Η στασιμότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ αναφορικά με τις συνομιλίες επέδρασε αρνητικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο 1,12% και τις τράπεζες στο -2,78%. Με τις συνομιλίες να παραπαίουν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλη πτώση.
Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,9% στις απογευματινές συναλλαγές, με σχεδόν όλους τους κλάδους να υποχωρούν περισσότερο από 1% και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών, των ασφαλειών και των ταξιδιών να χάνουν πάνω από 2%. Στο -2,1% ο DAX της Φρανκφούρτης.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,8%, καθώς οι συνομιλίες για το όριο του χρέους οδηγούνται σε νέο αδιέξοδο. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αποκλίνουν πολύ σε βασικά ζητήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ και συνακόλουθης ύφεσης.
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 διολίσθησε επίσης περισσότερο σε διάστημα δύο μηνών, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε μεν, αλλά ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου. Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σημαντικά στο 8,7% σε ετήσια βάση, από 10,1% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού σε διάστημα πάνω από 30 χρόνια. Παράλληλα ήταν όμως πάνω από την εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters για 8,2%.
Και στην Ασία, ο κινεζικός δείκτης αναφοράς CSI 300 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το έτος, καθώς το ασθενέστερο γουάν και τα προβλήματα χρέους των κατασκευαστών προστέθηκαν στις επίμονες ανησυχίες για την ανάπτυξη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε την Τρίτη ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Το Ταμείο δήλωσε ότι η ανθεκτική ζήτηση στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών της ενέργειας ενθάρρυνε τις θετικές, αν και «συγκρατημένες» προοπτικές.
Διαβάστε ακόμη
Απότομη ανακοπή του ράλι των εταιρειών ειδών πολυτελείας- Απώλειες 56 δισ. σε δύο μέρες