Skip to main content

Wall Street: «Βαρίδι» ο Nasdaq για τρίτη ημέρα

Η δυναμική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να δημιουργεί αβεβαιότητα και νευρικότητα

Με πτώση έκλεισε ο Nasdaq για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις λεγόμενες μετοχές «ανάπτυξης» εν μέσω ενδείξεων εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας σημείωσε απώλειες 1,07% κλείνοντας στις 11.996,86 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,25% για να κλείσει στις 4.090,38 μονάδες. Ο Dow Jones αντίθετα ενισχύθηκε 0,24% ή 80,34 μονάδες, στις 33.482,72 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα κυρίως στις υψηλές επιδόσεις του κλάδου υγείας.

Τα τελευταία στοιχεία της ADP για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης το Μάρτιο. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας, που έδειξαν ότι οι προσπάθειες της Fed να αποθερμάνει την αγορά εργασίας αρχίζουν εν τέλει να αποδίδουν καρπούς.

Σαφώς και οι μετοχές δεν έχουν κατεύθυνση αυτή τη στιγμή, αναφέρει ο Αngelo Kourkafas, στρατηγικός αναλυτής της Edward Jones.

Oι μετοχές υψηλής ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογικές, δέχθηκαν πιέσεις, με τις Zscaler και Crowdstrike να καταγράφουν απώλειες 8% και 7% αντίστοιχα. Οι μετοχές επεξεργαστών δέχθηκαν επίσης πιέσεις με την Advanced Micro Devices να υποχωρεί 3%.

Από την άλλη, η ανθεκτικότητα του κλάδου υγείας στήριξε τα blue chips. Η Johnson & Johnson «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 3,5%, από τη στιγμή που ο φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 8,9 δισ.δολάρια την επόμενη 25ετία για να διευθετήσει αιτήματα αποζημιώσεων από τις σκόνες talc για την πρόκληση καρκίνου. Σε υψηλές επιδόσεις και ο κλάδος κοινής ωφελείας.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, όμως η δυναμική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να δημιουργεί αβεβαιότητα και νευρικότητα. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, επισημαίνοντας ότ ο πληθωρισμός είναι «υπερβολικά υψηλός και επίμονος». Επίσης, η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, εξέφρασε την άποψη ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαίες τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις.