Στα διεθνή
· Από έρευνα σε 46 οικονομολόγους από το Bloomberg, διεξήχθη από 2-7 Ιουνίου, το συμπέρασμα είναι πως θεωρούν ότι τα επιτόκια της Fed κορυφώνονται στο 5-5,25% και διατηρούνται το 2023, καθώς βλέπουν παύση τον Ιούνιο και περικοπές από το 2024.
· Η μετοχή της Tesla, η οποία σημείωσε άνοδο όλη την εβδομάδα, επέκτεινε το ράλι της την Παρασκευή, αφού η General Motors είπε ότι θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα με θύρες φόρτισης Tesla από το 2025.
· Οι κατασκευαστές chip πρόσθεσαν τα σημαντικά κέρδη τους για το έτος, καθώς μετοχές εταιρειών όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices έχουν εκτιναχθεί στα ύψη χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής. Ο S&P 500 ήταν λίγο πάνω από το επίπεδο στο οποίο έπρεπε να κλείσει για να σημειώσει νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Ο δείκτης βρισκόταν επίσης σε καλό δρόμο για την τέταρτη συνεχή εβδομάδα κερδών του, ενώ ο Nasdaq Composite βρισκόταν σε καλό δρόμο για την έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.
· Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ ανήλθε στο 3,735%, από 3,714% την προηγούμενη ημέρα. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Τα χρηματιστήρια εκτός ΗΠΑ ήταν μικτά. Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με τον ιαπωνικό Nikkei 2% υψηλότερο και τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ 0,5%. Ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,1%. Η τουρκική λίρα συνέχισε να υποχωρεί. Το νόμισμα έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Στην Αθήνα
Η τελευταία σύνοδος της εβδομάδας και δεύτερη του Ιουνίου συνέβαλε στο να εμφανίσει ο ΓΔ εβδομαδιαία άνοδο +3,60%, στον μήνα άφησε κέρδη +3,53%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +35,69%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαίες άνοδο +4,47%, στον μήνα άνοδο +4,65% και στο έτος κέρδη +34,27%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +5,85%, στον Ιούνιο ενίσχυση κατά +6,99%, ενώ στο 2023 η άνοδός του έφτασε το +59,14%. Ο FTSE25 στη βδομάδα ενισχύθηκε +3,69% στο μήνα κέρδισε +4,75% ενώ στο 2023 κερδίζει +36,02%.
Η βάση του τείχους της ανησυχίας των ιδιωτών επενδυτών είναι η προκατάληψη ότι μια δεκάμηνη άνοδος χωρίς εγκλωβισμένους μετά, δεν υπάρχει. Εκτιμούμε πως η διάρκεια της ανόδου θα είναι χρόνια ακόμα και αν γίνει τροπικό το κλίμα στη χώρα από το 2025 και μετά. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι ενδεικτικές για την κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με την επενδυτική ψυχολογία. Ένα καλό αμοιβαίο ανά λιμάνι είναι λύση με διάρκεια χρόνων. Οι Traders θα έχουν αφορμές για να υπερ-δραστηριοποιούνται βάζοντας τα κεφάλαιά τους σε κίνδυνο αλλά έτσι βοηθούν στην απόκτηση βάθους στη διαπραγμάτευση μετοχών που δεν πλησιάζουν οι ξένοι.
Έχει πολλά προγραμματισμένα γεγονότα η τρέχουσα εβδομάδα και για αυτό αρκετοί από το στρατόπεδο των αισιόδοξων ειδοποιούν πως η Αγορά διατηρεί το ανοδικό της momentum, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών ισχυροποιείται. Θετική εντύπωση προκάλεσε το Investor Day της ΑΛΦΑ την Τρίτη, καθώς και η συνέντευξη του Χρήστου Μεγάλου (ΠΕΙ Ρ) στο Bloomberg για τις προοπτικές του Τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα. Για αυτό οι εκτιμήσεις της Merit Sec. υπογραμμίζουν: Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1236 και 1165 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1306 και 1400 μονάδες. Από τον Oίκο Fitch, η Αγορά περιμένει αναβάθμιση στις προοπτικές της Οικονομίας και όχι στην επενδυτική βαθμίδα. Στις 12/6 έχουν Γ.Σ. η Μοτοδυναμική και η Space Hellas, ενώ την Τετάρτη 14/6 η Τέρνα Ενεργειακή. Την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την ίδια μέρα περιμένουμε την απόφαση της η ΕΚΤ για τα επιτόκια. Την Παρασκευή 16/6 έχουμε την ετήσια γ.σ. του Ομίλου Fourli.
Στο τέλος του σχολίου της ωστόσο δεν παράλειψε να εκφράσει τον σκεπτικισμό πολλών εγχώριων παραγόντων αναφέροντας: Βρισκόμαστε σε περίοδο αποκοπής μερισμάτων και με δεδομένο ότι η Αγορά έχει κινηθεί ανοδικά από την αρχή του χρόνου, η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αφήνει λίγα περιθώρια πριν ολοκληρωθεί η παρούσα ανοδική φάση. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών”.
Μια εβδομάδα χωρίς πτωτικές συνεδριάσεις που στο τέλος αναγνωρίστηκε μια αντίσταση κοντά στις 1300 μονάδες, μάλλον θα ξεπεραστεί σχετικά σύντομα. Στη διάρκεια της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου είχαμε μια επιβεβαίωση της ειδοποίησης που σας στείλαμε για τα επίπεδα τιμών που θα λειτουργήσουν σαν αντίσταση : Υπάρχει μια αντίσταση στη ζώνη μεταξύ των 1240 και 1283 μονάδων καλοχτισμένη από τις συναλλαγές του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2014 και αν ξεπεραστεί θα συναντηθεί η αγορά με το ανώτερο δεκαετίας τις 1380 μονάδες, που έπιασε στις 18 Μαρτίου του 2014. Με τον όρο καλοχτισμένη αναφερόμαστε στις απαιτήσεις της στατιστικής σχετικά με τα δεδομένα σε πλήθος και χρονικά διαστήματα.
Αντιληφθήκαμε ότι η προσέγγιση του ΓΔ στα επίπεδα των 1261,7 μονάδων, καρφί στη μέση της ζώνης που αναφέραμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, σαν γνήσια οροφή έφερε πισωγύρισμα του μέσου όρου. Αλλά, η πορεία ως εκεί επιτέλους(;) ευτυχώς(;) πυροδότησε την γενική αφύπνιση του ενδιαφέροντος των εγχώριων και ορισμένων ψαγμένων ξένων επαγγελματιών για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μόλις τώρα εκτός από τους υπαίτιους της ανόδου (58%) από τον περυσινό Οκτώβρη, που δεν ήταν οι εγχώριοι επαγγελματίες, άρχισαν να πιστεύουν στην μακράς διάρκειας υπεροχή της Αθηναϊκής αγοράς έναντι άλλων της ευρωζώνης.
Οι εγχώριοι αναλυτές
Στην βελτίωση του κλίματος διεθνώς στηρίζουν ορισμένοι τις προσδοκίες για την ανοδική συνέχεια στην αγορά λόγω των αλλαγών στην πολιτική της FED όπως αναφέρει η Eurobank Equities: “Οι επενδυτές προσανατολίζονται σε μία στάση υπέρ της ανάληψης κινδύνου, ενόψει του τέλους της πολιτικής σύσφιξης από τη FED”. Από εσωτερικά αίτια την περιμένουν άλλοι όπως η Beta Sec. που παρενέβη τονίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν από τη Fitch την Παρασκευή το βράδυ μία αναφορά σχετικά με πιθανή αναβάθμιση στο εγγύς μέλλον. “Η ψυχολογία είναι ενισχυμένη, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν απόλυτη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και τις προοπτικές των κερδών για το 2023”.
Από την Leon Depolas Sec. αναγνώρισαν ότι: Υποστηρικτικό παραμένει ακόμα το κλίμα στο εξωτερικό, αν και ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει μειωθεί, όπως άλλωστε έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης (-0,1% σε τριμηνιαία βάση).
Επιμένει χωρίς να διαψεύδεται η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ : “ Η τοπική κορυφή των 1236 – 1240 μονάδων αποτελεί την πλησιέστερη στήριξη, ενώ η πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση παραμένει στις 1268 μονάδες”.