Skip to main content

Σοφόν το ασαφές : Στατιστική προϊστορία και πολιτική ιστορία

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεταξύ μας, είναι δικαιολογημένη εκ μέρους των εγχώριων αναλυτών η επιφυλακτικότητα στις εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση με τη βοήθεια των εργαλείων της στατιστικής. Διότι αυτοί επιδρούν καταλυτικά στις αποφάσεις των πελατών της εταιρείας που συνεργάζονται. Οι λόγοι γι’ αυτή την απόφαση σχετίζονται με το ότι τα δεδομένα της αγοράς που αντιστοιχούν χονδρικά στα τρέχοντα επίπεδα, σχηματίστηκαν υπό το κράτος σειράς ειδικών καταστάσεων, που δεν ήταν επαναλαμβανόμενες. Η στήλη, από την άλλη, δεν έχει και δεν δικαιούται να έχει την ίδια παρεμβατική ισχύ. Συνεπώς απολαμβάνει την ελευθερία των προβλέψεων περιορισμένης ευθύνης, που γίνεται ακόμα μικρότερη, αφού ομολογείται από εμάς

Στα μεσα του 2014 υπήρξαν αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας των μετοχών που συνιστούσαν τους δείκτες που μας  ενδιαφέρουν. Επίσης τον Απρίλιο του 2014, που μας επανέφερε το ανοδικό αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας, υπήρχε μόχλευση μέσω πολλών διαδικασιών στο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, γιατί τότε προετοιμαζόταν η άντληση κεφαλαίων γι’ αυτές. Ανάμεσα δε στα γεγονότα που επηρέαζαν το κλίμα διεθνώς, στις αγορές ομολόγων κυρίως, ήταν πρώτο και «καλύτερο» η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι διαχειριστές κεφαλαίων αποκτούσαν μια πρώτη επαφή με τη βάση του τρέχοντος πολέμου, που τα μηνύματα από το Μόναχο θέλουν να διαρκεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον μεταπρατικό τομέα της Ε.Ε.

Μετά τα ανωτέρω, λαμβάνουμε την τιμή να παρουσιάσουμε το επίπεδο στο οποίο αναμένουμε να σταματήσει η τρέχουσα άνοδος της αθηναϊκής αγοράς, με τη βοήθεια της στατιστικής προϊστορίας. Αλλά την ανακατέψαμε με ολίγη πολιτική ιστορία και αρκετά φιλτραρισμένη ιστορία παρεμβάσεων από την πλευρά των αρμοδίων για την αγορά τότε. Είναι οι 1.300 μονάδες και για την ακρίβεια η ζώνη μεταξύ των 1.290 και 1.305 μονάδων. Ωστόσο, η πρώτη στάση στην πορεία προς αυτό το επίπεδο εντοπίζεται στη ζώνη ανάμεσα στις 1.160 και 1.181 μονάδες, με ένα σταμάτημα για ανάσες στις 1.133 με 1.138 μονάδες.

Οι τακτικοί αναγνώστες ξέρουν πως τόσο συγκεκριμένοι αριθμητικά γινόμαστε μια φορά στον χρόνο ή στα δύο χρόνια. Γιατί έχουμε συνείδηση της βλαπτικότητας που έχουν αυτού του είδους οι εκτιμήσεις σε άτομα που με μανδύα τις επενδύσεις καλύπτουν την εξάρτησή τους από τον τζόγο. Ωστόσο, θεωρούμε καλό να υπάρχει γραμμένη σε ένα επίσημο μέσο ενημέρωσης μια αισιόδοξη προσδοκία για την αγορά, όταν κυκλοφορούν καθημερινά πολλές γύρω
από την καταστροφή της. Άλλωστε, ο καθένας μπορεί να ελέγξει σε ποια περίοδο του 2014 αντιστοιχεί για να καταλάβει πως αυτή η πρόβλεψη δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αλλά ελέτης. Επαλήθευση κατά τον Απρίλιο.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου … 

Αναβλύζων εκνευρισμός

Δεν ειμαστε ειδικοί στα θέματα ψυχολογίας και πολιτικής. Θέλουμε, ωστόσο, να τονίσουμε το φαινόμενο του ευκόλως αναβλύζοντος εκνευρισμού των δημοφιλέστερων εκπροσώπων των κομμάτων εξουσίας μόλις αρχίζουν να ανταλλάσσουν απόψεις που σχετίζονται με πεπραγμένα της διακυβέρνησής τους. Κατά την εκτίμησή μας, αποτυπώνει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των επικείμενων εκλογών. Μπορεί να εμφανίζονται σίγουροι πως ο λαός έχει μνήμη και δεν θα κάνει τα ίδια λάθη, όπως αυτά που έγιναν σε προηγούμενες εκλογές, απευθυνόμενοι στους ψηφίσαντες το αντίπαλο κόμμα. Στην πραγματικότητα, όμως, φαίνεται πως τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Οι ξένοι θεσμικοί, ωστόσο, και οι αγοραίες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη συμπεριφέρονται έτσι ώστε να τονίζεται πως δεν ιδρώνει τα αυτάκι τους από τις κοκορομαχίες. Αφήνοντας τις εκλογές ως αιτία, για την ερμηνεία όσων δεν καταλαβαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές.

Σοφοκλής Β’ 
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης