Τι και εάν η Ευρώπη δοκιμάζεται από αναιμική ανάπτυξη και επίμονα υψηλό πληθωρισμό; Τι και εάν οι δραστικές αυξήσεις επιτοκίων γεννούν φόβους για εντεινόμενες πιέσεις σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων; Οι επενδυτές δεν πτοούνται. Ψηφίζουν ευρωπαϊκές μετοχές τις οποίες και οδηγούν σε υπεραπόδοση φέτος σε σχέση με τις αμερικανικές και τους τίτλους άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών.
Πολύ πρόσφατα τόσο ο γαλλικός CAC 40 – που ευνοείται μεταξύ άλλων από την αυξημένη όρεξη της Κίνας για τα είδη πολυτελείας γαλλικών κολοσσών όπως ο LVMH – αλλά και ο βρετανικός FTSE 100 οδηγήθηκαν σε νέο ζενίθ. Σήμερα προς νέο ρεκόρ οδεύει και ο γερμανικός DAX. Με ώθηση από τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τελικά την τεχνική χρεοκοπία, καταγράφει άνοδο 0,7% και καταρρίπτει το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 5 Ιανουαρίου 2022, πριν δηλαδή εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Την κούρσα του DAX φέτος οδηγούν αμυντικές βιομηχανίες, εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η μεταλλουργία Rheinmetall, η Siemens Energy, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και άλλο εξοπλισμό για πράσινη ενέργεια, η Adidas και η SAP – η κορυφαία εταιρεία λογισμικού της Ευρώπης.
Τα εταιρικά κέρδη και τα σύννεφα στον ορίζοντα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται επίσης κοντά σε υψηλά 14 μηνών, αν και έχει χάσει ελαφρώς έδαφος σε σχέση με τον Απρίλιο. Βασικό του στήριγμα αποτελούν τα εταιρικά κέρδη, τα οποία υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν 7,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Refinitiv. Μόλις πριν από έναν μήνα αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν πτώση των εταιρεικών κερδών κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα, μερίδα αναλυτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η BofA επεσήμανε πρόσφατα σε σημείωμά της προς τους επενδυτές ότι τα μετοχικά αμοιβαία της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπα με εκροές εδώ και 9 εβδομάδες. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα η JPMorgan Chase είχε υποβαθμίσει τις μετοχές της Ευρωζώνης σε underweight, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη κέρδος 30% έναντι των αμερικανικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάπου εδώ κοντά λοιπόν βλέπουν το «ταβάνι».
Το εάν αυτό σημαίνει ότι το ράλι απλά θα ανακοπεί ή θα έρθει και ο κατήφορος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητα της ΕΚΤ να τηρήσει τις ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στη μάχη κατά του πληθωρισμού και την πίεση στην ανάπτυξη. Μία ύφεση ή και μία περίοδος στασιμοπληθωρισμού θα κατέφερε σοβαρό πλήγμα στα χρηματιστήρια της ηπείρου.