Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Μια δικαιολογημένη ενθυλάκωση κερδών

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έμοιαζε θέμα χρόνου να πλησιάσει ο μέσος όρος τις 1.120 μονάδες, που ήταν το επίπεδο που έπιασε στο πρώτο λεπτό.

Φτερά στα πόδια μας, από χαρά, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούν πάλι οι φίλοι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές να χρησιμοποιούν χωρίς προβλήματα το μονοπάτι με το οποίο μας έστελναν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους. Ανυπομονούμε, επιστρέφοντας από την «κατασκήνωση» να αποκαταστήσουμε απρόσκοπτη επικοινωνία. Το ταμπλό της αθηναϊκής αγοράς, πάντως, επικοινωνιακά ήταν χθες, με το «καλημέρα», πομπός ξεκάθαρων μηνυμάτων. Καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα πάνω από 13 μονάδες, κατώτερο ημέρας, από τις 11:38, στις 1.103 μονάδες (-2,66%), με ανώτερο τις 1.120,21 (-1,14%) στο πρώτο λεπτό, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1.133,11.

Στην πορεία των συναλλαγών η εξέλιξη των αποτιμήσεων όρισε, σε αρνητικό πεδίο βέβαια, μια ανοδική δυναμική σταθερής κλίσης. Οι εντολές που εισήχθησαν πήραν τον Γ.Δ. από τις 1.103 και στις 16:43, που συμπληρώθηκε τζίρος 96 εκατ. ευρώ, τον είχαν οδηγήσει στις 1.117,5. Τότε οι ανοδικές μετοχές ήταν 13, με τις καθοδικές 94, ενώ αμετάβλητες ήταν 11, με την αξία των πακέτων λίγο κάτω από τα 11 εκατ. ευρώ. Τα ανοδικά blue chips ήταν μόλις δύο, ΜΠΕΛΑ (+2,22%) και ΕΕΕ (+0,33%). Το μάζεμα των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί, από την έναρξη της δεύτερης ώρας έως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, επιτελέστηκε χωρίς διαφοροποιήσεις. Συνεπώς υπήρξε μια ψύχραιμη εκδήλωση της τάσης φυγής από το ρίσκο, μαζί με επιλεκτικές τοποθετήσεις των επαγγελματιών εκ νέου.

Έμοιαζε θέμα χρόνου να πλησιάσει ο μέσος όρος τις 1.120 μονάδες, που ήταν το επίπεδο που έπιασε στο πρώτο λεπτό. Το κλειδί της επιτυχούς επανόδου σε αυτό το επίπεδο κρατούσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Τελικά στις 17:00, με τον τζίρο στα 104 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. κάθισε στις 1.118,9 έχοντας ως ανώτερο δεύτερου μέρους τις 1.119,4 από τις 16:57. Στα ανοδικά blue chips βρέθηκαν ΕΥΡΩΒ και ΕΥΔΑΠ με μικρή άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση έγραφαν οι ΠΕΙΡ (-4,01%) και ΜΟΗ (-2,72%), που ήταν πρωταγωνιστές των τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων. Μια λογική και δικαιολογημένη ενθυλάκωση κερδών που δεν αποκλείεται σήμερα να αναιρεθεί.

Αυτό που δεν αναιρέθηκε χθες ήταν η συνήθης και σχεδόν πλήρης απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός των FTSE 25 και FTSEM μόλις επικρατήσει εμφανής και υπολογίσιμων διαστάσεων επιδείνωση του κλίματος των συναλλαγών. Στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατούν ξανά ανησυχίες για μεγαλύτερη της αρχικά προσδοκώμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες το πρωί στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που αναμενόταν από τη συναίνεση. Καλό Σαββατοκύριακο.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Αυτοκριτική…

Μετά τις αποκαλύψεις από το δυστύχημα στα Τέμπη, αξίζει να γίνει από κάθε ενεργό πολίτη και από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου μια χρήσιμη αυτοκριτική. Οι πολίτες δεν έχουν διάθεση ούτε την παιδεία για να πιέσουν οιοδήποτε θεσμικό όργανο ώστε να κάνει σωστά και ολοκληρωμένα τις δέουσες παρεμβάσεις του. Ειδικά όταν ρόλος του είναι η διασφάλιση του μέγιστου της προστασίας του κοινού που εξυπηρετείται από κάποια υπηρεσία που ελέγχει. Πιέζουν, διεκδικούν όσα έχουν σχέση με το προσωπικό τους συμφέρον. Όταν τα ζητήματα αφορούν το κοινό συμφέρον, η μαχητικότητα εξατμίζεται. Γι’ αυτό οι πολιτικοί παράγοντες τολμούν να αφήνουν πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα. Ειδικά όταν η υλοποίηση απαιτεί και σπάσιμο… αυγών. Όσο για τους δημοσιογράφους, το δικαίωμα να κρίνουν και να καταγγέλλουν δεν το αποκτούν παρά μόνο όταν έχουν πλήρη ενημέρωση και γνώση των πτυχών κάθε προβλήματος. Αποδείχθηκε πως ένα σπάνιο γεγονός όπως η παραίτηση τεχνοκράτη από την καρέκλα του, τους ξέφυγε, αντιγράφοντας μηχανικά τις επιλογές του ανταγωνισμού.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης