Χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε λεπτά για να περάσει χθες ο τζίρος το 1 εκατ. ευρώ. Ως τότε ο Γ.Δ., με οριακά ανοδικό άνοιγμα, μία μονάδα ψηλότερα από το προχθεσινό κλείσιμο, εμφάνιζε οριακές απώλειες. Είχε ανώτερο πρώτου πενταλέπτου την τιμή ανοίγματος και κατώτερο τις 1.120,2. Στις πιέσεις των τραπεζικών blue chips με το «καλημέρα» απέδωσαν την έναρξη οι επαγγελματίες. Αλλά στον αντίποδα υπήρξε σταθερό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ και στις ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, που άλλοτε τις αναζητούν και άλλοτε τις ξεπουλάνε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Τα 5 εκατ. ευρώ αξίας συναλλαγών χρειάστηκαν 40 λεπτά διαπραγμάτευσης. Αλλά για να διπλασιαστεί, παράλληλα με την εμφάνιση σταθερής κλίσης ανόδου, χρειάστηκαν μόνο 27 λεπτά.
Τα δεδομένα υπογράμμισαν την υποχώρηση των ρυθμών με τους οποίους άλλαζαν χέρια οι μετοχές στα πρώτα λεπτά, αλλά επίσης τόνισαν πως η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο συνοδεύτηκε επίσης από ανεβασμένους όγκους. Μια εξήγηση για τις αρχικές ανησυχίες ίσως σχετιζόταν με αναφορά που ανέτρεπε τις μετρήσεις που πεισματικά έδιναν άνετο προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πάντα ρει και συνεπώς δεν θεωρήσαμε πως οι επαγγελματίες πιάστηκαν στον ύπνο, ακόμα και από μια ανατρεπτική πληροφορία. Μάλλον έκαναν χρήση της αυθορμήτου επιφυλάξεως που προκύπτει, αν συνδυάστηκε με τις αγοραίες αντιδράσεις επί των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία.
Το ερμηνεύσαμε έτσι, γιατί μετά ακολούθησε η άνοδος με αύξηση των όγκων. Προκλήθηκε από μειώσεις στις πιέσεις των εξαρχής σε καθεστώς ρευστοποίησης καθοδικών blue chips. Ακολούθησε η επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες και η εκτίναξή τους μετά τις 15:10. Στις 11:30 μόνο η ΑΛΦΑ είχε μικρή πτώση, ενώ η ΠΕΙΡ πέρασε στην πρώτη θέση των ανοδικών blue chips με βάση τα ημερήσια κέρδη. Φάνηκε πως το γεγονός ότι η DB έθεσε τιμή-στόχο τα 3 ευρώ έκανε δουλειά. Ακολούθησαν μετά τα παινέματα που προσέφεραν στην αγορά μας οι υπόλοιποι επενδυτικοί γίγαντες και οι τράπεζες πήραν τον Γ.Δ. στους ώμους.
Θέλει διορθώσεις η εγχώρια συναίνεση, αλλά οι ξένοι θεσμικοί δεν τις επιτρέπουν, αφού έξαφνα, με απλές, αλλά καλά σχεδιασμένες κινήσεις, αποτρέπουν μια σημαντική -και για πολλούς χρήσιμηπτώση. Καιρό τώρα έχουμε αναφέρει ως αιτία για την προτίμηση των ξένων θεσμικών στην αθηναϊκή αγορά τη βεβαιότητα πως θα συναντήσουν πολλά προβλήματα οι εταιρείες των αναπτυγμένων αγορών, με αυξημένη εξ αυτού την πιθανότητα να εγγράψουν ζημίες τα χαρτοφυλάκια που σχηματίζονται από μετοχές τους. Χθες, στο Naftemporiki TV, τονίσαμε τη γοητεία του χρηματιστηρίου μας μετά τη βουτιά του τουρκικού. Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Καλοκαιρία ίσον κέρδη
Η διάθεση των επενδυτών μια ηλιόλουστη μέρα επηρεάζει το χρηματιστήριο; Ναι, αν η ηλιοφάνεια προσδίδει στους επενδυτές καλή διάθεση, θα είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις. Επομένως, είναι πιο πιθανό να σημειωθούν αγορές παρά πωλήσεις τις μέρες με λιακάδα. Αν αυτή η τάση να αγοράζουν παρά να πουλάνε επηρεάσει αρκετούς επενδυτές, η αγορά θα επηρεαστεί επίσης. Δυο οικονομολόγοι εξέτασαν την πιθανότητα αυτή, κοιτώντας τις αποδόσεις της αγοράς σε σχέση με τον καιρό στις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου. Συγκεκριμένα, σύγκριναν την ημερήσια απόδοση 26 χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο με τον καιρό στις 26 πόλεις που έγιναν οι συναλλαγές. Χρησιμοποιώντας εννέα επίπεδα κατάταξης του καιρού, από ολική ηλιοφάνεια σε πλήρη κακοκαιρία. Είδαν ότι τις ημέρες με καλοκαιρία οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Όταν εξέτασαν αυτά τα αποτελέσματα για διάρκεια ενός χρόνου, και στις 26 πόλεις ανακάλυψαν ότι οι αποδόσεις τις ημέρες με τον καλύτερο καιρό ήταν 24,6% υψηλότερες απ’ ό,τι τις μέρες με τον χειρότερο.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης