Θα θέλαμε να ωθούμε τους αναγνώστες σε κινήσεις που θα τους διασφάλιζαν με μεγάλη πιθανότητα αειφόρα κερδοφορία. Αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να ισχύει για τις μετοχικές επενδύσεις, εκτός σπάνιων ευκαιριών, και έχουμε μπροστά μας μια τέτοια. Αναφερόμαστε στην εισαγωγή της εταιρείας διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που σύμφωνα με πηγές της αγοράς πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Δεν υπάρχει περίπτωση σε μια χώρα «καταδικασμένη» να πρωταγωνιστεί στις τουριστικές υπηρεσίες να μην καταφέρνει η μετοχή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της να αποζημιώνει εκείνους που έδειξαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.
Το πώς οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν τις προοπτικές της κερδοφορίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας με απλές συγκρίσεις. Τιμή της ΑΡΑΙΓ στις 30/12/22: 5,29 ευρώ, χθες 8,05 ευρώ, ήτοι κέρδος πάνω από 52% με τον Γ.Δ. στο 22%. ΟΤΟΕΛ στις 30/12/22: 10,4 ευρώ, χθες 14 ευρώ, απόδοση 34,6%. Δεν υπάρχουν άλλες μετοχές που εξαρτώνται από τις καλοκαιρινές δράσεις; Ακόμα και εταιρείες που επισκευάζουν ή παρέχουν τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης την μηχανημάτων πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες βλέπουν διόγκωση εισπράξεων και κερδών.
«Μέσα ή έξω από το κουτί», όπως και αν το σκεφτεί ο εγχώριος επενδυτής, η πιθανή επίδοση στο τέλος του 2023 θα είναι μάλλον θετική, αρκεί να μην κυνηγάει την ουρά του και να μην ξοδεύει την ισχύ του, δηλαδή μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων σε ανόητα «μπες, βγες». Μια άποψη που θα αποτελέσει τη βάση των ερμηνειών για την πορεία στις επόμενες συνεδριάσεις έχει να κάνει με την πρόσκρουση του Γ.Δ. στο ανώτερο έτους και 9ετίας, ήτοι σε επίπεδα τιμών άνω των 1.140 μονάδων και κάτω από τις 1.141. Η ισχυρότερη δε απειλή, σύμφωνα με τους αναλυτές που σέβονται τη στατιστική, μπορεί να έρθει από το αρνητικό κλίμα που θα γεννήσει η αδυναμία του S&P 500 να περάσει τις 4.195 μονάδες.
Απειλές από το εσωτερικό δεν αποτυπώνονται. Υπάρχει ησυχία που κάνει σχεδόν πάντοτε τους συναλλασσόμενους περισσότερο επιφυλακτικούς. Ωστόσο, απέναντι από μια άνοδο με βήμα 1,32% προχθές, που συνοδεύτηκε από τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, χθες ήρθε το -0,18%, με τζίρο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Με λογικά κριτήρια θα λέγαμε πως η Αθήνα συνεχίζει να διδάσκει τεχνικές αναίμακτης συσσώρευσης και το σημαντικότερο, αντλήθηκαν κοντά στα 2,2 δισ. ευρώ, χωρίς στην ουσία να «ιδρώσει» καμία μετοχή στο ταμπλό εξ αυτού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Είναι και αυτό… βεβαιότητα.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι…
Η τιμή μιας μετοχής καθορίζεται πιο συχνά από τους αισιόδοξους επενδυτές. Αν πολλοί είναι αισιόδοξοι για έναν τίτλο και πολλοί απαισιόδοξοι, η τιμή του θα καθοριστεί από τους αισιόδοξους. Γιατί οι απαισιόδοξοι δεν συμμετέχουν την περίοδο που οι αισιόδοξοι αγοράζουν και ανεβάζουν την τιμή της μετοχής. Η άνοδος κάνει τους απαισιόδοξους περισσότερο απαισιόδοξους, αλλά με την αποχή η τιμή δεν επηρεάζεται. Όταν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, η διαπραγμάτευση μιας μετοχής θα έχει μεγάλο αριθμό αισιόδοξων και απαισιόδοξων επενδυτών. Οι μελλοντικές αποδόσεις μεγάλων επιτυχημένων εταιρειών, όπως των General Motors τον 20ό αιώνα, Procter & Gamble και Intel δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισθήματα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Στην περίπτωση εταιρειών με μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία τους, οι αισιόδοξοι επενδυτές κρατούν την τιμή της μετοχής σε υψηλά επίπεδα μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Συνήθως αυτό έχει ως επακόλουθο μια επαναξιολόγηση προς το χειρότερο. Να ένας τρόπος εμφάνισης απωλειών σε μετοχές εισηγμένων.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης