Τρία πραγματάκια κοιτάζουν αυτή τη βδομάδα οι ιδιώτες επενδυτές. Το πρώτο είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στα διεθνή, δηλαδή καλό είναι να προσέχουμε τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, κάτω από 4% στα 10ετή λέμε πως η αξία στα ομολόγα βρίσκεται ακόμα σε ζώνη άνεσης επενδυτικά. Δεύτερο, αν τα εταιρικά αποτελέσματα δεν συνοδευτούν από σχόλια που να αναφέρουν πως απεδείχθησαν πολύ κατώτερα των προσδοκιών, η πιθανότητα να επιστρέψει η αισιοδοξία είναι μεγάλη. Τη δε λήξη των επενδυτικών επιφυλάξεων μπορεί να την πληροφορηθούμε μέσα από το σκαμπανέβασμα του τζίρου.
Τα διεθνή
Στο sell-off της Παρασκευής στα χρηματιστήρια, πρωτοστάτησαν οι τραπεζικές μετοχές. Κυρίως η διάθεση για ξεπούλημα θέσεων προκλήθηκε από φόβους ότι η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της SVB μπορεί να είναι η αρχή μιας οικονομικής κρίσης που θα οδηγήσει σε πιστωτική κρίση και ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία.
Όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων σηματοδοτεί από το περασμένο καλοκαίρι ότι κάποιος σημαντικός πυλώνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσε να σπάσει εάν η Fed συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική. Η κατάρρευση της SVB μπορεί να είναι η αρχή μιας πιστωτικής κρίσης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, καθώς η τράπεζα ήταν ένας σημαντικός δανειστής σε αυτόν τον χώρο. Ωστόσο, οι αναλυτές του Reuters δηλώνουν πως αμφιβάλλουνε ότι η SVB είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για το πιστωτικό σύστημα συνολικά.
Το πρόβλημα είναι ότι η μακροπρόθεσμη ορατότητα έχει εξαφανιστεί ενόψει των στρεβλώσεων που σχετίζονται με την πανδημία και το ενεργειακό σοκ που σχετίζεται με τον πόλεμο, και οι μελλοντικές πολιτικές κατευθύνσεις έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί – με όλους πλέον να πετούν στα τυφλά από τους αρμόδιους για την ενημέρωση των οικονομικών δεδομένων ως εκείνους που δουλεύουν για στην καθημερινή παραγωγή ειδήσεων.
Στην Αθήνα
Από τις παρατηρήσεις των διακυμάνσεων την περασμένη εβδομάδα, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η Αγορά έχει μπει στην λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικό-οικονομικών συνθηκών και η αύξηση της συσχέτισης με την διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου 14.30) αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών. Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6%, γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.
Με δυναμική ανά συνεδρίαση που μόνο στην αρχή και το τέλος της εβδομάδας ήταν σαφώς καθοδική η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν περίοδος σεβασμού των παραδόσεων άρα ήταν πτωτική και με απώλειες σημαντικές. Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου προκάλεσε στον ΓΔ απώλειες -5,24% και επίδοση Μαρτίου -6,46% και έτους 13,60%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαίες απώλειες -3,34%, στον μήνα μείωση -4,62% και στο έτος κέρδη +9,69%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία πτώση -13,57% και μηνιαία μεταβολή -14,69%, ενώ στο 2023 ήδη η άνοδός του ξεπέρασε το +23,80%. Έτσι ο FTSE25 στη βδομάδα βούλιαξε -6,00% και στον τρίτο μήνα του έτους χάνει -6,78% ενώ στο 2023 κερδίζει +13,89%.
Είναι κοινές οι διαπιστώσεις των εγχώριων αναλυτών και τελικά ορισμένοι τολμούν να παρουσιάσουν και νούμερα. Από την Piraeus Securities. “Η αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια, θα επηρεάσει την πορεία της Εγχώριας Αγοράς. Τα ισχυρά αποτελέσματα και οι προοπτικές κερδοφορίας που δόθηκαν από τη Eurobank, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αντιστάθμισης”. Η Euroxx Sec. στο ίδιο μοτίβο αναφέρει: “Περιμένουμε πως οι διεθνείς πιέσεις και το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το Χ.Α.”.
Με την Beta Sec. να υπενθυμίζει: “Η αρνητική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού, ίσως αυξήσει τη μεταβλητότητα. Παρά το ισχυρό τέταρτο τρίμηνο που παρουσίασε η Eurobank και τη θετική δεύτερη ανάγνωση του deal της ΔΕΗ με την ENEL Romania, οι επενδυτές ίσως τηρήσουν επιφυλακτική στάση ενόψει σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων”. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: Το διεθνές τοπίο παραμένει το νούμερο ένα ρίσκο για την Εγχώρια Αγορά. Στο εσωτερικό, σταθερή βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Eurobank, η οποία εμφάνισε σημαντικά αυξημένα έσοδα από τόκους στο Δ΄ τρίμηνο στα 469 εκατ. ευρώ, αλλά και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 262 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 5,2% στο τέλος του 2022. Η Τράπεζα διαπραγματεύεται 0,81 με βάση την κεφαλαιοποίηση, ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλια. Στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της FED (22 Μαρτίου). Πάνω στις εκτιμήσεις ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στη Γερμανία (τελευταία μέτρηση)”.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζιδάκις : Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι Αγορές έχουν και “κάτω”, η αίσθηση της μεγάλης βεβαιότητας των δύο πρώτων μηνών έχει κλονισθεί και ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα δικαιώσει το χαρακτηρισμό που του αποδίδει η λαϊκή σοφία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου 14.30) αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών. Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6%, γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.
Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις Αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: Είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να παραμείνει ίδιος, είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν – Φεβ. ‘23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων, ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και θα δοκίμαζε την υπομονή της Αγοράς. H “πίστα” για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, καθώς προσεγγίζονται “ευαίσθητες” περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση, χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της Αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία, με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.