Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Τι δείχνουν οι επιδόσεις των blue chips

EUROKINISSI

Η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου του 2023, του μήνα των εκλογικών αναμετρήσεων και των αποφάσεων που μοιάζουν να μπορούν να λειτουργήσουν ως ορόσημα από την πλευρά των ισχυρών κεντρικών τραπεζών, ήταν ανοδική, με την τεχνική «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι». Μπορεί ο ΔΤΡ, με εβδομαδιαία μεταβολή διπλάσια από αυτή των βασικών δεικτών, να φαίνεται ως πυλώνας της ανόδου, αλλά υπήρξε υποστήριξη από το επιλεκτικό ενδιαφέρον για σειρά από blue chips εκτός του τραπεζικού τομέα. Οι εβδομαδιαίες επιδόσεις για όσα ξεπερνούν τις αποδόσεις των δεικτών ήταν ΠΕΙΡ (+9,35%), ΜΠΕΛΑ (+5,55%), ΕΤΕ (+4,73%), ΕΕΕ (+4,71%), ΕΥΡΩΒ (+4,69%) και ΟΠΑΠ (+3,23%).

Στον αντίποδα, τα πτωτικά blue chips υπογραμμίζουν την απουσία διάθεσης για έντονες ρευστοποιήσεις, καθώς σε μικρό αριθμό μετοχών, σε κατάταξη με βάση την εβδομαδιαία πτώση τους, συναντάμε τις ΜΟΗ (-2,31%), ΕΛΧΑ (-1,73%), ΜΥΤΙΛ (-1,22%), ΒΙΟ (-0,60%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,32%) και ΑΡΑΙΓ (-0,13%). Το μέγεθος των απωλειών τονίζει την απουσία διάθεσης για βίαιο άδειασμα θεσμικών χαρτοφυλακίων. Μεταβολή κοντά στου Γ.Δ. είχε η ΑΛΦΑ (+2,60%) και ακολούθησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,97%), ΛΑΜΔΑ (+1,34%), ΔΕΗ (+1,28%) και ΚΟΥΕΣ (+1,21%). Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική εβδομαδιαία άνοδο μικρότερη του 1% διαμορφώνουν την ομάδα των ΣΑΡ (+0,84%), ΤΙΤC (+0,67%), ΟΛΠ (+0,52%), ΟΤΟΕΛ (+0,47%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,40%), ΟΤΕ (+0,38%) και ΕΥΔΑΠ (0%).

Εγχώριοι αναλυτές υποστήριξαν ότι «τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες προσφέρουν στήριξη στην εγχώρια αγορά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ΠΕΙΡ, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο πρώτο τρίμηνο, εμφανίζοντας κέρδη 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια. Στον σχεδιασμό του ομίλου γίνεται πλέον λόγος για κέρδη ανά μετοχή 0,55 ευρώ το 2023 και 0,65 ευρώ το 2025». Η Goldman Sachs τα θεώρησε ισχυρά και υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής. Η JP Morgan διατηρεί σύσταση «overweight». H Morgan Stanley επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν 7% υψηλότερα απ’ αυτά που περίμενε. Ως θετικά αναγνώρισε τα αποτελέσματα της ΠΕΙΡ και η Jefferies.

Πληθαίνουν οι αναφορές επί μεμονωμένων τίτλων. Παράλληλα η σχολή των σκεπτικιστών επιμένει στην επιχειρηματολογία των επιφυλάξεων, καθώς τόνισαν: «Πιθανή πρόωρη προεξόφληση μιας ομαλής μετεκλογικής μετάβασης στην Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει μέρος των επενδυτών να αγοράσουν καταβάλλοντας υψηλότερα τιμήματα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους». Από την άλλη, με βάση την προσέγγιση της δυναμικής με τα εργαλεία της στατιστικής, σύμφωνα με τη Fast Finance, «έχουμε κατοχύρωση του επιπέδου των 1.100 μονάδων ως στήριξη στις intraday κερδοσκοπικές κινήσεις, με επόμενη οροφή τις 1.118». Συμπληρώνοντας πως «άνοιξε ο δρόμος προς τις 1.400 μονάδες».

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η ψυχολογία των επενδυτών

Εκτιμούμεπως σε λίγο καιρό, καθυστερημένα, οι ελληνικές μετοχές θα γίνουν αντικείμενο εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε από την προεκλογική αρθρογραφία. Θα αναφερθούμε με σειρά σχολίων στους μύθους και στην πραγματικότητα γύρω από την ψυχολογία των επενδυτών. Μερικές δεκαετίες πριν, οι βασικές υποθέσεις στο οικονομικό πεδίο ήταν πως οι άνθρωποι λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις και πως είναι αμερόληπτοι στις προβλέψεις τους για το μέλλον. Οι μελετητές των εξελίξεων στο οικονομικό πεδίο αποδέχονται αργά μα σταθερά την πιθανότητα οι οικονομικές αποφάσεις να είναι ψυχολογικά επηρεασμένες. Οι πρώτοι συνήγοροι του behavioral finance θεωρήθηκαν αιρετικοί. Σήμερα, θεωρούνται απλά πρωτοπόροι. Παρότι ακόμα αμφισβητείται το πότε, πώς και γιατί η ψυχολογία επηρεάζει τις επενδύσεις, ακόμα και η σύγχρονη τεχνική ανάλυση δικαιώνει τους υποστηρικτές του behavioral finance. Η στήλη τη μελετά επιχειρώντας να την επεξηγήσει.

Σοφοκλής Β΄

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης