Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Την προσεχή Δευτέρα οι απαντήσεις

Intime News/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τη δυναμική στο Χ.Α., σύμφωνα με την εκπεφρασμένη εδώ και μήνες θέση μας, καθόρισαν τα κέρδη που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια που αναστέναζαν όταν ανθούσαν τα βλαστάρια της ανόδου στην Αθήνα.

Στις 15:47 οι άρρυθμοι ρυθμοί συναλλαγών κατάφεραν να ανεβάσουν τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ και να κατεβάσουν τον Γ.Δ. 1,5 μονάδα από το κλείσιμο της Τετάρτης ή κατά -0,12% ως -0,14%. Το πλήθος των ανοδικών blue chips ήταν έξι, με τρία αμετάβλητα και 16 καθοδικά. Μόνο που οι απώλειες των πτωτικών ήταν από -0,07% ως -1,7%. Παρακολουθούσαμε μια συνεδρίαση με χαρακτηριστικά τα οποία είχαν εμφανιστεί ξανά την τρέχουσα εβδομάδα, της εκπνοής των σειρών Μαΐου και των συναλλαγών με άρωμα εκλογών. Αλλά η αίσθησή μας ήταν πως τίποτε από αυτά δεν ήταν κεντρικός διαμορφωτής τάσης.

Τη δυναμική στο Χ.Α., σύμφωνα με την εκπεφρασμένη εδώ και μήνες θέση μας, καθόρισαν τα κέρδη που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια που αναστέναζαν όταν ανθούσαν τα βλαστάρια της ανόδου στην Αθήνα. Ο DAX ήταν στο +1,5%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,9% και ο CAC στο +0,8%, καθώς κυριάρχησε η ζήτηση μετοχικών αξιών, αφού εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ την Τετάρτη η ελπίδα, με δικαίωμα εξάπλωσης διαπλανητικά την Πέμπτη, πως θα αποφύγει την ύφεση και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Νομίζουμε πως η ερμηνεία που έχουμε δώσει για την ανεξαρτησία της διάθεσης για ρίσκο στο δικό μας ταμπλό, με έναν τρόπο χθες επιβεβαιώθηκε.

Αλλά δεν φτάνει μια σύνοδος για να την αποδεχθούμε ως πραγματικότητα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική επενδύσεων. Θα χρειαστούν σειρά ανάλογης κατεύθυνσης και ισχύος γεγονότα. Χθες πάντως ίσχυε «των ξένων χρηματιστηρίων η χαρά ξεκάθαρη λύπη για την αθηναϊκή αγορά». Ωστόσο, θα άξιζε να ληφθεί υπόψη η σταθερότητα στη ζώνη των 13,79 (κλείσιμο Τετάρτης) ως 13,81 ευρώ κατά τη διαπραγμάτευση του ΟΤΕ, που τελικά εμφάνισε πτώση. Είναι μετοχή που η ταλαιπωρία της μπορεί ίσως να δικαιολογηθεί εν μέρει από τα πακέτα που την αφορούσαν στο δεύτερο τρίμηνο. Τελευταία δίνει υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, αν και στο φινάλε της συνεδρίασης πέρασε στις πτωτικές μετοχές του 25άρη.

Λίγο προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν λιγότερα από πέντε τα blue chips με θετική μεταβολή και μετά τις δημοπρασίες έγιναν οκτώ. Ανάμεσά τους ξεπήδησαν οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και το στοιχείο που ίσως διέφυγε σε όσους δεν αναγκάζονται να παρακολουθούν στενά τις συνεδριάσεις ήταν η τοποθέτηση στα blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο την Πέμπτη εκείνων με τη μεγαλύτερη πτώση την Τετάρτη. Το γιατί επικρατεί αυτού του τύπου το rotation, θα απαντηθεί τη Δευτέρα με το καλό, αν τελικά προκύψει από την καταμέτρηση η επιβεβαίωση των αισιόδοξων. Γιατί διαφορετικά… θα χαθούμε στη μετάφραση όλοι.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η επίδραση των ειδήσεων

Αναφορά στην επίδραση των ειδήσεων. Τα εταιρικά νέα επηρεάζουν κυρίως την τιμή της μετοχής. Τα γενικά οικονομικά νέα επηρεάζουν όλες τις εταιρείες. Τα καλά εταιρικά νέα ενισχύουν την τάση των επενδυτών να προβούν σε πώληση των κερδισμένων. Τα αρνητικά νέα, όμως, δεν ενισχύουν την τάση να προχωρήσουν σε πώληση. Οδηγούν σε διακράτηση των ηττημένων. Επιλογή σύμφωνη με το φαινόμενο αποφυγής της απογοήτευσης και της «εκτροφής» της περηφάνιας. Τα οικονομικά νέα δεν ενισχύουν την τάση για trading. Παρ’ όλο που οι καλές οικονομικές ειδήσεις ενισχύουν τις τιμές των μετοχών και οι αρνητικές οδηγούν την τιμή των μετοχών χαμηλότερα, δεν ωθούν τους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν. Οι παρατηρήσεις αυτές δεν συμφωνούν με το φαινόμενο της προκατάληψης, αποκαλύπτοντας ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της απογοήτευσης. Μετά από μια απώλεια, οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη απογοήτευση αν αυτή σχετίζεται με μια προσωπική τους απόφαση. Αν μπορούν να αποδώσουν την απώλεια σε καταστάσεις που δεν ελέγχουν, τότε το αίσθημα της απογοήτευσης είναι λιγότερο αισθητό.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης