλλες 125 μονάδες βάσης αυξήσεων, στο 5,75% φέτος, και μια στις πέντε πιθανότητες για επιπλέον αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας έως τον Φεβρουάριο.

Η Fed θα έχει το περιθώριο να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης σήμερα, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν πιο αργός από τον αναμενόμενο τον Μάιο. Ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός 4% ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021.

Στην Αθήνα

Η δυναμική στις τελευταίες συνεδριάσεις είχε σαφή δείγματα μηνυμάτων για αναγνώριση των στατιστικά χτισμένων αντιστάσεων και στηρίξεων. Σε πολλούς αυτά τα επίπεδα τιμών για τον ΓΔ στις 1280 και στις 1380 μονάδες είναι “άγνωστα”. Όχι  γιατί δεν τα βίωσαν αλλά γιατί η επιστροφή των αποτιμήσεων σε αυτά έγινε μετά από πάροδο πολλών (εννέα) ετών.  Η επιλογή των ξένων θεσμικών που στην τρέχουσα εβδομάδα φάνηκε να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος Ιουνίου περισσότερο από αυτό στις 21 Μάη, ήταν η αναζήτηση της διάθεσης των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές νωρίς.

Η κορύφωση στις 1268 μονάδες, με το ζενίθ την Δευτέρα στις 1273,5, αποτέλεσε την αφορμή για ρευστοποίηση θέσεων γενικευμένα. Οι ρυθμοί για αυτή την επιλογή ήταν ήπιοι και έτσι με την συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερων συναλλαγών κατόπιν εμφάνισης τριών κυμάτων προσφοράς ο ΓΔ ήταν στις 1260 μονάδες, ο τζίρος είχε ανέλθει στα 16,2 εκατ. Αυτά, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν όλα κλείσιμο με θετικές μεταβολές και οι βασικοί δείκτες στην ευρωζώνη εκτός του Ισπανικού ΙΒΕΧ κέρδη.

Στις 12:30 ο τζίρος ήταν 28,2 εκατ. ευρώ ο ΓΔ καθόταν στις 1258,9 μονάδες και το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 8. Χαμήλωμα στους ρυθμούς και ήπιες πιέσεις ήταν η επιλογή των ισχυρών. Αυτή έφερε αμέσως μετά τις 16:00, με γνωστή πλέον την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μια ισορροπία στο πλήθος των καθοδικών και ανοδικών blue chip 12 προς 13. Περισσότερο από -1% υποχωρούσαν στις 16:10 οι ΚΟΥΕΣ ΟΤΟΕΛ ΤΕΝΕΡΓ  και ΕΥΡΩΒ και πάνω από +1% κέρδιζαν ΑΡΑΙΓ ΣΑΡ ενώ οι τραπεζικές μετοχές με τις απώλειές τους είχαν προσδώσει μεταβολή -0,6% στον ΔΤΡ. Ο ΓΔ όμως είχε πλέον πτώση -0,10% και είχε επιστρέψει στις 1262 μονάδες. Η αγορά έδειξε για άλλη μια φορά πόσο εύκολα βρίσκει τις κατάλληλες ισορροπίες για να μην δώσει “δικαιώματα” στους απαισιόδοξους ούτε και ελπίδες στους αισιόδοξους.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ !

Ο οίκος Fitch δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα με την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο, εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη. Ήταν ωστόσο και φειδωλή στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που τις διατήρησε ως σταθερές αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα ξεχωρίσει στην Ε.Ε. κάνοντας πρόβλεψη αύξηση του ΑΕΠ κατά  +2,3%  το 2023. Με τη Morgan Stanley να είναι πιο αισιόδοξη εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο +2,5% και τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς να εκτιμά ότι και το +3,5% είναι πιθανό. Την ίδια ώρα οι αναβαθμίσεις των τιμών- στόχων των τραπεζών συνεχίζονται με τη σκυτάλη να λαμβάνει η Ambrosia Capital και η Morgan Stanley που θεωρεί ότι οι τίτλοι της Πειραιώς και της Eurobank αξίζουν επενδυτικής στάσης overweight!

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από το 3% το Μάιο, η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. συνεχίζεται, καταγράφοντας καθημερινά ρεκόρ έτους αλλά και της τελευταίας 9ετίας. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πάντα στον τραπεζικό κλάδο και τους δεικτοβαρείς τίτλους αλλά να ξεκινά να εκδηλώνεται και για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, η συμμετοχή των οποίων στις συναλλαγές «ξεκόλλησε» από το 10% και κινείται περί το 15% ημερησίως. Παράλληλα, ξεκίνησαν και Road Show (στη Γενεύη σήμερα, στο Παρίσι στις 22/6 και στη Φραγκφούρτη στις 31/10) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ελπιδοφόρες προοπτικές και χαμηλή τρέχουσα αποτίμηση.

Ενόψει των παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει επίδοση ύψους +35% από την αρχή του έτους σε επίπεδο Γ.Δ. και  σχεδόν +60% για τον τραπεζικό κλάδο, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 1.268 μονάδων βραχυπρόθεσμα. Θα απαιτηθεί επομένως εύλογος χρόνος συσσώρευσης και ένας ισχυρός καταλύτης που θα συμβάλει στη συναλλακτική αναβάθμιση, όπως ενδεχομένως θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου στο βαθμό που επιβεβαιώσει την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το  κυβερνών κόμμα. Στο σενάριο αυτό, η νέα ισχυρή αντίσταση του Γ.Δ. προσδιορίζεται αισθητά πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Ωστόσο, στην Ε.Ε. καταγράφηκε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο 1ο τρίμηνο σε συνέχεια ανάλογης επίδοσης του προηγούμενου τριμήνου, με τους οικονομολόγους να αναφέρονται σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, με το +2,1% θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό καθώς ο τουρισμός θα συμβάλει στη βελτίωσή του στα επόμενα τρίμηνα. Με την ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε άλλη μία αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. ώστε να διαμορφωθούν στο 4,25% καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται υψηλά (στο 6,1% το Μάϊο στην ευρωζώνη).

Από την άλλη πλευρά, η Federal θα διακόψει πιθανότατα την Τετάρτη τις δικές της επιτοκιακές αυξήσεις που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο 5,25% για την οριακή χρηματοδότηση προς τις τράπεζες  με τον πληθωρισμό να κινείται προς το 4%. Με την ουκρανική κρίση να συνεχίζεται συνιστώντας πάντα μια σοβαρή γεωπολιτική απειλή για την παγκόσμια οικονομία !