Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Χρόνος για αξιολόγηση της κατάστασης

Ξεκινά μια εβδομάδα με λίγες συνεδριάσεις και πολλές αργίες. Αρχίζει με πανευρωπαϊκή αργία και τελειώνει με την αργία της Μεγάλης Παρασκευής των Ορθόδοξων Χριστιανών. Προσφέρεται, ωστόσο, για αξιολόγηση της κατάστασης τοπικά και παγκόσμια, αλλά και των φετινών επενδυτικών επιλογών ενός εκάστου. Δεν είναι τυχαίο πως ο χρυσός πέρασε και στάθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά. Κάτι που είχε να συμβεί αρκετό καιρό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις οικονομικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα. Υπογραμμίζοντας έτσι την αύξηση της ανησυχίας και την επιστροφή στην αναζήτηση των «επενδυτικά πατροπαράδοτων» ασφαλών λιμένων. Γιατί; Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα.

Πληθαίνουν, παράλληλα, οι φωνές των έμπειρων αναλυτών, που επιμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε περιπέτειες. Με πρώτη και καλύτερη την εμφάνιση τραπεζικής κρίσης και της συνήθως συνεπαγόμενης εξ αυτής ύφεσης. Μια σύγχρονη και εν μέρει μεροληπτική ματιά στα τεκταινόμενα στο γεωπολιτικό πεδίο σχετικά με τις απόψεις και τις επιδιώξεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά και των Πούτιν, Ζελένσκι, Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ αποτυπώνει το βιντεοκλίπ «Out of Style» των Limp Bizkit στο YouTube. Ενώ στη γειτονιά μας, οι «κουρτίνες ρουκετών» στο προσφάτως φιλικότατο προς τη χώρα Ισραήλ αντικατέστησαν τις προκλήσεις των γειτόνων που ηρεμούν.

Εκτός των διεθνών, οι εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο που καθορίζουν τη διάθεση για ρίσκο έχουν να προσθέσουν πολλά θετικά, που ξεκινάνε από τα εταιρικά αποτελέσματα έως το γεγονός πως το χρέος, σε σχέση με το 2020, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περίπου 35 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, στο 171,4%, το 2022, με τα 2/3 της πτώσης να συντελούνται κατά την περσινή χρονιά. Αναγνώρισε δε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στη γενική συνέλευσή της, ότι «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σήμερα σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές που παρατηρούνται τελευταία».

Οι επίσημες προβλέψεις της ΤτΕ, που όλοι αναγνωρίζουν την επίδρασή τους στις επόμενες κινήσεις τους, θέλουν η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά σαφώς χαμηλότερα του 2022. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και η επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Δηλαδή η διαχείριση του αποτελέσματος της κάλπης. Για ψύχραιμη διαχείριση, αφού οι σπαστικές κινήσεις φέρουν ζημίες, απαιτείται εκ μελέτης σιγουριά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Άλλα χρόνια, άλλες εποχές…

Στην «ρεζέρβα» ο Σαββόπουλος απηύθυνε σε έναν πολιτευτή φαλάκρα, απέξω κι από μέσα, μια ειδοποίηση: «Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω, πονηρέ πολιτευτή». Άλλα χρόνια, άλλες εποχές. Σήμερα οι πολιτικοί ηγέτες, πλην εξαιρέσεων από επιλογή, δεν φαίνονται καραφλοί και δεν τους ειδοποιεί κάποιος τραγουδοποιός, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και τοποτηρητής της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της, καθιστώντας την πιο ανθεκτική έναντι μελλοντικών κρίσεων και συγκλίνοντας προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Εν μέσω πρωτοφανών εξωγενών διαταραχών και διάχυτης αβεβαιότητας, πετύχαμε η ελληνική οικονομία να έχει σημαντική πρόοδο. Αφού το 2022 μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα, καταγράφοντας σωρευτικά τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο επέστρεψε σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας. Αυτά αξίζει να απαιτούμε να διατηρήσουν όσοι θα μας κυβερνήσουν.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης