Στα διεθνή
· Οι μετοχές παρουσίασαν διακυμάνσεις, τελικά κατέληξαν χαμηλότερα, μετά την απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα ισχυρά στοιχεία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό που ενίσχυσαν την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.
· Οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και κινδυνεύουν με περαιτέρω απώλειες καθώς η απόκλιση από τα ομόλογα δεν έχει ακόμη κλείσει, ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan.
· Στον Καναδά, η οικονομική ανάπτυξη ήταν απογοητευτική, με το ΑΕΠ να παραμένει σταθερό το τέταρτο τρίμηνο.
· Αν υγεία σημαίνει πλούτος, τότε το οικονομικό μέλλον της Αμερικής φαίνεται ζοφερό. Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα ασφάλιστρο υγείας. Αλλά πλέον, το ασφάλιστρο μετατρέπεται σε έλλειμμα, το οποίο γίνεται ένα αυξανόμενο οικονομικό πρόβλημα. Το πιο ζωντανό σημάδι της κρίσης, πτώση του προσδόκιμου ζωής.
· Ο πληθωρισμός κρατά τους αξιωματούχους της ΕΚΤ της δεύτερης σε ισχύ κεντρικής τράπεζας ξύπνιους τη νύχτα. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει καθώς οι κεντρικές τράπεζες αισθάνονται την πίεση. Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για την κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4% για πρώτη φορά μετά την απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού στη Γαλλία και την Ισπανία.
· Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% ρεκόρ της εποχής του ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών αυξήθηκε. Η Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%.
· Ο Μπόρις Βούιτσιτς της ΕΚΤ είπε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φαίνεται να είναι ανθεκτικός και θα χρειαστεί χρόνος για να τον μειώσουν οι αξιωματούχοι.
· Στην BOE, η Catherine Mann είπε ότι μια πτώση στις τιμές της ενέργειας μπορεί να ωθήσει τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου να ξοδέψουν περισσότερα σε άλλα πράγματα, δυνητικά ωθώντας τον πληθωρισμό σε άλλα μέρη της οικονομίας.
· Στις Σκανδιναβικές χώρες: το ΑΕΠ της Σουηδίας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ η οικονομία της Φινλανδίας συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι υποδεικνύεται από μια πρώτη εκτίμηση.
Στην Αθήνα
Η δυναμική στην Αθήνα δεν είχε σφικτό συντονισμό με την τάση που εμφάνισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, αφού λειτούργησαν με νευρική δυναμική με κατάληξη σε πτώση. Η επίδραση από τις μετρήσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη επιβάρυνε τους δείκτες στην Ευρώπη. Επίσης τις επιβάρυνε η εικόνα των ΣΜΕ των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, αλλά όχι την Αθήνα. Από θετικό πεδίο ξεκίνησε το ΧΑ.
Στα διεθνή χρηματιστήρια αυτό που “παίζεται” είναι τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και ΕΕ καθώς το ύψος που θα δείξουν οι μετρήσεις πως θα φθάσει, καθορίζει και το ταβάνι των αυξήσεων των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών. Για αυτό και οι αναλυτές αναφέρουν την πιο φρέσκια μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, την τιμή της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ και τις αποδόσεις των Γερμανικών Γαλλικών και Ιταλικών ομολόγων, για να αιτιολογήσουν τη στάση των διαχειριστών κεφαλαίων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Στην Αθήνα οι πιέσεις στις τιμές των αγαθών αντιμετωπίζονται μόνο ως απειλή στα κέρδη από τις μετοχικές επενδύσεις όχι ως παράγοντες κινδύνων που θα προκαλέσουν ύφεση στην ανάπτυξη της χώρας.
Στο ταμπλό της Αθήνας τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ζήτηση για τα Τραπεζικά blue chip κυριάρχησε από το πρώτο τέταρτο και σταδιακά η εγγύηση δια της ανόδου των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ έδωσε στους αγοραστές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΟΗ ΟΤΟΕΛ ΤΕΝΕΡΓ και ΣΑΡ αυτοπεποίθηση και σταθερή εισαγωγή εντολών αγοράς. Έτσι ο ΓΔ κατάφερε να περάσει τις 1120 μονάδες από τις 14:45 και με τον τζίρο στις 15:15 στα 74,4 εκατ. ευρώ βρέθηκε να κερδίζει +0,79% με τιμή 1122 μονάδες ευρισκόμενος σε αναζήτηση οροφής για τη μέρα.
Αυτή ορίστηκε τελικά οριακά κάτω από τις 1130 μονάδες με τη στήλη να έχει ειδοποιήσει από την περασμένη βδομάδα για ανάσες στις 1133 ως 1135 μονάδες. Ο Φεβρουάριος είχε διαφορετική επίδραση στην κεφαλαιοποίηση των blue chip αναδεικνύοντας νικητές τις ΠΕΙΡ +27,1%, ΕΤΕ 21,95%, ΟΤΟΕΛ 20,7%, ΑΛΦΑ 19%, ΕΥΡΩΒ 17,1%, ΑΡΑΙΓ 16,9%, ΜΠΕΛΑ 14,4%, ΔΕΗ 13,7%, ΜΟΗ 12%. Για τον ΓΔ η επίδοση διαμορφώθηκε στο +10,41% και για τον 25άρη +11,1%. Σοβαρές απώλειες είχαν οι ΣΑΡ -4,94% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,5% ενώ μεταξύ του -1% ως -2% έχασαν ΒΙΟ ΟΤΕ ΤΕΝΕΡΓ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην Αθήνα μετά από τη νευρική εκκίνηση και την εγγραφή του κατώτερου ημέρας στα πρώτα λεπτά, δεν κυριαρχούν επιφυλάξεις, αλλά κλιμακούμενη ζήτηση που αρχικά περιορίζεται σε τραπεζικά blue chip και γενικεύεται αργότερα.
Από τους εγχώριους αναλυτές μόνο της Beta Sec τοποθετήθηκαν σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές. “Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το πολιτικό στοιχείο των επερχόμενων εκλογών θα τιμολογηθεί σταδιακά, καθώς η Αγορά εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο”.
Από τον Ηλία Ζαχαράκη διατυπώθηκαν οι ακόλουθες παρατηρήσεις : Το Χρηματιστήριο προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων, σε σχέση με την Οικονομία και παράλληλα προεξοφλεί ένα καλύτερο 2023. Ενέργεια και Τουρισμός έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας από νέες επενδύσεις, παρόλα αυτά όλοι οι κλάδοι έχουν να μας δώσουν νέα.
Η Ελλάδα με “καθαρό” πλέον τον Τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο, που έχει μπροστά του δρόμο. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ξεκίνημα και όπως όλα δείχνουν, μοιάζει περισσότερο με το 1998 χρηματιστηριακά. Είναι δεδομένο ότι ευκαιρίες και διορθώσεις θα υπάρξουν, ή και υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.
Η προσδοκία για την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα προεκλογικά, δείχνει την σιγουριά ότι θα έχουμε μία σταθερή Κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές. Άλλωστε το 2023, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ο Τουρισμός δείχνει ότι θα συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, ενώ οι Ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλότερα νούμερα. Το Real Estate φαίνεται να έχει την τιμητική του και πολλά κεφάλαια ψάχνουν διέξοδο εκεί, προσδοκώντας ότι το ράλι στις τιμές και στην ζήτηση θα συνεχιστεί. Άλλωστε η Αθήνα είναι η φτηνότερη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα, ακόμα και μετά κατακόρυφη άνοδο των τελευταίων 5 ετών. Η αισιοδοξία πλέον δεν λείπει από τους περισσότερους για την Αγορά, με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται μέρα με την μέρα.