Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Η λεπτομέρεια για τα τραπεζικά blue chips

SOOC

Τα χτυπήματα του Γ.Δ. σε επίπεδα τιμών περί τις 1.131 μονάδες, χωρίς να τα ξεπερνά και χωρίς να υποχωρεί από αυτά, κράτησαν από τις 11:22 έως τις 11:52. Η απάντηση από το ταμπλό ήταν για πολλοστή φορά η ίδια. «Μη χτυπάς να σ' ακούσουμε, μη χτυπάς σε ένα σπίτι κλειστό που κανείς δεν σ' ακούει».

Μπορεί να είναι η ιδέα μας, καθώς αυτή η μουντή ατμόσφαιρα μας επηρέασε αρνητικά. Ωστόσο, νομίζουμε πως οι κινήσεις των θεσμικών χθες ξεκίνησαν προκύπτοντας από τα ίδια με τις προηγούμενες ημέρες κριτήρια, στο τέλος όμως τα άλλαξαν. Το ίδιο συνέβη και στη διάθεσή τους, με χαρακτηριστικά μονιμότητας. Όποιον και να ρώταγες στην αγορά υποστήριζε ότι οι επαγγελματίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου, με ΑΡΑΙΓ και ΦΡΛΚ να ανακοινώνουν σήμερα και ακολουθεί αύριο η ΕΥΡΩΒ και στις 23/5 η ΕΤΕ. Για άλλη μια φορά είχε γίνει νωρίς η δοκιμή στη σκληρότητα της αναγνωρισμένης από την αγοραία συναίνεση αντίστασης, γύρω και πάνω από τις 1.130 μονάδες.

Τα χτυπήματα του Γ.Δ. σε επίπεδα τιμών περί τις 1.131 μονάδες, χωρίς να τα ξεπερνά και χωρίς να υποχωρεί από αυτά, κράτησαν από τις 11:22 έως τις 11:52. Η απάντηση από το ταμπλό ήταν για πολλοστή φορά η ίδια. «Μη χτυπάς να σ’ ακούσουμε, μη χτυπάς σε ένα σπίτι κλειστό που κανείς δεν σ’ ακούει». Η προσπάθεια αυτή έγινε με τη βοήθεια της ζήτησης αρχικά για τραπεζικές μετοχές του 25άρη, που ωστόσο δεν είχε στοιχεία υπερβολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι μεταβολές τους ξεκινούσαν από το +0,15% για την ΑΛΦΑ, ήταν +0,45% για την ΠΕΙΡ, ενώ +0,55% ενίσχυαν την τιμή της ΕΤΕ, με την ΕΥΡΩΒ στο +0,80%. Στο τέλος όλες είχαν απώλειες, που όμως δεν ξεπερνούσαν το 0,95% για την ΠΕΙΡ.

Δεν υπάρχουν συνεπώς στοιχεία «φούσκας» στην αγορά μετοχών της Αθήνας και άρα δεν κινδυνεύει κανένας με κάποιον άγριο εγκλωβισμό κεφαλαίων. Αλλά συμβαίνει αυτό που μας έκανε να προτείνουμε αυτοσυγκράτηση. Όλες οι εκκρεμότητες που δημιουργούν τις επενδυτικές επιφυλάξεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και παράλληλα το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική Τουρκία επηρεάζει, έστω και μέσω αντανακλάσεων, το φρόνημα των θεσμικών. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να εκληφθεί ως θετικό ή ως αρνητικό μήνυμα σχετίζεται με τον τζίρο των τραπεζικών blue chips. Ήταν εμφανώς κατώτερος του μέσου τζίρου της περασμένης, ανοδικής για τον ΔΤΡ, εβδομάδας.

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη απουσίας θεσμικών που θέλουν να ρευστοποιήσουν θέσεις. Αλλά για ορισμένους θεωρήθηκε η αιτία γέννησης μιας υπολογίσιμων διαστάσεων απογοήτευσης, επειδή κάνει πρόσφατα συχνά την εμφάνισή της και αυτή προκάλεσε τελικά τη διάθεση φυγής στο τελευταίο μέρος των συναλλαγών. Για φέτος, το ανώτερο κλείσιμο είναι από την 1η Μαρτίου οι 1.133,11 μονάδες και το αμέσως ψηλότερο είναι 1.148,64 από τις 19/9/2014. Με αυτά τα επίπεδα έχει να παλέψει ο μέσος όρος προ των εκλογών.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

«Φούσκες»

Όσο κι αν αλλάζουν οι καταστάσεις, οι άνθρωποι μένουν ίδιοι. Οι «φούσκες» στις αγορές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ούτε παρατηρούνται σπάνια. Πασίγνωστη «φούσκα», γιατί ήταν εντυπωσιακή, συνέβη στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1630. Αυτό που κάνει αυτή την περίπτωση διασκεδαστική είναι ότι το αγαθό που όλοι επιζητούσαν ήταν βολβοί τουλίπας. Στη διάρκεια 5 χρόνων, η μανία για τις τουλίπες εκτίναξε τις τιμές των βολβών. Ένας ναύτης από το εξωτερικό έσπασε τη «φούσκα», όταν μπερδεύοντας έναν βολβό με το κρεμμύδι, τον έφαγε. Διερωτώμενοι οι συναλλασσόμενοι εάν οι βολβοί αξίζουν πράγματι τόσο πολύ, ξέσπασε πανικός και μέσα σε μια εβδομάδα οι βολβοί δεν είχαν σχεδόν καμία αξία. Τα συναισθήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για αποφάσεις που εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, όπως οι επενδυτικές. Η μεγάλη αισιοδοξία κάνει τους επενδυτές να υποτιμούν τον κίνδυνο και να υπολογίζουν με υπερβολή τις αναμενόμενες αποδόσεις. Μια μακρά περίοδος αισιοδοξίας μπορεί να οδηγήσει σε «φούσκες».

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης