Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανοδική ορμή σε δοκιμασία από την ατμόσφαιρα των διεθνών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στα ενημερωτικά σημειώματα των εγχώριων αναλυτών κατέχουν περίοπτη θέση οι αναφορές στους παράγοντες που διαμορφώνουν τη διάθεση για ρίσκο στη Wall Street  και στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

Στα διεθνή

Ήταν μια Τρίτη με δύο ημίχρονα σε διάφορα θέματα.

·        Η Goldman εμφάνισε απώλειες  καθώς οι traders της απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη που πρόσφερε η αγορά σταθερού εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι μετοχές να πέφτουν. Αλλά οι συναλλαγές σταθερού εισοδήματος της BofA εξέπληξαν ανοδικά. Οι καταθέσεις παρέμειναν επίσης πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, κατευνάζοντας ορισμένες ανησυχίες μετά την κρίση.

·        Ο Raphael Bostic στέλεχος της Fed  τάσσεται υπέρ μιας ακόμη αύξησης 25 bp ενώ ο James Bullard υποστήριξε για δύο ακόμη αυξήσεις δεδομένης της κολλώδους κατάστασης του πληθωρισμού. Ωστόσο, και οι δύο υποβάθμισαν τις ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση. Η ενότητα της Fed δοκιμάζεται καθώς πλησιάζει μια ήπια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο. Η διαφωνία αυξάνεται ήδη καθώς οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έλκουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

·        Ο Πούτιν επισκέφθηκε στρατεύματα σε δύο κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G-7 υποσχέθηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων.

·        Από τα εταιρικά αποτελέσματα φάνηκε πως η Goldman έχασε την έκρηξη στην αγορά σταθερού εισοδήματος. Αντίθετα η BofA ήταν ανάμεσα στους ευνοημένους.

·        Η κατανομή των κεφαλαίων των επενδυτών σε μετοχές έναντι ομολόγων έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα στους διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America. Το καθαρό 63% των συμμετεχόντων αναμένει τώρα μια πιο αδύναμη οικονομία, την πιο απαισιόδοξη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2022.

·        Το φρόνημα των Γερμανών επενδυτών επιδεινώθηκε λόγω της ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα και τον αυξημένο πληθωρισμό. Ο δείκτης προσδοκιών της έρευνας ZEW του Απριλίου υποχώρησε στο 4,1 από 13, χάνοντας τη χαμηλότερη από τους αγοραίους πρόβλεψη.

Στην Αθήνα

Στα ενημερωτικά σημειώματα των εγχώριων αναλυτών κατέχουν περίοπτη θέση οι αναφορές στους παράγοντες που διαμορφώνουν τη διάθεση για ρίσκο στη Wall Street  και στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Επίσης θεωρούνται σημαντικά τα εταιρικά αποτελεσματα  Α΄τριμήνου στο εξωτερικό με Johnosn and Johnosn, Bank of America και Goldman Sachs να δημοσιεύουν χθες. Από τον Σύμβουλο Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δ Τζάνα αναγνωρίζεται ότι καταγράφει αποκλιμάκωση  ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την αγορά εργασίας διακόπηκε η υπερθέρμανσή της το Μάρτιο. Σε αυτά θεωρεί πως στηρίχθηκε η Τζάνετ Γέλεν υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ που έσπευσε να δηλώσει ότι  «είναι πιθανό η Federal  να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια».

Το πτωτικό άνοιγμα των βασικών δεικτών στην Νέα Υόρκη επηρέασε την τάση στις αναπτυγμένες αγορές του ευρώ. Κάτι ανάλογο δεν έγινε σαφές στις συναλλαγές του ΧΑ. Σύμφωνα με τον Δ Τζάνα η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει πιστά τη Federal στις επιτοκιακές αποφάσεις,  καθώς ο πληθωρισμός του Μαρτίου ήταν 6,9% από 8,5 % το Φεβρουάριο και τα παρεμβατικά επιτόκια  στο 3,75% ακόμη.  Όπως αναφέραμε πρόσφατα το σύνολο των εγχώριων αναλυτών αναφέρει την Παρασκευή 21/4 ως σημαντική μέρα λόγω της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της S&P για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.  Από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. στο χθεσινό πρωινό σχόλιο τόνισαν: “Tο ξεκίνημα σήμερα περιλαμβάνει καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη για το ΑΕΠ Α΄τριμήνου και τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου της Κίνας δημοσιευμένα πριν από λίγο. Επιλέγουμε να μην αναβαθμίσουμε το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ μέχρι και την αξιολόγηση του οίκου S&P την Παρασκευή (00.00).

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, ενός παραδοσιακά ανοδικού μήνα, η κυριαρχία της ζήτησης ήταν αδιαμφισβήτητη μετά τα πρώτα 15 λεπτά. Τόσο χρειάστηκε για να καταγραφούν τα ακόλουθα: Ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα εννέα μονάδων για τον ΓΔ και 27 για τον 25άρη. Δηλαδή ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με άνοδο +0,82% και +1,02%. Ελάχιστο μέρας από τις 10:40 (οι 1111,46 μονάδες) και στις 10:52 είχαμε την εγγραφή της πρώτης κορύφωσης στις 1118,97. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη διάθεση των θεσμικών στις 12:12, πριν συμπληρωθούν δυο ώρες διαπραγμάτευσης, ο ΓΔ είχε περάσει πάνω από τις 1121 μονάδες.

Στις 14:30 ο ΓΔ ήταν οριακά χαμηλότερα από τις 1121 μονάδες στις 1120,9 με άνοδο +1,64% με τζίρο 79 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 8,5 εκατ. ευρώ. Η αγορά κρατήθηκε εντός μιας ζώνης τιμών για τον μέσο όρο της από τις 1120 ως τις 1123 μονάδες από τις 12:43 ως τις 14:50. Κατόπιν ασκήθηκαν πιέσεις σε  περισσότερα από τα ως τότε 3 ως 4 πτωτικά blue chip. Εμφανίστηκε επίσης διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές που ήταν στις πλέον κερδισμένες, με αποτέλεσμα από 6 blue chip με άνοδο από +3% και πάνω στις 15:15 απέμειναν 3 οι ΠΕΙΡ +4,1%, ΑΛΦΑ +3,14% και ΒΙΟ +3,12. Ο ΓΔ ήταν στις 1119,4 μονάδες και ο τζίρος περνούσε τα 87,2 εκατ.

Στο ίδιο επίπεδο είχαν οδηγήσει οι Θεσμικοί τον ΓΔ, στις 16:51. Αλλά ο τζίρος ήταν πλέον 116 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είχε προκύψει αλλαγή στο μέγιστο και το ελάχιστο μέρας. Ο ΓΔ στις 1120,22 μονάδες στις 17:00 με τον τζίρο στα 121,3 εκατ. ευρώ. Τα blue chip με άνοδο πάνω από +2% ήταν τότε 10 από τα 18 κερδισμένα στη συνεδρίαση και 5 είχαν μεταβολές από +3,1% και μεγαλύτερες με την ΠΕΙΡ στο +5,38%, την ΕΥΡΩΒ +4,94%, την ΒΙΟ +3,58%, την ΑΛΦΑ +3,43%, και την ΑΡΑΙΓ +3,11%. Οι δημοπρασίες τις άλλαξαν.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ  Ηλίας Ζαχαράκης μεταξύ άλλων τονίζει:

“Τεχνικά, η Αγορά αθόρυβα συνεχίζει να μοιράζει κέρδη κάθε εβδομάδα, ψάχνοντας τα πρόσφατα υψηλά.

Το 1000 έχει γίνει πλέον σημαντική βάση, ακόμα και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Βραχυπρόθεσμα και μέχρι να δούμε επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα να δούμε ένα στενό σχετικά εύρος τιμών με το 1000 – 1170 να είναι το trading range.

Η ανακοπή της ανάπτυξης Παγκοσμίως είναι δεδομένη, με σκοπό την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Στην περίπτωσή μας, η Χώρα φαίνεται να συνεχίζει με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2023, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 2,5%. Ο Τουρισμός κινείται αισθητά πιο πάνω από την περσινή χρονιά και σε νέο ιστορικό υψηλό, μιας και σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο τρίμηνο έπιασε ήδη το α ́ εξάμηνο του 2022. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, που συνεχίζουν να τρέχουν με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα, όπως είναι λογικό μετά από τόσα χρόνια, βρίσκεται σε μία άλλη φάση από τις υπόλοιπες Οικονομίες, ζώντας ένα επενδυτικό “boom” που φαίνεται ότι απλά βιώνουμε την πρώτη φάση του, μιας και όπως όλα δείχνουν είναι μακροπρόθεσμο”.