Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Τα γούστα των θεσμικών δεν άλλαξαν

Nikos Libertas / SOOC

Για να αυξηθεί η μεταβολή των βασικών δεικτών χωρίς να αλλάξει το πλήθος των καθοδικών και η τάξη μεγέθους των απωλειών τους, ήταν βέβαιο πως είχαν μεγαλώσει τα κέρδη ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών του 25άρη.

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με ένα ανοδικό σκίρτημα στην αθηναϊκή αγορά, καθώς χρειάστηκαν 20 λεπτά για να αποκτήσουν οι Γ.Δ., FTSE 25, FTSEM και ΔΤΡ θετική μεταβολή και στο πρώτο ημίωρο, με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ, τα κερδισμένα blue chips ήταν 19. Mε καθοδικά τις ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤC, των οποίων οι μεταβολές ήταν μικρότερες του 0,5%. Τα γούστα των θεσμικών στο πρώτο τρίμηνο δεν άλλαξαν. Η αναφορά των μετοχών που πιέζονταν έγινε για να υπάρξει σύγκριση στο τέλος με την εικόνα στο άνοιγμα. Σε παγκόσμια βάση η είδηση της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την προσφορά στην αγορά πετρελαίου έφερε στο προσκήνιο την παρακολούθηση του πληθωρισμού και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών ως κύριους διαμορφωτές της τάσης στα χρηματιστήρια.

Στη συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης του συνήθως ανοδικού Απριλίου, καθώς θεωρείται ο μήνας με τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (+1,4%) στο έτος μετά τον Ιούλιο (+1,7%) για τη Wall Street, που είναι ο Φάρος των χρηματιστηρίων, τα κέρδη των βασικών δεικτών αυξήθηκαν. Και με δεδομένο το πλήθος των πτωτικών blue chips από το ξεκίνημα αξίζει να αναφέρουμε ότι το +0,7% είχε γίνει +1,17% στις 16:21. Όμως η ΕΕΕ δεν ήταν στις πτωτικές μετοχές και στη θέση της είχε περάσει η ΟΤΟΕΛ, ενώ την ΜΠΕΛΑ αντικατέστησε η ΒΙΟ. Μπορεί να είναι εσφαλμένο το συμπέρασμά μας από την επιμονή των πιέσεων σε ΑΡΑΙΓ και ΟΤΟΕΛ, αλλά θεωρήσαμε πως ξένοι θεσμικοί πωλούσαν μέρος της θέσης τους σε μετοχές που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό.

Για να αυξηθεί η μεταβολή των βασικών δεικτών χωρίς να αλλάξει το πλήθος των καθοδικών και η τάξη μεγέθους των απωλειών τους, ήταν βέβαιο πως είχαν μεγαλώσει τα κέρδη ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών του 25άρη. Αυτές ήταν κύρια οι τράπεζές του, με τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ με άνοδο πάνω από 3%, γεγονός που έδωσε στον ΔΤΡ κέρδος άνω του 2,3%. Κάποιοι είχαν επηρεαστεί θετικά από τις παρατηρήσεις του Πρεμ Γουάτσα (μεγαλομέτοχος της ΕΥΡΩΒ): «Βρίσκεστε σε μια εξαιρετικά καλή θέση. Ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείτε πως είστε».

Στις 16:30, με τη Νέα Υόρκη σε λειτουργία και θετική εικόνα μεταβολών για τους περισσότερους δείκτες, ο Γ.Δ. είχε μεταβολή +1,23%, ήταν στις 1.067,8 μονάδες και ο τζίρος πλησίαζε τα 46 εκατ. ευρώ. Η υπόσχεση που παρείχε το ταμπλό για το φινάλε της συνόδου ήταν για μια ακόμα ανοδική μέρα, όπου η αναζήτηση του ανώτερου συνεχιζόταν έως την τελευταία ώρα, όπως στις περισσότερες της περασμένης εβδομάδας. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν καθαρότερα από εμάς;

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Βία, σχολείο, οικογένεια, αδιέξοδο…

Η βία δεν λέει να φύγει από την καθημερινότητα όσων νομίζουν πως η ομάδα τους θα θριαμβεύσει εάν εξοντωθούν οι οπαδοί των σημαντικότερων αντιπάλων της. Πιθανά έτσι να υπογραμμίζουν πως η βία θα μειωθεί εάν… εξοντωθούν όλοι οι φανατικοί οπαδοί των μεγάλων ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πράγμα απίθανο και εντελώς εσφαλμένο. Αν και για αρκετούς… ανταποδοτικό. Εάν, όμως, δεν μπορεί η Πολιτεία να απαντήσει άμεσα στην ξεροκέφαλη βαρβαρότητα, τότε θα απαιτηθεί σχέδιο και μέτρα σε πολλούς τομείς. Συνεπώς θα άξιζε να πιέσουν οι πολιτικοί αναλυτές τις πολιτικές ηγεσίες να παρουσιάσουν μια δέσμη πρωτοβουλιών κατά της οπαδικής βίας. Ακόμα και έτσι, όμως, οι τομείς που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι το σχολείο και η οικογένεια. Και στο σχολείο κάτι μπορεί να γίνει, αλλά στην οικογένεια δεν είναι εύκολη η επέμβαση. Εκτός εάν η αδιαφορία των γονέων γίνει κολάσιμη πρακτική. Όμως δεν υπάρχει πολιτικός που θα τολμήσει να δεσμευτεί για τέτοια αυτοκτονική τιμωρία. Αδιέξοδο.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης