Skip to main content

Χρηματιστήρια: Παρασύρεται η Αθήνα από το αρνητικό διεθνές κλίμα, λόγω χρέους των ΗΠΑ

INTIME – NEWS

Σημαντικές απώλειες 2,2% στις τράπεζες. Στο «κόκκινο» όλα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες την Τετάρτη, με το κλίμα να κλονίζεται καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ έχουν κολλήσει. Στο -0,78% η Αθήνα με ισχυρές πιέσεις 2,21% στις τράπεζες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,4%, με όλους τους κλάδους στο «κόκκινο» και τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 1,5%. Οι μετοχές των αυτοκινήτων οδήγησαν τις απώλειες του κλάδου, με πτώση 2,2%. Ο DAX καταγράφει πτώση 1,32% και ο FTSE100 1,36%.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι είπε ότι είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, αλλά σημειώθηκε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε προηγουμένως μέσω επιστολής της στο Κοκγρέσο ότι μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου είναι «πολύ πιθανή».

Κάτω από το 10% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, παρά την απότομη πτώση, πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν. Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σημαντικά στο 8,7% σε ετήσια βάση, από 10,1% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού σε διάστημα πάνω από 30 χρόνια. Παράλληλα ήταν όμως πάνω από την εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters για 8,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 1992.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε την Τρίτη ότι δεν αναμένει πλέον ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Το Ταμείο δήλωσε ότι η ανθεκτική ζήτηση στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών της ενέργειας ενθάρρυνε τις θετικές, αν και «συγκρατημένες» προοπτικές.

Δείτε την πορεία της αγοράς με μια ματιά εδώ