Νέα «γραμμή επικοινωνίας» ανοίγει επισήμως από σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τις διεθνείς αγορές. Η επιλογή του ελληνικού τίτλου, που επανεκδίδεται εντός της ημέρας, έγινε κατόπιν «επικοινωνίας» με τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, ώστε να καταγραφεί το αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο σε ποιοτικό (π.χ., διάρκεια ομολόγου) όσο και σε ποσοτικό επίπεδο (ύψος επένδυσης). Η πρώτη προαναγγελία επανέκδοσης αφορούσε τη σημερινή ημέρα ο τίτλος που θα «ανοίξει» εκ νέου θα είναι το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο την άντληση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο κύκλοι επικοινωνίας με τις αγορές μέσα στο β’ τρίμηνο: ο πρώτος στις 17 Μαΐου και ο δεύτερος στις 21 Ιουνίου.
Τελευταία φορά το 2008
Ο στόχος είναι αυτή η διαδικασία «επικοινωνίας», η οποία πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2008, δηλαδή προ 15ετίας, να παγιωθεί, συμβάλλοντας στην ακόμη καλύτερη επαφή με τους επενδυτές εν όψει, μάλιστα, και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η επανέκδοση του 10ετούς βρίσκει την Ελλάδα με ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ. Άρα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, ο στόχος δεν είναι η άντληση κεφαλαίων -εξασφαλίζεται βέβαια και αυτό-, αλλά το «γέμισμα» της καμπύλης με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου (σ.σ.: είναι το 10ετές που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ με κουπόνι 4,25%) έγιναν αφού ελήφθησαν υπόψη οι προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Πάντως, με την υλοποίηση της ίδιας διαδικασίας και τον Μάιο και τον Ιούνιο, πρακτικά το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας θα καλυφθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο.
Εκτός από τα 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, η Ελλάδα πήρε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης νέου 5ετούς τίτλου, ενώ με τρεις επανεκδόσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ έκαστη, ουσιαστικά θα έχει κλείσει το φετινό πρόγραμμα, που προβλέπει δανεισμό 7 δισ. ευρώ.
Εν όψει, πάντως, της σημερινής επανέκδοσης, χθες καταγράφηκε άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Διαμορφώθηκε στο 4,45%, όταν πριν από τις γιορτές του Πάσχα κυμαινόταν κοντά στο 4%. Αντίστοιχα, χθες το ιταλικό 10ετές ήταν στην περιοχή του 4,3%. Μετά το κλείσιμο της αγοράς -και προκειμένου να αποφευχθούν «επιθετικές κινήσεις» κατά των ελληνικών τίτλων- ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων». Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 300 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (Τ+5). Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών και οι οποίες θα ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Μόνο ανταγωνιστικές προσφορές θα γίνουν αποδεκτές στη δημοπρασία. Η εν λόγω δημοπρασία θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των βασικών διαπραγματευτών, ενώ για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.