Με επίκεντρο την ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για το όριο του χρέους, ασκήθηκαν πιέσεις στις αγορές, με την 5η Ιουνίου να είναι κοντά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο -0,52% και τις 1.218 μονάδες.
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 1,04%, με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να υποχωρούν κατά 1,1% και τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά 1,05%. Στο -1,44% ο γερμανικός DAX.
Στη δε Wall Street, 274 μονάδες έχασε ο Dow Jones. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,9%, ενώ ο Nasdaq Composite
σημείωσε πτώση κατά 0,7%.
Αφού πέρασε μια σημαντική διαδικαστική ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί προσωρινά να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το βράδυ (ώρα Ελλάδος).
Στη συνέχεια πρέπει να περάσει από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από τη Δευτέρα, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους του.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε την Τρίτη ότι το νομοσχέδιο θα δει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού να «μειώνονται κατά περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια» κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν να δέχονται ώθηση από την εισηγμένη στις ΗΠΑ Nvidia, η οποία έφτασε για λίγο το 1 τρισ. δολάρια την Τρίτη, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματά της.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τροφοδότησαν τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση και αντιστάθμισαν τις ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού σε κάποιες από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε ισχυρή άνοδο την Τετάρτη και βρίσκεται σε υψηλό άνω των δύο μηνών, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και ότι η ανάκαμψη της Κίνας είναι στάσιμη. Το ευρώ υποχωρούσε για τελευταία φορά κατά 0,67% στα 1,066 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου.
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2023, από 5,9% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για 5,5%. Ο ρυθμός έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, υποδηλώνοντας πιθανή επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Διαβάστε ακόμη