Το Bitcoin, το πιο σημαντικό κρυπτονόμισμα, κινείται και πάλι ανοδικά. Τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε το όριο των 28.000 δολαρίων, καταγράφοντας μια αύξηση ,σχεδόν κατά 70% από τα 16.000 δολάρια που είχε υποχωρήσει στα τέλη του περασμένου χρόνου.
«Πέρυσι είχαμε τον λεγόμενο χειμώνα στα κρυπτονομίσματα», λέει ο Φίλιπ Σάντνερ , ειδικός στο blockchain και τα κρυπτονομίσματα στη Σχολή Οικονομικών της Φρανκφούρτης. Λόγω της πτώχευσης του ανταλλακτηρίου FTX, είχε χαθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων ήταν σε σοκ. «Ολόκληρος ο τομέας των κρυπτονομισμάτων έπρεπε να συγκεντρωθεί και να γλείψει πληγές», λέει ο Σάντνερ.
Ωστόσο, η διεθνής οικονομική κρίση ανακάτεψε ξανά την τράπουλα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, χρεοκόπησε η αμερικανική Silicon Valley Bank και η ελβετική Credit Suisse βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι αναφορές για μια νέα τραπεζική κρίση έκαναν τον γύρο του κόσμου, οδηγώντας σε αναταράξεις στις αγορές συναλλαγών. Αποτέλεσμα; Το Bitcoin έχει κερδίσει περισσότερο από 40%, μετά την κατάρρευση της τράπεζας SVB πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι συνεχείς ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα οδήγησαν στο Bitcoin τους επενδυτές, τις εβδομάδες που ακολούθησαν. «Το θέμα φωτίστηκε έντονα από τα μέσα ενημέρωσης και οι άνθρωποι τρόμαξαν, φοβούμενοι για τα χρήματά τους», λέει ο Φίλπ Σάντνερ. Αποτέλεσμα; Όλο και περισσότεροι άρχισαν να επενδύουν ξανά σε bitcoins, καθώς επλήγη η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. «Ουδείς θα επένδυε όλα του τα χρήματα σε Bitcoin, αλλά ξεκινάς με ποσά περίπου 1000 ευρώ και δοκιμάζεις», συνοψίζει ειδικός στα κρυπτονομίσματα, σχολιάζοντας την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων. «Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές σε Bitcoin χάνουν τον φόβο τους και αυτό μεταφράζεται στη συνέχεια, σε ζήτηση», προσθέτει.
Γεωπολιτικές εξελίξεις
Επιπλέον, υπάρχουν γεωπολιτικές εξελίξεις που ευνοούν την ανάκαμψη της τιμής του Bitcoin. Οι λεγόμενες χώρες BRICS- Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, εξετάζουν ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Στόχος τους βάλουν τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Στο Πεκίνο και ειδικά στη Μόσχα -λόγω των οικονομικών κυρώσεων και του αποκλεισμού από το σύστημα SWIFT- συζητούνται βήματα προς ένα νέο αποθεματικό νόμισμα.
Το Bitcoin θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή διάφορες κινήσεις από τις χώρες BRICS που προσπαθούν να τοποθετήσουν καλύτερα τα νομίσματά τους ή διερευνούν εναλλακτικές λύσεις, αντί του δολαρίου», σημειώνει ο Σάντνερ.
Αντίστοιχα, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να βγουν νικητές από την σημερινή, τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση της αγοράς. Εναλλακτικές λύσεις κρυπτονομισμάτων έναντι του Bitcoin όπως το Cardano ή το Solana προσελκύουν επίσης αυξημένο ενδιαφέρον. Το Ελ Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε το Bitcoin ως επίσημο μέσο πληρωμής το 2021. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ακολούθησε αργότερα, αλλά μόλις πρόσφατα αποχώρησε από την επιχείρηση Bitcoin.
Ενιαίοι κανόνες από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ενιαίους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα και τα σταθερά νομίσματα. Οι θεαματικές χρεοκοπίες προκαλούν τη δυσπιστία των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών.
Στις 18 Απριλίου ,θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελική συζήτηση για τον κανονισμό «Markets in Crypto Assets» (Mica). Με τον κανονισμό αυτόν, η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την προστασία των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα.
Ο κανονισμός MICA θα τεθεί σε ισχύ, στο άμεσο μέλλον θα αντιπροσωπεύει επίσης μια ρυθμιζόμενη υπηρεσία για τα κρυπτονομίσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα προβλέπονται ορισμένες ειδικές υποχρεώσεις για τους «θεματοφύλακες» των κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα, η MiCA θέτει ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις, που πρέπει να ρυθμίζονται στις συμφωνίες φύλαξης κρυπτονομισμάτων. Εκτός από τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων μερών, στο πλαίσιο της MiCA πρέπει επίσης να περιέχονται δηλώσεις για τα συστήματα ασφαλείας και την πολιτική επιμέλειας του παρόχου για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκύπτουν από απάτη, κυβερνοεπιθέσεις ή αμέλεια.