Τα διεθνή χρηματιστήρια βούλιαζαν χθες με απώλειες της τάξης του 1,5%, δηλαδή καθόλου ευκαταφρόνητες, στις 14:30, όταν στο Χ.Α. η ισορροπία που διαμόρφωναν οι αγριάδες των θεσμικών προέκυπτε από ένα +8,11% της ΚΟΥΕΣ και από κέρδη άνω του +2,5% στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΡΑΙΓ. Απέναντί τους με πτώση άνω του 2% βρισκόταν ΕΛΧΑ με -4,7% και οι ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ με μεταβολή -2,3%. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους. Προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν αυστηρή νομισματική πολιτική εν όψει των κινδύνων εκ του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού, ευνοώντας τα ελληνικά assets.
Διεθνώς δυνατοί παράγοντες στις αγορές ομολόγων μειώνουν τις θέσεις τους στα διετή ομόλογα. Τα θεωρούν ως τα πιο επικίνδυνα αμερικανικά ομόλογα. Αποτυπώνει το στοίχημα πως οι αγορές προβλέπουν λάθος, περιμένοντας η Fed να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Οι κινεζικές μετοχές παράλληλα διέγραψαν όλα τα κέρδη τους για το έτος. Το ασθενέστερο γιουάν και τα προβλήματα χρέους των κατασκευαστών προστέθηκαν στις ανησυχίες για την ανάπτυξη και την κατάσταση στα γεωπολιτικά. Εδώ, αντίθετα, τα έσοδα από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών «μετρώνται» εύκολα από την εικόνα στις κρατήσεις. Άλλωστε, όπου δεν μπορούν να προβλέψουν, οι γίγαντες… συνεννοούνται.
Η βρετανική υπηρεσία κατά των μονοπωλιακών πρακτικών ανέφερε, σε προσωρινά πορίσματα, ότι η Morgan Stanley, η Citi, η RBC, η Deutsche Bank και η HSBC μοιράζονταν ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ 2009 και 2013. Επιβεβαιώνοντας μία ακόμα από τις φαινομενικά παράδοξες θέσεις της στήλης, πως υπάρχουν περίοδοι που δεν είναι στα άμεσα συμφέροντα των ισχυρών θεσμικών να «ματώνουν» τα χαρτοφυλάκια των ανταγωνιστών στον πάγκο της αθηναϊκής αγοράς. Στην οποία χθες οι αποτελεσματικές πιέσεις αφορούσαν τις τράπεζες. Το γιατί προκύπτει από την επίδοση των μετοχών τους στον Μάιο και στο έτος. Με τον Γ.Δ. στο +11% και τον 25άρη, λόγω των τραπεζών, στο +12,8%, τα ετήσια κέρδη πριν από την έναρξη χθες ήταν 29,6% και 31,5% αντίστοιχα.
Η ΑΛΦΑ (-2,42%) κέρδιζε 22% στον μήνα και 38,5% στο έτος, η ΕΥΡΩΒ (-3,6%) σκαρφάλωνε στο +21,6% για τον Μάιο και στο 47,5% για το 2023, η ΕΤΕ (-2,71%) ανέβαινε στον μήνα 25,9% και στο έτος 59,3% και η ΠΕΙΡ (-1,8%) ενισχυόταν στον μήνα 30,8% και στο έτος 94,7%. Πώς, λοιπόν, στο τέλος της συνόδου να μην υποχωρούν όσο δείχνει η μεταβολή μέσα στην παρένθεση; Έλειπε η παρέμβαση των δημοπρασιών, που ήταν γεμάτη σκοπιμότητες, ενώ ο τζίρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν 127,7 εκατ. ευρώ και τα 27,4 εκατ. αφορούσαν πακέτα.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Διακράτηση ή πώληση;
Οι ανθρώποι αποφεύγουν κινήσεις που τους κάνουν να μετανιώνουν. Η απογοήτευση φέρνει τον πόνο που γεννάται από τη συνειδητοποίηση ότι μια προηγούμενη απόφαση αποδείχθηκε λανθασμένη. Η υπερηφάνεια είναι το αίσθημα της χαράς όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι μια απόφασή του αποδείχθηκε σωστή. Η μελέτη της χρονικής διάρκειας διακράτησης μιας μετοχής και της απόδοσης που σημείωσε αποκάλυψε πότε οι επενδυτές είναι πιο γρήγοροι στο κλείσιμο μιας θέσης. Η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από το φαινόμενο της προκατάληψης. Όταν μια μετοχή κινηθεί γρήγορα ανοδικά, τότε θα προτιμήσουν να την πουλήσουν γρηγορότερα. Αν αγοράσουν μια μετοχή που κινείται πτωτικά ή παραμένει στα ίδια επίπεδα, θα τη διακρατήσουν και θα περιμένουν μέχρι να σημειώσει υπολογίσιμα κέρδη. Άρα οι μετοχές που διακρατώνται για μικρό διάστημα είναι οι κερδισμένες, ενώ όσες παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο χαρτοφυλάκιο πιθανό να είναι οι λιγότερο επιτυχημένες. Πόσο «λογικό» είναι αυτό;
Σοφοκλής Β’
Κατα κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης