Μια ακόμα εβδομάδα ανόδου και μάλιστα σε εποχή που κανένας δεν χρειάζεται να παγιδεύσει τον άλλον, ενώ όλοι πασχίζουν να εντοπίσουν τα κίνητρα των αρμοδίων για την άσκηση των καθηκόντων τους, που δεν είναι τελευταία επαρκής. Αρκεί να αναφέρουμε τις σχετικές στροφές του ενδιαφέροντος την αρμοδίων της Fed – της κεντρικής τράπεζας με την πλέον «επιδραστική» συμμετοχή στη χάραξη της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής. Σκληραίνει καθώς βαδίζει η ανθρωπότητα σε αυτό το γύρισμα ενός, παραδοσιακά (;) παράξενου και πρωτόγνωρου, όπως θα αποκαλύπτεται, αιώνα. Για να καταλαβαινόμαστε, μετά τα «50 πρώτα» των αιώνων τα πράγματα ενίοτε παίρνουν μια σταθερή ροή. Χωρίς απόλυτη ισχύ σε όσα προαναφέραμε.
Η -για πολλούς υπέροχη σε επίπεδο προκλήσεων- διαταραχή προκύπτει από: την επιστροφή στη βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού, του ιστορικά δεδομένου προστάτη όσων θα κατατρομοκρατήσει, ενώ ήδη τρομοκρατεί, η χρήση της μόρφωσης. Δυστυχώς προσφέρεται διαρκώς σε πιο λίγους και… της Artificial Intelligence. Αυτή καταστρέφει όσους δεν έχουν αυτογνωσία και διαθέτουν μέτριο IQ. Παράλληλα ο πλανήτης πάει Διάστημα και υπάρχουν στα σκαριά, ή λειτουργούν, επιχειρήσεις κατασκευής των βιονικών ανθρώπων, με την έννοια των γερόντων με νεανικά μέρη του σώματός τους, αλλά με γερασμένο ή καθοδηγούμενο χημικά νου. Και για όσους επενδύουν υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη, αγριάδες ΗΠΑ – Κίνας, φιλίες μεταξύ μουσουλμανικών πυρηνικών οντοτήτων, ένταση στη Μέση Ανατολή και εκλογές σε λίγο.
Οι επιθυμούντες στοιχήματα επί του εκλογικού αποτελέσματος με τη μικρότερη γκανιότα, θα τιμήσουν τα blue chips της εποχής, από το ταμπλό ή τα παράγωγα της αθηναϊκής αγοράς. Απλά πράγματα και καθαρά… Ορίστε; Δεν είναι καθαρά; Ακριβώς γι’ αυτό η κατάσταση μοιάζει με κυριλέ ρουλέτα για εκείνους που αντιμετωπίζουν την κατάσταση έτσι. Η υπερκάλυψη όλων μέσω στατιστικής δεν κυριαρχεί πολύ, παρά όσο της αντιστοιχεί σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους. Όπως τώρα, που όλα τα «αλλά» είναι πηγάδια και μάλιστα μεγάλα. Η αυτοσυγκράτηση είναι the best, αλλά αν δεν μπορείτε να δηλώσετε «απών», αυτές με τη φρέσκια ανοδική ορμή θα είναι, αν… χάσουν, αυτές με την καλύτερη δικαιολογία στον εαυτό σας πως… «το ‘πε η στατιστική».
Μπορεί κάποιοι να ξενίζονται με τα ξαφνικά γυρίσματα, από τα νούμερα και τις στατιστικές αναλύσεις, στην ελπίδα πως πάμε μαζί κάπου… αλλού. Για να τονίσουμε ότι με λιγοστές πληροφορίες για τις κάλπες, τους πολέμους, τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου ή διαφυγής του χρήματος, είμαστε εκείνοι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαμορφώνουμε ένα τεράστιο… οικονομικό δίκτυο. Όχι μοναδικό, όμως, ούτε παντοδύναμο. Ενίοτε σχετικά φιλικό, μεταξύ των μερών που το απαρτίζουν. Τουθόπερ, συμπεριφερόμαστε σεμνά και ταπεινά.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Στο μυαλό των επενδυτών
Οι επενδύσεις είναι δύσκολη διαδικασία. Συνεπάγονται τη συλλογή πληροφορίας, την ανάλυσή της και τη λήψη αποφάσεων βάσει αυτής της πληροφορίας. Ωστόσο, η υπερβολική αυτοπεποίθηση κάνει τους ανθρώπους να παρερμηνεύουν την ορθότητα της πληροφορίας τους και να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να την αναλύσουν. Οι «φτωχές» αποφάσεις συχνά φουσκώνουν το μυαλό και μετουσιώνονται σε υπερβολικό trading, ανάληψη ρίσκου και τελικά απώλειες στο χαρτοφυλάκιο. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση αυξάνει τη συχνότητα στο trading γιατί κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται υπερβολικά σίγουροι για τις απόψεις τους. Οι απόψεις των επενδυτών προκύπτουν από το ζύγισμα της ορθότητας της πληροφορίας που κατέχουν και από την ικανότητα επεξεργασίας της. Οι επενδυτές με υπερβολική αυτοπεποίθηση πιστεύουν σθεναρά στον δικό τους τρόπο αποτίμησης μιας μετοχής και ανησυχούν λιγότερο για τις απόψεις των άλλων. Οι ψυχολόγοι διαπιστώνουν ότι οι άντρες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γενικά ως προς την ικανότητά τους να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις. Συνεπώς, κάνουν πιο συχνά trading έναντι των επενδυτριών. Οι εργένηδες περισσότερο.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης