Πολλοί από τους εγχώριους αναλυτές, σε προσωπικές κουβέντες, έχουν έμμεσα εκφράσει την απορία τους για την επίμονη ανοδική ορμή που συνοδεύει τη διαπραγμάτευση των ελληνικών blue chips. Ακόμα και το, εν μέσω πτώσης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, πρόσφατο ρεκόρ των 10 κρίκων στην ανοδική αλυσίδα των εβδομαδιαίων μεταβολών του μέσου όρου υπογραμμίζει την επικράτηση διαφορετικών κριτηρίων για τις ελληνικές αξίες. Ωστόσο, η έκπληξή τους παίρνει έμμεσα απάντηση από όσα συμβαίνουν σε κάθε πόλη της χώρας που έχει καρναβαλικές εκδηλώσεις. Πολλαπλάσιος κόσμος συρρέει στο Ρέθυμνο έως και την Κομοτηνή και η εξήγηση που δίδεται σχετίζεται με τη διακοπή των εκδηλώσεων για τρία χρόνια.
Η «κανονικότητα» στις συναλλαγές του Χ.Α. ή ο συντονισμός σε υψηλό ποσοστό με τη δυναμική των διεθνών αγορών, απουσίαζε δικαιολογημένα πάνω από 10 χρόνια. Πρόσφατα οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων διαπίστωσαν ότι υπάρχει εμφανής βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην αναβάθμιση
της αξιοπιστίας της χώρας ως προς τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Με αποτέλεσμα, ακόμα και σε συνεδριάσεις που οι πιέσεις ευνοούνται από το διεθνές κλίμα και την ατμόσφαιρά των αθηναϊκών συναλλαγών, στο τέλος να γίνονται κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων.
Τα ανωτέρω δεν ίσχυσαν την περασμένη Παρασκευή. Αυτό προβλημάτισε ως προς την πρόβλεψη της τάσης στην τρέχουσα εβδομάδα. Μετά τις 13:10 σταμάτησαν οι εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής του Γ.Δ. και οι κλιμακούμενες πιέσεις τον οδήγησαν σε αρνητικό πεδίο με σταθερότητα στην αναζήτηση του πυθμένα για την ημέρα. Με χαμηλό δύο λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 1.111,86 μονάδες, οι δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 1.113,4 μονάδες. Αφήνοντας ειδοποίηση για την εμφάνιση μιας σοβαρότερης διόρθωσης στο φινάλε ενός ανοδικού Φεβρουαρίου. Για χρήση από τους αναγνώστες έχουμε παραχωρήσει πληροφορίες στατιστικού περιεχόμενου.
Απομένει μια αναφορά των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί τόσο έντονα ώστε στη συμπλήρωση του πρώτου
διμήνου εμφανίζουν κέρδη άνω του 20%, με τον Γ.Δ. στο 19,7%. Αυτές είναι: ΠΕΙΡ (+63,8%), ΑΛΦΑ (+43%), ΑΡΑΙΓ (+41,78%), ΕΤΕ (+37,7%), ΕΥΡΩΒ (+32,7%), TITC (+30%), ΕΕΕ (+25,1%), ΜΥΤΙΛ (+23,2%) και ΜΠΕΛΑ (+20,34%). Το σημαντικότερο από την τελευταία σύνοδο ήταν πως το πλήθος των ανοδικών μετοχών περιορίστηκε στις 34, με τις πτωτικές υπερδιπλάσιες. Συνεπώς οι πιέσεις στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση γενικεύθηκαν, αναγνωρίζοντας το μήνυμα από το ταμπλό για «ισπανική υποχώρηση». Η στήλη θα «διαβάσει» τις συναλλαγές σήμερα, προβλέψεις… αύριο.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Social media και πολιτική
Αχ αυτή η τεχνολογία, πόσες καταστάσεις και πόσα πράγματα έχει αλλάξει διακριτικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ανατρέποντας ακόμα περισσότερα, στην καθημερινότητα όσων χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την αποτύπωση των πολιτικών τους πιστεύω. Όταν η επικοινωνία των πολιτικών περνούσε κατά 90% μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν τα «φίλτρα» ελέγχου των ρεπόρτερ, των αρχισυντακτών, των διευθυντών κάθε μέσου. Αυτά δεν επέτρε- παν την προβολή της οιασδή- ποτε «έμπνευσης» οιουδήποτε πολιτικού για το πώς θα φτιάξει τη ζωή μας. Με το Twitter και τις υπόλοιπες πλατφόρμες στο διαδίκτυο, το μόνο που χρειά- ζεται είναι η διπλή πιστοποίηση της ταυτότητας του χρήστη που ζητά το Google. Παράλληλα μπορεί να μετρηθεί η έκταση των απόψεων, η προέκταση των οποίων ανατριχιάζει κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη. Την αποτυπώνουν οι αναρτήσεις στήριξης σε κάποιον που παραμονές εκλογών καταστρέφει το κεντροδεξιό αφήγημα του κόμματος που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, ανασύροντας ξαφνικά τις αντιλήψεις των ΚΚΕ (μ-λ) ή Μ-Λ ΚΚΕ, της λεγόμενης συνεπούς Αριστεράς.
Σοφοκλής Β΄
Κατα κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης