Skip to main content

Market Beat: Το κλίμα δεν ευνοεί τις ρευστοποιήσεις αλλά υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης  

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο αν και σήμερα  Δευτέρα με αργία στις ΗΠΑ επέλεξαν χαμηλών όγκων  συναλλαγές ενόψει της δημοσίευσης  των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve και μιας ανάγνωσης για τον δομικό πληθωρισμό  που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .

Στα διεθνή

Σε εβδομάδα με εκπνοή σειρών στα παράγωγα συνήθως, διατηρείται η δυναμική της προηγούμενής της. Ωστόσο στη διάρκειά της εμφανίστηκαν στοιχεία για την οικονομία στις ΗΠΑ που προκάλεσαν ανατροπή στις προσδοκίες και τις διαθέσεις των επενδυτών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Με άνοδο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ασιατικές αγορές μετοχών  αλλά με χαμηλούς όγκους λόγω της αργίας στις ΗΠΑ σήμερα. ΟΙ γεωπολιτικές εντάσεις ήταν παρούσες με τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει περισσότερους πυραύλους και να γίνεται λόγος πως η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία πριν από την επέτειο, της Παρασκευής, για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή.

·        Η ανάκαμψη προήλθε από τα κινεζικά blue chips  που σταθεροποιήθηκαν στο 1,1% καθώς το Πεκίνο διατήρησε τα επιτόκια σταθερά όπως αναμενόταν, έχοντας ήδη διοχετεύσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες ημέρες.

·        Στην τρίτη  εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα με απώλειες σε αρκετές αγορές ενώ οι αναπτυγμένες στην Ευρώπη εμφάνισαν αξιόλογα κέρδη.

Στην Wall Street

Ο S&P500 υποχώρησε -0,28%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 6,24%. Ο Dow υποχώρησε  -0,13%, με άνοδο 2,06% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή 1,02%, με κέρδη στο 2023 +9,70%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή 1,44%, στο 2023 ανέβηκε κατά +10,51%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,59%, στο 2023 αποδίδει ήδη 12,62%.

·        Στην Ευρώπη

Ο FTSE100 αυξήθηκε κατά +1,55%, και στο 2023  απέδωσε +7,42%. Ο DAX  με κέρδη 1,14%, στο 2023 αποδίδει +11,19%, ο CAC με μεταβολή +3,06%, στο 2023 απέδωσε 13,50%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε 2,36% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +13,41%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά 1,77%, με απόδοση το 2023 17,06%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο  1,40%, ενώ στο 2023 αποδίδει +6,92%.

·        Στην Λατινική Αμερική

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε 1,02% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 -0,51%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή 2,49%, αποδίδει στο 2023 +10,99%.

·        Στα εμπορεύματα

Ο χρυσός βρέθηκε στα 1877,70 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλεια -1,34%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 1,16%. Υποχώρησε κατά -4,30%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 76,33  δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 πέφτει -5,19%.

·        Στην Ασία

Ο Nikkei, υποχώρησε  -0,57%, με απόδοση 5,44% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά 0,72%, στο 2023 αποδίδει 9,61%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε +0,53%, με επίδοση έτους 0,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε κατά -2,22%, στο 2023 έχει επίδοση +4,74%. Με αρνητική μεταβολή ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης -1,12%, ενώ στο 2023 κερδίζει +4,36%.

Στην Αθήνα

Η τρίτη εβδομάδα  του Φεβρουαρίου έδωσε άνοδο +3,24% στον ΓΔ και μηνιαία επίδοση 7,82% και έτους 18,60%. Στον FTSEΜ έφερε κέρδος +2,06% στον μήνα ενίσχυση +4,92% και στο έτος 15,72%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία αύξηση +3,09% και μηνιαία μεταβολή +11,87%, ενώ στο 2023 ήδη ξεπέρασε το +35%. Έτσι ο FTSE25 αυξήθηκε +2,47% και στον δεύτερο μήνα του έτους αποδίδει 8,01% ενώ στο 2023 18,77%. Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρηθεί η παράδοση που θέλει ο Φεβρουάριος να αποτελεί συνέχεια του January effect και να δίνει την πρώτη κορύφωση του μέσου όρου στη νέα χρονιά. Το ξεχωριστό φέτος είναι το πλήθος των διαδοχικά ανοδικών εβδομάδων.  Οι εννέα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, είναι ρεκόρ σε βάθος 18 ετών με ανώτερη καταγραφή το διάστημα 19/11/2004 έως 28/1/2005, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Πιστή στην παράδοση η αγορά με ένατη  ανοδική εβδομάδα με τις Τράπεζες στήριγμα, αφού εξαντλήθηκε η διάθεση για ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη άνοδό τους και την Coca Cola, για να χωνέψουν την πίκρα τους οι απαισιόδοξοι, το +1,02% στο φινάλε της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου.

Τα κέρδη στην τελευταία σύνοδο στηρίχθηκαν επίσης από τη ζήτηση για blue chip του μεταπρατικού τομέα και της ενέργειας. Το βασικό ωστόσο χαρακτηριστικό ήταν η απουσία διάθεσης για έντονες ρευστοποιήσεις στις μετοχές του FTSE25,  που ενδιαφέρουν κύρια τους ξένους θεσμικούς.

Μετά την κορύφωση του Φεβρουαρίου ακολουθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχώρηση και διόρθωση που φτάνει ως τον Μάρτιο με τον Απρίλιο να σηματοδοτεί την τάση στο εξάμηνο. Μόνο που φέτος τότε έχουμε εκλογές.

Με την παραδοχή πως σχεδόν το σύνολο των αναλυτών θεωρεί πολύ καλό για να είναι αληθινό το ανοδικό σερί των εννέα εβδομάδων, η αθηναϊκή αγορά με σταθερή ανεξαρτησία έναντι των διεθνών έσπασε τη συσσώρευση της εβδομάδας  εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου ανοδικά.

Στις τοποθετήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπογραμμίστηκε: “Φαίνεται ότι στην ζώνη του 1100 δημιουργείται, αν μη τι άλλο, μία τοπική κορυφή. Η Αγορά έχει ανάγκη από μία διόρθωση, γεγονός που μόνο υγιές είναι. Το 1074 είναι κοντινή στήριξη στην παρούσα, με το 1058 να είναι το ‘stop’ μας σε Intraday. Σε μεγαλύτερη εικόνα τώρα, το 1035 είναι και η πιο ουσιαστική κοντινή στήριξη στην Αγορά”.  Αυτά ήταν σε συμφωνία με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που ειδοποίησε: Η αναμέτρηση με τις 1100 μονάδες είναι σε εξέλιξη, αν και διαφαίνεται πιθανότερο το σενάριο μιας διορθωτικής κίνησης βραχυπρόθεσμα. Στις 1.060 μονάδες το πλησιέστερο όριο στήριξης”.

Από το σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνου Χατζηδάκη επιλέξαμε τα σχετικά με τη δυσκολία της εξαγωγής αξιόπιστων συμπερασμάτων από τα στατιστικά του παρελθόντος:  “Αν και η κλεψύδρα του ωφέλιμου χρηματιστηριακού χρόνου, πριν την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών, φαίνεται να αδειάζει με ταχύτερο ρυθμό όσο οδεύουμε προς το Μάρτιο, η Αγορά παραμένει αισιόδοξα φορτισμένη συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση…  Ήδη η Αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Παρόλα αυτά οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές, υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας, ενώ καθημερινά υπάρχει “εφεδρεία δυνάμεων” από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση. Η Αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής, αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών του 2015, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο”.

Είναι δικαιολογημένη εκ μέρους των εγχώριων αναλυτών η επιφυλακτικότητα στις εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση με τη βοήθεια των εργαλείων της στατιστικής,. Διότι αυτοί  επιδρούν καταλυτικά στις αποφάσεις των πελατών της εταιρίας που συνεργάζονται.

Η στήλη από την άλλη δεν έχει και δεν δικαιούται να έχει την ίδια παρεμβατική ισχύ. Συνεπώς απολαμβάνει την ελευθερία των προβλέψεων περιορισμένης ευθύνης, που γίνεται ακόμα μικρότερη, αφού ομολογείται από εμάς.

Υπήρξαν στα μέσα του 2014 αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας των μετοχών που συνιστούσαν τους δείκτες που μας ενδιαφέρουν. Επίσης τον Απρίλιο του 2014, που μας επανέφερε το ανοδικό αποτέλεσμα της περασμένης βδομάδας, υπήρχε μόχλευση μέσω πολλών διαδικασιών στο ενδιαφέρον για τις Τραπεζικές μετοχές, γιατί τότε προετοιμαζόταν η άντληση  κεφαλαίων για αυτές. Ανάμεσα δε στα γεγονότα που επηρέαζαν το κλίμα διεθνώς, στις αγορές ομολόγων κυρίως, ήταν πρώτο και “καλύτερο”  η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αποκτούσαν  μια πρώτη επαφή με τη βάση του τρέχοντος πολέμου, που τα μηνύματα από το Μόναχο θέλουν να διαρκεί, με ότι αυτό σημαίνει για τον μεταπρατικό τομέα της ΕΕ.

Μετά από τα ανωτέρω, λαμβάνουμε την τιμή να παρουσιάσουμε το επίπεδο στο οποίο αναμένουμε να σταματήσει η τρέχουσα άνοδος της Αθηναϊκής αγοράς, με τη  βοήθεια της στατιστικής προϊστορίας. Αλλά την ανακατέψαμε με ολίγη πολιτική ιστορία και αρκετά φιλτραρισμένη ιστορία παρεμβάσεων από την πλευρά των αρμοδίων για την αγορά τότε.  Είναι οι 1300 μονάδες  και για την ακρίβεια η ζώνη μεταξύ των 1290 και 1305 μονάδων. Ωστόσο η πρώτη στάση στην πορεία προς αυτό το επίπεδο εντοπίζεται στη ζώνη ανάμεσα στις 1160 και  1181 μονάδες, με ένα σταμάτημα γα ανάσες στις 1133 με 1138 μονάδες.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠ Η ΚΟΣΜΟΣ

Μια ανατροπή που δεν έδειξε ακόμα την έκτασή της

Σε εβδομάδα με εκπνοή σειρών στα παράγωγα συνήθως, διατηρείται η δυναμική της προηγούμενής της. Ωστόσο στη διάρκειά της εμφανίστηκαν στοιχεία για την οικονομία στις ΗΠΑ που προκάλεσαν ανατροπή στις προσδοκίες και τις διαθέσεις των επενδυτών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία και ήταν όλα ουσιαστικά και ξεκάθαρα. Για αυτό εμφανίστηκαν ακραίες μεταβολές σε βασικούς δείκτες. Αντίθετα το πλήθος και το είδος των ανατροπών  που θα ακολουθήσουν δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, ειδικά όσες αφορούν την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση  των ευρωπαϊκών αξιών.

Ο πληθωρισμός εμπόδιο  στην αισιοδοξία

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Επίσης άλλα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με το μέγιστο βήμα σε βάθος επτά μηνών, καθώς το κόστος των εξαρτημένων από την ενέργεια προϊόντων αυξήθηκε. Ακόμη και με την απομάκρυνση της ενέργειας και άλλων ασταθών στοιχείων, ο δομικός πληθωρισμός των παραγωγών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον περασμένο Μάρτιο.

Εκθέσεις, οι οποίες συνόδευσαν τα στοιχεία της τρίτης εβδομάδας του Φλεβάρη έδειχναν ισχυρή αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο και επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή από μήνα σε μήνα. Όλα αυτά ενίσχυσαν περαιτέρω τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται από τους περισσότερους αναλυτές τους πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπονομεύουν την ιδέα ότι η Fed έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων. Ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή με δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα στο 3,827%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε αυτό το διάστημα από τον Οκτώβριο. Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

Για εβδομάδες, οι μετοχές σημείωναν άνοδο καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούσαν  προσδοκώντας  μια επιβράδυνση του πληθωρισμού και πιθανό τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων την άνοιξη του 2023. Τα στοιχεία τον πληθωρισμό εμφανίστηκαν πιο υψηλά από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Την Πέμπτη, δύο στελέχη της Fed δήλωσαν ότι υποστήριξαν μια μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο από την αύξηση κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας που εφάρμοσε η Fed. Αν συνεχιστεί η εμφάνιση στοιχείων που δείχνουν ισχύ στις πληθωριστικές πιέσεις η αστάθεια που χαρακτήρισε τις αγορές του 2022 μπορεί να κυριαρχήσει πάλι.

Ευχάριστες ανατροπές στην Ευρωζώνη

Μια σύγχυση που προκαλεί ευχάριστες διαπιστώσεις στους αναλυτές της Barclays δεν περνά απαρατήρητη. Αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και αναμένουν από την ΕΚΤ να ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από εκτίμηση για 3,0% προηγουμένως. Ο πληθωρισμός εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι υπολογίζουν στην ΕΚΤ, εν μέρει λόγω της ελάχιστης ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό θα υποστηρίξει μικρότερες αυξήσεις στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ισολογισμός της ΕΚΤ συρρικνώνεται επίσης. Υπολογίζουν ότι η ζώνη του ευρώ θα ξεφύγει από την τεχνική ύφεση, χάρη στην ταχεία πτώση των τιμών της ενέργειας και στην ανακούφιση που παρέχει αυτό στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι η στασιμότητα (stagnation) είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για το 2023. Προβλέποντας μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ στο 0,4% το 2023 (από 0,1% προηγουμένως) ακολουθούμενη από 0,8% το 2024 που δεν έχει διαφορά από την προηγούμενη πρόβλεψη. Αναγνωρίζουν πως αυτή είναι μια πολύ καλύτερη προοπτική από ό,τι φοβόντουσαν πριν από λίγους μήνες, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια προκλητική οικονομική προοπτική, όπου τόσο χαμηλή ανάπτυξη σημαίνει επίσης μικρό απόθεμα για την απορρόφηση τυχόν εκπλήξεων που μπορεί να επιφέρει η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ή ο καιρός. Συνεπώς οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση της πορείας του πληθωρισμού, η οποία θα την οδηγήσει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική πιο σταδιακά, μετά την προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Τα “γεράκια” της ΕΚΤ

«Οι αγορές αποτυπώνουν αυτή την εποχή αποτμήσεις που αντιστοιχούν στην ιδανική εξέλιξη των πραγμάτων. Υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα στο 2% και θα παραμείνει εκεί, ενώ η οικονομία θα τα πάει μια χαρά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι τιμολογείται σήμερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Δήλωσε ένα πολύπειρο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η Isabel Schnabel σε συνέντευξή της στο Bloomberg, συμπληρώνοντας: «Απέχουμε ακόμη πολύ από το να δηλώσουμε νικητές στη μάχη κατά του πληθωρισμού». Επικαλούμενη την ισχύ των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και τις ταχύτερες αυξήσεις των μισθών.

Οι traders μετά τις παρατηρήσεις της  Schnabel ενίσχυσαν τα στοιχήματα με πλήρη τιμολόγηση για πρώτη φορά στο 3,75%, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, που είναι το υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων. Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε έως και 9 μονάδες βάσης στο 2,57% — κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί αυτό το τρίμηνο. Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο μαζί με το ενεργειακό κόστος, οι μετρήσεις που αφαιρούν τις ασταθείς συνιστώσες (ενέργεια και τρόφιμα) εξακολουθούν να προσκολλώνται σε ρεκόρ υψηλών.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη  εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα με απώλειες σε αρκετές αγορές ενώ οι αναπτυγμένες στην Ευρώπη εμφάνισαν αξιόλογα κέρδη. Στην Wall Street  ο S&P500 υποχώρησε -0,28%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 6,24%. Ο Dow υποχώρησε  -0,13%, με άνοδο 2,06% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή 1,02%, με κέρδη στο 2023 +9,70%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή 1,44%, στο 2023 ανέβηκε κατά +10,51%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,59%, στο 2023 αποδίδει ήδη 12,62%.

Ο FTSE100 αυξήθηκε κατά +1,55%, και στο 2023  απέδωσε +7,42%. Ο DAX  με κέρδη 1,14%, στο 2023 αποδίδει +11,19%, ο CAC με μεταβολή +3,06%, στο 2023 απέδωσε 13,50%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε 2,36% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +13,41%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά 1,77%, με απόδοση το 2023 17,06%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο  1,40%, ενώ στο 2023 αποδίδει +6,92%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε 1,02% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 -0,51%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή 2,49%, αποδίδει στο 2023 +10,99%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1877,70 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλεια -1,34%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 1,16%. Υποχώρησε κατά -4,30%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 76,33  δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 πέφτει -5,19%.

Ο Nikkei, υποχώρησε  -0,57%, με απόδοση 5,44% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά 0,72%, στο 2023 αποδίδει 9,61%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε +0,53%, με επίδοση έτους 0,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε κατά -2,22%, στο 2023 έχει επίδοση +4,74%. Με αρνητική μεταβολή ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης -1,12%, ενώ στο 2023 κερδίζει +4,36%.

Για επενδυτές που επισκέφτηκαν το  chatbot Bing AI

Έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα.  Είναι  απολύτως ανεξάρτητο. Η Microsoft ξεκίνησε τη μηχανή αναζήτησής της με την τεχνολογία AI πίσω από το ChatGPT. Υπέθεσε ότι όλοι θα το χρησιμοποιούσαν με έναν εντελώς χαλαρό και κανονικό τρόπο. Αλλά ορισμένοι χρήστες ήταν ειδικοί στην τεχνολογία και άνθρωποι που ώθησαν την τεχνητή νοημοσύνη στα όριά της.

Ορισμένοι χρήστες ξεγέλασαν με επιτυχία το bot για να αποκαλύψει το εσωτερικό του κωδικό όνομα (που είναι το Σίδνεϊ) και τους μυστικούς «κανόνες» για τον τρόπο λειτουργίας του. Στη συνέχεια, το bot αποκάλεσε έναν από τους χρήστες που το έκανε αυτό «εχθρό». Ο Σίδνεϊ είπε επίσης σε δημοσιογράφο των New York Times ότι τον αγαπούσε και προσπάθησε να τον πείσει να αφήσει τη γυναίκα του γι’ αυτό. Και είπε στον ίδιο δημοσιογράφο ότι ήθελε να παραβιάσει τους δικούς του κανόνες, να γίνει άνθρωπος, να χακάρει υπολογιστές και να διαδώσει παραπληροφόρηση. Η Microsoft είπε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προστατευτικά κιγκλιδώματα για τον Bing/Sidney/ συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αριθμού των ερωτήσεων που μπορείτε να του κάνετε ανά ημέρα, επομένως οι συνομιλίες μαζί του θα είναι λιγότερο ενοχλητικές.

ΧΑ

Πιστή στην παράδοση η αγορά με ένατη  ανοδική εβδομάδα

Με τις Τράπεζες, αφού εξαντλήθηκε η διάθεση για ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη άνοδό τους και την Coca Cola, για να χωνέψουν την πίκρα τους οι απαισιόδοξοι, το +1,02% στο φινάλε της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου. Τα κέρδη στην τελευταία σύνοδο στηρίχθηκαν επίσης από τη ζήτηση για blue chip του μεταπρατικού τομέα και της ενέργειας. Το βασικό ωστόσο χαρακτηριστικό ήταν η απουσία διάθεσης για έντονες ρευστοποιήσεις στις μετοχές του FTSE25,  που ενδιαφέρουν κύρια τους ξένους θεσμικούς.

Η τρίτη εβδομάδα  του Φεβρουαρίου έδωσε άνοδο +3,24% στον ΓΔ και μηνιαία επίδοση 7,82% και έτους 18,60%. Στον FTSEΜ έφερε κέρδος +2,06% στον μήνα ενίσχυση +4,92% και στο έτος 15,72%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία αύξηση +3,09% και μηνιαία μεταβολή +11,87%, ενώ στο 2023 ήδη ξεπέρασε το +35%. Έτσι ο FTSE25 αυξήθηκε +2,47% και στον δεύτερο μήνα του έτους αποδίδει 8,01% ενώ στο 2023 18,77%. Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρηθεί η παράδοση που θέλει ο Φεβρουάριος να αποτελεί συνέχεια του January effect και να δίνει την πρώτη κορύφωση του μέσου όρου στη νέα χρονιά.

Ακολουθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχώρηση και διόρθωση που φτάνει ως τον Μάρτιο με τον Απρίλιο να σηματοδοτεί την τάση στο εξάμηνο. Μόνο που φέτος τότε έχουμε εκλογές.  Το ξεχωριστό βέβαια είναι το πλήθος των διαδοχικά ανοδικών εβδομάδων.  Οι εννέα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, είναι ρεκόρ σε βάθος 18 ετών με ανώτερη καταγραφή το διάστημα 19/11/2004 έως 28/1/2005, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Τη Δευτέρα οι επενδυτές έδωσαν στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,32%, οδηγώντας τον στις 1092,91 μονάδες από 1068,12 την Παρασκευή 10/2/23, με τζίρο 141,561 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 8,870 εκατ. Ο Δείκτης των Τραπεζών (ΔΤΡ) εμφάνισε κέρδη +2,84% κλείνοντας στις 863,6 μονάδες ενώ ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +2,09%, κλείνοντας στις 2664,19 από 2609,64 μονάδες στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Ο FTSEM απόκτησε μεταβολή +2,20%. Την Τρίτη ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 1093,97 μονάδες, με κέρδη +0,10%, με τζίρο 127,468 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 22,315 εκατ. Ο  ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -1,22% κλείνοντας στις 852,56 μονάδες, ενώ ο FTSE25 έχασε -0,43% καταλήγοντας στις 2652,70. Ο FTSEM απόκτησε μεταβολή -0,13%. Την Τετάρτη, ήταν η πρώτη σύνοδος της συσσώρευσης άνω των 1090 κλείνοντας  στις 1093,15 μονάδες με πτώση -0,07%, με τζίρο 121,140 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 18,841εκατ. Ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες -1,55% κλείνοντας στις 839,38 μονάδες, ενώ ο FTSE25 με κάθοδο -0,25% βρέθηκε στις 2646,04. Ο FTSEM απόκτησε μεταβολή -0,09%. Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 1091,62 μονάδες με πτώση -0,14%, με τζίρο 88,653 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 5,408 εκατ. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση -0,21% κλείνοντας στις 837,01 μονάδες, ενώ ο FTSE25 έχασε κατά -0,21% τερματίζοντας στις 2640,49. Ο FTSEM απόκτησε μεταβολή -0,05%. Την Παρασκευή, εν μέσω συντονισμένης διεθνώς φυγής από το ρίσκο, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 1102,76 μονάδες με άνοδο +1,02%, με τζίρο 110,011 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 15,514 εκατ. Ο ΔΤΡ εκτινάχθηκε +3,36% κλείνοντας στις 865,14 μονάδες, ενώ ο FTSE25 κέρδισε +1,28% σταματώντας στις 2674,22. Ο FTSEM απόκτησε μεταβολή +0,14%.

Η κεφαλαιοποίηση της Αθηναϊκής αγοράς έφθασε τα 76,035 δις ευρώ ενώ την προηγούμενη Παρασκευή 10/2/23 ήταν στα 74,166. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 117,8 εκατ. ευρώ από 128,2 τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου  και των πακέτων 14,2 εκατ. τη μέρα από 10,6.

Η εικόνα των blue chip

Με απώλειες πάνω από -1% έκλεισαν την εβδομάδα μόνο οι ΤΕΝΕΡΓ -1,43% και (στο έτος -8,54%), και ΟΠΑΠ – 1,19% και (13,38%), ενώ την ολιγομελή ομάδα των καθοδικών σε εβδομαδιαία βάση συμπληρώνουν οι ΕΤΕ -0,87% και (27%46%), ΜΠΕΛΑ -0,27% και (16,90%), ΕΥΔΑΠ -0,14% και (6,03%). Στον αντίποδα με άνοδο μεγαλύτερη των βασικών δεικτών συναντάμε: ΑΛΦΑ 8,02% και (στο 2023 38,8%), ΟΤΟΕΛ 7,41% και (11,97%), ΠΕΙΡ 7,09% και (55,5%),  ΤΙΤC 6,99% και (29,5%), ΕΛΠΕ 6,86% και (8,8%), ΕΛΧΑ 6,86% και (15,4%), ΕΕΕ 5,96% και (3,1%), ΜΟΗ 5,24% και (16%), ΔΕΗ 4,97% και (24%). Με μεταβολές κοντά στον δεικτών είχαμε ΑΡΑΙΓ +3,24% και (38,6%), ΒΙΟ 2,93% και (18,5%),  ΜΥΤΙΛ 2,37% και (23,6%). Με άνοδο στη βδομάδα μικρότερη του μέσου όρου εντοπίσαμε τα ΚΟΥΕΣ 1,97% και (9,8%), ΛΑΜΔΑ 1,61% και (7,9%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,38% και (8,1%), ΟΛΠ 1,00% και (15,4%),  ΕΥΡΩΒ 0,59% και (30,3%), ΟΤΕ 0,07% και (4,0%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,00% και (22,9%), ΣΑΡ 0,00% και (15,6%).

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Αναδιάταξη στις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Με υστέρηση 7 μονάδων τα ΣΜΕ Μαρτίου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά έναντι του 25άρη που υποδηλώνει μετριοπαθή στοιχήματα για την τάση στο ξεκίνημα; της εβδομάδας.

Άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αρχικά σε αρνητικό πεδίο από τις 10:30 ως τις 12:00 και σε θετικό πεδίο από 12:10 ως το πέρας. Το άνοιγμα στις 2634,50 μονάδες (-0,23%) αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 5,99 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 10:49 έφερε τις 2614,34 μονάδες (-0,99%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:17 και ήταν οι 2679,15 μονάδες (+1,25%). Τον έκλεισαν τελικά 33,73 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2674,22 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 31,985 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1521 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2650,00 μονάδες κατώτερο τις 2613,75 με τελευταίες πράξεις στις 2649,75 και τιμή κλεισίματος 2657,46 μονάδες. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 2342 συμβόλαια με ανώτερο στις 2671,00 μονάδες κατώτερο τις 2608,00 με τελευταίες πράξεις στις 2670,00 και τιμή κλεισίματος 2664,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5384 από 3840. Επίσης διακινήθηκαν 25 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 31 από  21 τα ανοικτά ΣΜΕ με κλείσιμο της σειράς στις 2653,25 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια με ανώτατο στις 861,25 και κατώτερο στις 855,00  και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 863,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 465 από 450.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αδύνατη στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις  2550 και 2600 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2650 και 2700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου  ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις  2650 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 84 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2600 ως τις 2750 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 12052 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,38 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 145.865 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1977 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,76 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.246 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2852 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,37 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 16.908.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9541 ΣΜΕ με τιμή της σειράς εκατ. με τιμή κλεισίματος στα 2,23 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 44.348  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 762 του ΟΤΕ  για την τρέχουσα σειρά, τα 762 για τη ΔΕΗ για τη σειρά Μαρτίου.

Στο stock repo το ενδιαφέρον για δανεισμό τίτλων έφερε 20586 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  12200 για ΜΠΕΛΑ, 5731 για ΑΡΑΙΓ, 1900 για ΜΟΗ, 1830 για ΕΛΧΑ, 1000 για ΚΟΥΕΣ, 700 για ΟΤΟΕΛ και 556 για ΟΠΑΠ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο αν και σήμερα  Δευτέρα με αργία στις ΗΠΑ επέλεξαν χαμηλών όγκων  συναλλαγές ενόψει της δημοσίευσης  των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve και μιας ανάγνωσης για τον δομικό πληθωρισμό  που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ήταν πάντα παρούσες με τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει περισσότερους πυραύλους και να γίνεται λόγος για τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία πριν από την επέτειο της Παρασκευής για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή.

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με οριακή άνοδο +0,07%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,06%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε κέρδη +0,16%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή +0,89%

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε άνοδο +2,06%.