Skip to main content

Σε υψηλά 11 ετών οι τιμές της ζάχαρης – Η «πίκρα» θα περάσει στους καταναλωτές

Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης σκαρφάλωσαν στα 24 σεντς ανά λίβρα

Πικρή γεύση αφήνουν οι τιμές της ζάχαρης στη διεθνή αγορά, οι οποίες και επηρεάζουν μία σειρά από διατροφικά προϊόντα στα ράφια των καστημάτων. Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης σκαρφάλωσαν στα 24 σεντς ανά λίβρα, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών.

«Τα θεμελιώδη δεδομένα στην αγορά της ζάχαρης δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, της τάξης των 21 – 24 σεντς ανά λίβρα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» σχολίασε ο αναλυτής της S&P, Γκίρις Τσίμγουαλ, επικαλούμενος κινδύνους κυρίως από τις καιρικές συνθήκες για τους κορυφαίους παραγωγούς του προϊόντος στον κόσμο. Οι τιμές στη διεθνή αγορά θα περάσουν στην αγορά σε σνακ, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα με ζάχαρη, τόνισε από την πλευρά του ο Τζον Στανσφιλντ, αναλυτής εμπορευμάτων στην DNEXT.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μία μετά την άλλη οι χώρες αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή: Ινδία, Ταϊλάνδη, Κίνα και Πακιστάν έριξαν τον πήχυ των στόχων τους για τη συγκομιδή της περιόδου Οκτωβρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης, ενώ 20% προέρχεται από τεύτλα.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, οι ειδικοί δεν βλέπουν πολλές πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο.