Το αποτέλεσμα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που δεν ανέμενε κανένας πολιτικός αναλυτής φαίνεται πως δικαιολογεί την απουσία ανησυχίας από τους ξένους θεσμικούς τις συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας. Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τα περί στοιχημάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι σχετικά μακριά από την σκληρή πραγματικότητα των συμφερόντων, της ακριβοπληρωμένης πληροφορίας και των μαθηματικών υπολογισμών.
Στα διεθνή
Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ συνεχίζονται. Οι συζητήσεις για το όριο του χρέους επανέρχονται. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κέβιν Μακάρθι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή χρεοκοπίας μια ημέρα αφότου και οι δύο πλευρές διέκοψαν τις επαφές τους εν μέσω αλληλοκατηγοριών.
Η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει έλλειψη κεφαλαίων μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Η Goldman βλέπει το επίπεδο μετρητών να πέφτει κάτω από το ελάχιστο έως τις 8-9 Ιουνίου.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αστάθεια καθώς οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να κλείσουν μια συμφωνία.
Η Κίνα απαγορεύει τις αγορές τσιπ Micron.
Σύνοδος κορυφής G-7: Οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν «εποικοδομητικούς και σταθερούς» δεσμούς με το Πεκίνο, ακόμη και όταν προχωρούν με βήματα για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα για κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Είπαν επίσης ότι θα εφαρμόσουν έναν μηχανισμό κατά του οικονομικού εξαναγκασμού.
Επίσης: Οι δεσμοί Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας θερμαίνονται και ο Μόντι της Ινδίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Τα τσιπ της Micron δεν εγκρίθηκαν μετά από έλεγχο στην Κίνα, η οποία ισχυρίστηκε ότι παρουσίαζαν «σχετικά σοβαρούς» κινδύνους ασφαλείας και είπε στις εταιρείες της να σταματήσουν να τα αγοράζουν.
Η Ουάσιγκτον έχει βάλει στη μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει ότι οι σχέσεις με την Κίνα θα βελτιωθούν «πολύ σύντομα».
Οι ιαπωνικές μετοχές είναι δημοφιλέστατες. Οι Nikkei 225 και Topix διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 30 χρόνια και ξεπερνούν τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες μέχρι στιγμής το 2023 καθώς συσσωρεύονται ξένοι επενδυτές.
Ο Neel Kashkari της Fed μπορεί να υποστηρίξει μια παύση στη αύξηση των επιτοκίων στην FOMC του Ιουνίου. Αυτό θα έδινε στην κεντρική τράπεζα χρόνο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, είπε στην WSJ.
Παρά τα ανάμεικτα στοιχεία στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η όρεξη για κίνδυνο έχει επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, από την εκτίναξη στις ελπίδες για μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ. Στηριγμένοι από τη ζήτηση για τις μετοχές της τεχνολογίας , ειδικά εκείνες που ασχολούνται με το ΑΙ την τεχνητή νοημοσύνη, και τον τραπεζικό τομέα, οι σημαντικότεροι δείκτες έχουν επιστρέψει ή πλησιάζουν τα υψηλά έτους τους. Ήδη οι DAX και Nikkei να σημειώνουν νέα ρεκόρ και ο Nasdaq εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Ένα νέο στοιχείο είναι η σαφής αναφορά στις προθέσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ. Έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της συζήτησης επί της νομισματικής πολιτικής, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι δημόσια υποστήριξαν ότι θέλουν να συνεχίσουν την σύσφιξη μέσω των επιτοκίων δανεισμού. Πιθανά τον θορύβησαν τα σχόλια των αρμοδίων της Fed, καθώς προκαλούν τη διάθεση για τοποθετήσεις στα κλασικά ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Δηλαδή τα ομόλογα ΗΠΑ, λειτουργώντας εις βάρος των μετοχικών αποτιμήσεων.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο επιβάλλοντας τη νομισματική σύσφιξη και η κατεύθυνση της πολιτικής είναι περιοριστική για αυτό και αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά με τις καθυστερημένες επιπτώσεις της πολιτικής μας μέχρι στιγμής και σχετικά με την έκταση της πιστωτικής σύσφιξης μετά και από τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις. Έχοντας φτάσει ως εδώ, έχουμε την πολυτέλεια να εξετάσουμε τα δεδομένα και τις εν εξελίξει προοπτικές για να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις». Είπε ο Πάουελ διαβάζοντας από προετοιμασμένες σημειώσεις σε συνέδριο της Fed στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα στο 13% περίπου, μετά τα σχόλια του μειωμένο δραστικά σε σύγκριση με το 33% πριν μιλήσει.
Οι αρμόδιοι της Fed και μέλη της FOMC αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα εύρος από 5% έως 5,25% και έδειξαν ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια όταν θα συναντηθούν την επόμενη περίοδο 13-14 Ιουνίου.
Υπήρξαν δύο φάσεις στις ανακοινώσεις των μακροοικονομικών στατιστικών των ΗΠΑ. Στις αρχές της εβδομάδας, ο δείκτης μεταποίησης Empire State και οι λιανικές πωλήσεις επιβεβαίωσαν μια εξασθενημένη οικονομική δυναμική. Αλλά στο τέλος, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και ένας άλλος δείκτης μεταποίησης, ο Philly Fed, βγήκαν (ελαφρώς) ισχυρότεροι από το αναμενόμενο.
Συνολικά, η αγορά ενισχύθηκε στην πεποίθησή της ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, ακόμη και αν το στρατόπεδο που υπολογίζει σε περαιτέρω αυξήσεις κέρδισε μερικές μονάδες (οι προβλέψεις είναι τα δύο τρίτα υπέρ του status quo και το ένα τρίτο σε υπέρ της αύξησης). Όσο για τα σχόλια από τους κεντρικούς τραπεζίτες, δείχνουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση: ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Αλλά αν η αγορά πιστέψει την ΕΚΤ και την BOE όταν λένε ότι θα σφίξουν περαιτέρω, δεν ακούει πλέον τη Fed.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν πάψει να ανησυχούν για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ. Αν και τίποτα δεν έχει υπογραφεί σε αυτό το στάδιο, τα καταπραϋντικά σχόλια από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες ήταν αρκετά για να αφυπνίσουν ξανά την όρεξη για ρίσκο.
Στην Αθήνα
Το αποτέλεσμα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση δικαιολογεί την απουσία ανησυχίας στις συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας. Μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Τα περί στοιχημάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι σχετικά μακριά από την σκληρή πραγματικότητα των συμφερόντων και των μαθηματικών υπολογισμών.
Πολλοί και οι περισσότερο φωνακλάδες εγχώριοι αναλυτές στο τέλος του Σεπτέμβρη και στις αρχές Οκτώβρη προεξοφλούσαν την μονιμότητα και την καταστροφική επίδραση του πληθωρισμού. Την ίδια περίοδο οι ξένοι θεσμικοί αγόραζαν ελληνικές αξίες. Γιατί όντας αποστασιοποιημένοι από την πολιτική διαμάχη είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη στοιχείων που προσέδιδαν ανθεκτικότητα στην οικονομία μας και που θα της χάριζαν ρυθμούς ανάπτυξης ξεχωριστούς στην ευρωζώνη.
Πήραν λοιπόν την αγορά από τις 790 – 800 μονάδες στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 1 Μαρτίου την είχαν ανεβάσει στις 1141 με κλείσιμο τις 1133,11. Από τότε διαμορφώθηκε σαν ανταπόκριση στην διόρθωση των διεθνών μια κάθοδος ως τις 20 Μαρτίου στις 998 μονάδες. Τροφοδοτήθηκε από την κρίση εμπιστοσύνης σε μεσαίου μεγέθους Τράπεζες των ΗΠΑ. Προηγήθηκε η είδηση για αδυναμία ανταπόκρισης των υποχρεώσεών της Credit Suisse. Ο ΓΔ, με το rebound μέσω ανοικτά εκφρασμένου από ξένους οίκους αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες, ξεκόλλησε από τις 1000 μονάδες και από τις 19 Απριλίου ως την Παρασκευή 19 Μαΐου διατηρείται ανάμεσα στις 1080 και 1130 μονάδες.
Από τις 9 Μαΐου τον κρατούν μεταξύ των 1116 και 1140 μονάδων. Γιατί; Προφανώς διότι δεν επιθυμούν να δοθεί η παραμικρή ευκαιρία για τοποθετήσεις καθυστερημένων μεσαίου μεγέθους θεσμικών ή και ιδιωτών σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Ειδικά αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν περιέχει κάποιο ανατρεπτικό μήνυμα.
Ο ΓΔ από τα χαμηλά του περυσινού φθινοπώρου απέχει +43%, η ΠΕΙΡ +129%, ακολουθούν ΜΥΤΙΛ +96%, ΑΡΑΙΓ +81%, ΕΤΕ +77%, ΕΥΡΩΒ +69%, ΜΠΕΛΑ +61%. Ενδεικτικό του επενδυτικού φρονήματος ότι παρά την εκπνοή των σειρών Μαΐου και τις εκλογές χθες, το μέγιστο βδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 3 τελευταίων μηνών για ΤΙΤC ΣΑΡ ΟΤΟΕΛ ΕΤΕ και ΕΕΕ
Οι πολιτικοί αναλυτές ειδοποιούν πως οι εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου άσχετα από το πώς τις αντιλαμβάνονται οι πολίτες και οι επενδυτές, εγχώριοι και αλλοδαποί είναι ίσως οι πλέον κρίσιμες του αιώνα. Γιατί ο πλανήτης βρίσκεται σε φάση υπολογίσιμων διαστάσεων στροφής ως προς τις αξίες και τις προτεραιότητες πάσης φύσεως και οι απαντήσεις που θα χρειαστεί να δοθούν από μια χώρα μικρών διαστάσεων θα επηρεάσουν αρκετές από τις επόμενες γενεές της.
Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Μαΐου ξεκίνησε με μια πτωτική σύνοδο για τον ΓΔ -0,10%, που τη διαδέχθηκε η μόνη με σημαντική άνοδο +1,32%, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη είχε μεταβολές -0,18% και -0,37% και το φινάλε σφραγίστηκε από μια άνοδο την Παρασκευή +0,19%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν 83,9 εκατ. ευρώ και των πακέτων 12,2 εκατ. ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανήλθε στα 78,4 από 77,8 δις ευρώ.
Η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου προκάλεσε στον ΓΔ εβδομαδιαία άνοδο +0,85%, στον μήνα άφησε κέρδη +4,35%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +21,78%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαίες απώλειες -0,24%, στον μήνα άνοδο +1,71% και στο έτος κέρδη +16,72%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +3,32%, στον Μάη ενίσχυση κατά +10,90%, ενώ στο 2023 η άνοδός του έφτασε το +37,62%. Ο FTSE25 στη βδομάδα ενισχύθηκε +1,18% στο μήνα κέρδισε +5,45% ενώ στο 2023 κερδίζει +22,90%.
Μετά τη λήξη των παραγώγων του Μαΐου, η εικόνα της αγοράς δεν άλλαξε, σημειώθηκαν ωστόσο τα υψηλά της ημέρας με τις τράπεζες να γυρνούν σε θετικό πρόσημο όπως και τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ που έχουν συντελεστές βαρύτητας μεγάλους στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την ασφάλεια της ρευστότητας την οποία προσφέρουν οι ελληνικές μετοχές του Δείκτη ΜSCI Greece. ( OTE, OΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, MOH, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ). Οι ξένοι θεσμικοί επέλεξαν συσσώρευση μέσω του rotation στις μετοχές που αναφέραμε. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε κοντά στα υψηλά 9 ετών (στις 1.148,64 μονάδες, κλείσιμο 19/9/2014) αλλά γύρισε χαμηλότερα, καθώς τα αξιόλογα κέρδη που εμφανίστηκαν μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων συνεδριάσεων ώθησαν μέρος των επενδυτών σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.